Louises Madblog

  • Alle opskrifter
  • Morgenmad
  • Aftensmad
  • Søde sager
  • Om
menu icon
go to homepage
  • Alle opskrifter
  • Morgenmad
  • Aftensmad
  • Søde sager
  • Om
search icon
Homepage link
  • Alle opskrifter
  • Morgenmad
  • Aftensmad
  • Søde sager
  • Om
×
Forside » Opskrifter » Sødt bagværk

Brunsviger

Udgivet: 21. okt 2022 · Opdateret: 27. sep 2024

Brunsviger

Her kan du finde min allerbedste opskrift på fynsk brunsviger, ligesom jeg selv bedst kan lide den. Det er en rigtig snasket brunsviger, hvor der er masser af fyld på toppen af den og en god blød bund. Få opskriften på brunsviger fra Fyn lige her.

Rigtig snasket brunsviger kommer fra Fyn

Der er vist ingen tvivl om, at de fleste personer ved, at brunsvigeren kommer fra Fyn. Brunsvigeren eller ‘brunner’, som man siger på Fyn, er efterhånden er blevet en fynsk nationalret. Det er en helt klassisk gærdej, hvor der på toppen kommer en blanding af brun farin og smør, der så fint karamelliserer inde i ovnen.

Når dejen er hævet, så prikker man små fordybninger med sine fingre. Det er i de huller, at al den gode snask skal løbe ned, så fyldet ikke kun fordeler sig oven på kagen men også løber ned i. Det er dét, der er med til at give en helt rigtig snasket brunsviger.

piskeris Grullo

Brunsviger

4.74 fra 64 stemmer
Justér antalJustér antal: 6 personer
Holdbarhed: 1 dag
Fryseegnet: Ja
Forb. tid 20 minutter min
Tilb. tid 15 minutter min
Hævetid 1 time t
Samlet tid 1 time t 35 minutter min

Udstyr (reklamelink)

  • (reklamelink)Lille gryde
  • (reklamelink)Bageform 24 x 34
- undgå din skærm går ud

Ingredienser

Dej

  • 1 dl sødmælk
  • 50 g smør
  • 25 g gær
  • 25 g sukker
  • 1 æg
  • 250 g (reklamelink)hvedemel
  • ½ tsk salt

Fyld

  • 125 g smør
  • 175 g brun farin
  • 2 spsk sirup

Sådan gør du
 

Dej

  • Opvarm mælk og smør til smørret er smeltet. Væsken skal kun være lun.
  • Smuldr gæret i den lune mælk og smør.
  • Tilsæt sukker, æg, hvedemel og salt og ælt dejen til den bliver blank og smidig. Jeg bruger røremaskine til dette.
  • Kom dejen i en form cirka 24x34 cm foret med bagepapir.
  • Tryk dejen godt ud til alle kanterne og sørg for at lave en lille kant rundt i siderne så fyldet ikke flyder for meget ind under kagen under bagningen.
  • Kom et fugtigt viskestykke over dejen og lad den hæve et lunt sted i cirka 1 time. Imens dejen hæver laves fyldet.

Fyldet

  • Kom smør, brun farin og sirup i en gryde og lad det smelte sammen ved medium varme. Det skal ikke op og koge, bare opvarmes til det kan røres helt sammen. Stil til side.

Saml brunsvigeren

  • Kom lidt vand på fingrene og prik dybe huller med fingrene i dejen. Men uden at prikke hul i bunden. Lav rigeligt med huller!
  • Fordel dit afkølede men stadig lune fyld over brundsvigeren.
  • Sæt brunsvigeren i en opvarmet ovn (alm. varme) ved 200 grader i 15 minutter.
  • Når den kommer ud af ovnen vipper jeg formen lidt så fyldet kommer lidt henover kanterne også.
  • Lad brunsvigeren køle af og servér så imens den stadig er helt nybagt.

Video

Næringsindhold (OBS! Kun vejledende)

Servering: 1 person | Kalorier: 531 kcal | Kulhydrater: 71 g | Protein: 7 g | Fedt: 25 g
Gem på Pinterest Gem som favorit Gå til favoritter Udskriv
Opskrift af Louise Dam
Har du prøvet denne opskrift?Nævn @louisesmadblog eller tag #louisesmadblog!

Tip til opskriften!

  • Du skal passe på med at bage den for længe i ovnen. Den må hellere være en smule underbagt end overbagt, da den ellers kan blive tør.
  • Det er en af de kager, der skal spises inden for et par timer. Den smager ekstra godt, når den lige har sat sig og stadig er lidt lun.

Andre opskrifter på brunsviger

Der findes utallige forskellige opskrifter på en god klassisk brunsviger. Nogen spiser den med flødeskum på toppen, det er vist mest i Nordjylland, og jeg har også læst udgaver, hvor der kommer først kommer vaniljecreme ovenpå og så fyldet ovenpå her.

Brunsviger uden gær

Der er nogen, der vælger at lave deres brunsviger uden gær men i stedet på bagepulver. I denne her opskrift bruger jeg dog gær, da jeg synes, at det klart giver det bedste resultat og den mest luftige brunsviger. Når man bager brunsviger uden gær vil den ikke holde sig bløde og lækker i ligeså lang tid, men skal spises med det samme.

