Linser - hvad er linser?

Linser er rent faktisk frø, der vokser som en del af den såkaldte ærteblomstfamilie. Der findes rigtig mange forskellige linser, og de kan alle sammen bruges til noget forskelligt.

De er især kendt i det indiske køkken, hvor det i rigtig mange retter udgør grundstenene i opskriften. Det er nok også derfra, at man i Danmark mest kender til retter med linser. Alle linser er også det, som man vil kalde for en bælgfrugt.

Roede linser

Indhold

Mine opskrifter med Linser - hvad er linser?

Hvad er røde linser?

Røde linser er nok en af de linser, der er allermest kendt, da den bliver brugt i rigtig mange forskellige opskrifter. Det er desuden noget, som man kan få i langt de fleste supermarkeder. 

Røde linser har et højt indhold af B-vitamin og er en god kilde til energi og protein. Mange, der spiser vegetarisk eller vegansk, spiser linser, herunder røde linser, som en del af deres kost. På den måde kan de få en masse protein uden at skulle spise kød.

 

Hvad er grønne linser?

Grønne linser er også en sort af linser, der er utrolig rig på protein. Særligt de grønne linser er ret fedtfattige, men samtidig rig på både kulhydrat og protein.

Man kan købe en masse forskellige linser i supermarkeder, helsekostbutikker og andre butikker såsom Matas.

 

Hvor kommer linser fra?

Linser er frø, der kommer fra planten ægte linse. De bliver oftest solgt halve, som man mest kender dem fra de røde linser, hvor man får dem helt små og runde. De vokser allerbedst i lidt køligere områder.

 

Hvordan koger man linser?

Før man koger sine tørre linser, skal man huske at skylle dem først. Det er sådan, at man skal tilsætte halvt så meget vand, som man har tilsat linser. Hvis du koger 300 gram linser, skal du altså bruge 150 gram vand til at koge dem i.

 

Det er lidt forskelligt fra ret til ret, hvor meget den enkelte linsetype skal koges. Det burde du enten kunne læse direkte på posen eller i den pågældende opskrift. Det er dog sådan, at gule, røde eller brune linser cirka skal koge i 25 minutter. Derimod skal de grønne eller franske linser koge i op imod 40 minutter.

Retter med linser

Man kan lave en hel masse forskellige retter med linser herunder salater med linser. Dog bruger jeg ofte mine linser i nogle gryderetter, hvor de kan nå og stå at trække smag for resten af opskriften.

 

En af mine mest populære opskrifter med linser er indisk dahl, hvor man bruger røde linser i en vegetarisk indisk ret. Det gode ved linser er, at de har et højt indhold af protein, så de er med til at give en god mæthed til retten.

Indisk dahl opskrift

Dahl

 

En anden populær ret er faktisk også en indisk inspireret ret nemlig røde linser i tomat-kokossauce hvor man får en rigtig cremet ret. Her går kokosmælken og de røde linser rigtig godt i spænd. Som en tredje ret kan du prøve at lave denne lækre grøntsagslasagne med røde linser og grøntsager. Her erstatter man det klassiske oksekød med de røde linser, der giver en mættende fornemmelse.

 

Du kan finde alle mine retter med linser lige her på denne her side.