Vegansk brunsviger

Som udgangspunkt er denne her brunsviger ikke vegansk. Jeg bruger blandt andet æg, smør og mælk der er mejeriprodukter. Hvis du gerne vil lave den vegansk, vil jeg tro, at du godt kan undlade ægget. Smør og mælk kan du erstatte med et vegansk alternativ. Det kan være, at du skifter almindelig smør ud med en vegansk smør og komælk ud med en havremælk.

Brunsvigerens dag

Brunsviger er så god en kage, at den har fået sin helt egen dag! Hvert år fejrer man Brunsvigerens Dag den sidste torsdag inden efterårsferien. I år 2024 er det den 10. oktober, i år 2025 er det den 8. oktober, i 2026 er det den 14. oktober og i 2027 er det den 12. oktober.

💭 Spørgsmål og svar til opskriften

Hvor stammer brunsviger fra?

Der er mange bud, og i danskernes øjne stammer brunsviger fra Fyn. Dog har man fundet billeder tilbage fra en tysk by Braunschweiger (oversat brunsviger til dansk) tilbage i 1800, hvor der blev bagt en kage, der ligner den.

Hvordan udtales brunsviger?

Der findes mange skønne dialekter i Danmark, men der er grundlæggende to måder at udtale det på. Du kan udtale u’et som en u-lyd eller u’et som en å-lyd. Der er også mange, der kalder det for en ‘brånner’ eller en ‘brunner’.

Hvor mange kalorier er der i brunsviger?

Det kan svinge en del, alt efter hvilke ingredienser som man bruger. Dog er der cirka 350 kcal pr. 100 gram.

Brunsviger
Brunsviger
Brunsviger

Kommentarer

  1. Lars Pedersen skriver

    november 10, 2024 at 12:29 pm

    5 stars
    Perfekt brunsviger. Kæmpe succes - også blandt ellers særdeles kritiske fynboer:-)

    Svar
    • Louise Dam skriver

      november 18, 2024 at 10:57 am

      Uha, det er jo noget af en ros at få! Mange tak :-)

      Svar
  2. Anette Sandau skriver

    september 20, 2024 at 3:59 pm

    5 stars
    super nem at lave, og smager himmelsk

    Svar
    • Louise Dam skriver

      september 26, 2024 at 12:30 pm

      Dejligt du kunne bruge opskriften :-)

      Svar
    • Jette Johansen skriver

      februar 01, 2025 at 11:08 am

      Jeg har aldrig prøvet at lave brunsviger før. Jeg er halvvejs inde i din opskrift. Bunden er sat til vævning. Jeg har brugt din gange opskalering, da vi bliver mange, så den til 18 Pers. Men jeg synes dejen var meget klistret, og svær at fordele i bageformen. Og den har stået til hævning nu i 20 min. Ud af den time, den skal stå. Jeg er ærligt lidt nervøs for om den hæver 😵‍💫 for der er ikke sket meget endnu. Skulle jeg have kommet mere mel i, da jeg nu synes den var meget klistret og svær at få ud af skålen.. puha det er for sent nu.. håber den begynder at hæve snart 🤞🏻🤞🏻

      Svar
      • Louise Dam skriver

        februar 19, 2025 at 12:32 pm

        Hej Jette, jeg kan desværre ikke nå at besvare kommentarer så hurtigt at det lige er imens man er i gang med opskriften. Men jeg håber kagen blev god?

        Svar
  3. Bente Lundkvist skriver

    april 04, 2024 at 6:56 pm

    5 stars
    den bedste brunsviger...min søn har lige sagt at den skal mine arbejdskammerater have til min fødselsdag...5 bradepander, de store mor

    Svar
    • Louise Dam skriver

      maj 08, 2024 at 1:49 pm

      Skønt at høre! Tak for din fine anmeldelse :-)

      Svar
    • Gitte Nielsen skriver

      august 24, 2024 at 11:48 pm

      5 stars
      Den bedste brunsviger jeg nogensinde har lavet, den er super nem og den smager bare mega godt.
      Den bliver helt sikkert bagt her i huset igen.

      Svar
      • Louise Dam skriver

        august 30, 2024 at 9:56 am

        Wauw sikke en skøn kommentar at få! Mange tak :-)

        Svar
4.74 from 64 votes (60 stemmer uden kommentar)

Skriv en kommentar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurdering af opskriften




Footer

↑ Til toppen


Opskrifter

Om Louises Madblog

Opskriftsindeks

Råvareindeks

Samarbejde, reklame, annoncering

Morgenmad

Frokost

Aftensmad

Tilbehør

Søde sager

Cookie- og privatlivspolitik

Kontakt


COPYRIGHT
Kopiering fra denne hjemmeside må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node, og kun indenfor de rammer, der er nævnt i aftalen.

For alle andre gælder det at der er copyright på billeder og tekst (også fra sociale medier som Facebook og Instagram). Billeder og tekst må derfor aldrig bruges uden forudgående skriftlig tilladelse.

Overtrædelse af ophavsretten medfører et krav om vederlag for krænkelse af ophavsret og krav om øjeblikkeligt at fjerne billeder.


Copyright © 2024 - Louises Madblog - CVR 35614788

Vurdér opskriften

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.