• Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar
  • Gå direkte til footer
Louises Madblog
  • OPSKRIFTER
  • REJSER
  • SAMARBEJDE
  • OM
  • KONTAKT
menu icon
go to homepage
  • OPSKRIFTER
  • REJSER
  • SAMARBEJDE
  • OM
  • KONTAKT
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube
  • subscribe
    search icon
    Homepage link
    • OPSKRIFTER
    • REJSER
    • SAMARBEJDE
    • OM
    • KONTAKT
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube
  • ×

    Forside » Opskrifter » Bagværk » Sødt bagværk

    Brunsviger

    Udgivet: okt 21, 2022 · Opdateret: okt 21, 2022 af Louise Dam

    Gå til opskrift Udskriv

    Her kan du finde min allerbedste opskrift på fynsk brunsviger, ligesom jeg selv bedst kan lide den. Det er en rigtig snasket brunsviger, hvor der er masser af fyld på toppen af den og en god blød bund. Få opskriften på brunsviger fra Fyn lige her.

    Brunsviger

    Rigtig snasket brunsviger kommer fra Fyn

    Der er vist ingen tvivl om, at de fleste personer ved, at brunsvigeren kommer fra Fyn. Brunsvigeren eller ‘brunner’, som man siger på Fyn, er efterhånden er blevet en fynsk nationalret. Det er en helt klassisk gærdej, hvor der på toppen kommer en blanding af brun farin og smør, der så fint karamelliserer inde i ovnen.

    Gå direkte til:
    • Rigtig snasket brunsviger kommer fra Fyn
    • 📖 Opskrift
    • Tip til opskriften!
    • Andre opskrifter på brunsviger
    • Brunsviger uden gær
    • Vegansk brunsviger
    • 💭 Spørgsmål og svar til opskriften

    Se også disse opskrifter:
    Gulerodskage med flødeostecreme | Romkugler | Chokoladekage

    Når dejen er hævet, så prikker man små fordybninger med sine fingre. Det er i de huller, at al den gode snask skal løbe ned, så fyldet ikke kun fordeler sig oven på kagen men også løber ned i. Det er dét, der er med til at give en helt rigtig snasket brunsviger.

    📖 Opskrift

    ikon piskeris Chestnut

    Brunsviger

    6 personer
    Holdbarhed: 1 dag
    Fryseegnet: Ja
    Forb. tid 20 min
    Tilb. tid 15 min
    Hævetid 1 t
    Samlet tid 1 t 35 min

    Udstyr (reklamelink)

    • Lille gryde
    • Bageform 24 x 34
    - undgå din skærm går ud

    Ingredienser

    Dej

    • 1 dl sødmælk
    • 50 g smør
    • 25 g gær
    • 25 g sukker
    • 1 æg
    • 250 g hvedemel
    • ½ tsk salt

    Fyld

    • 125 g smør
    • 175 g brun farin
    • 2 spsk sirup

    Sådan gør du
     

    Dej

    • Opvarm mælk og smør til smørret er smeltet. Væsken skal kun være lun.
    • Smuldr gæret i den lune mælk og smør.
    • Tilsæt sukker, æg, hvedemel og salt og ælt dejen til den bliver blank og smidig. Jeg bruger røremaskine til dette.
    • Kom dejen i en form cirka 24x34 cm foret med bagepapir.
    • Tryk dejen godt ud til alle kanterne og sørg for at lave en lille kant rundt i siderne så fyldet ikke flyder for meget ind under kagen under bagningen.
    • Kom et fugtigt viskestykke over dejen og lad den hæve et lunt sted i cirka 1 time. Imens dejen hæver laves fyldet.

    Fyldet

    • Kom smør, brun farin og sirup i en gryde og lad det smelte sammen ved medium varme. Det skal ikke op og koge, bare opvarmes til det kan røres helt sammen. Stil til side.

    Saml brunsvigeren

    • Kom lidt vand på fingrene og prik dybe huller med fingrene i dejen. Men uden at prikke hul i bunden. Lav rigeligt med huller!
    • Fordel dit afkølede men stadig lune fyld over brundsvigeren.
    • Sæt brunsvigeren i en opvarmet ovn (alm. varme) ved 200 grader i 15 minutter.
    • Når den kommer ud af ovnen vipper jeg formen lidt så fyldet kommer lidt henover kanterne også.
    • Lad brunsvigeren køle af og servér så imens den stadig er helt nybagt.

    Dine egne noter

    Klik her for at tilføje dine egne noter

    Næringsindhold (OBS! Kun vejledende)

    Servering: 1 person | Kalorier: 531 kcal | Kulhydrater: 71 g | Protein: 7 g | Fedt: 25 g
    Bedøm denne opskrift:
    4.8 fra 18 stemmer
    Gem på Pinterest Gem som favorit / på madplan Gå til favoritter Udskriv
    Har du prøvet denne opskrift?Nævn @louisesmadblog eller tag #louisesmadblog!

    Tip til opskriften!

    • Du skal passe på med at bage den for længe i ovnen. Den må hellere være en smule underbagt end overbagt, da den ellers kan blive tør.
    • Det er en af de kager, der skal spises inden for et par timer. Den smager ekstra godt, når den lige har sat sig og stadig er lidt lun.

    Andre opskrifter på brunsviger

    Der findes utallige forskellige opskrifter på en god klassisk brunsviger. Nogen spiser den med flødeskum på toppen, det er vist mest i Nordjylland, og jeg har også læst udgaver, hvor der kommer først kommer vaniljecreme ovenpå og så fyldet ovenpå her.

    Brunsviger uden gær

    Der er nogen, der vælger at lave deres brunsviger uden gær men i stedet på bagepulver. I denne her opskrift bruger jeg dog gær, da jeg synes, at det klart giver det bedste resultat og den mest luftige brunsviger. Når man bager brunsviger uden gær vil den ikke holde sig bløde og lækker i ligeså lang tid, men skal spises med det samme.

    Vegansk brunsviger

    Som udgangspunkt er denne her brunsviger ikke vegansk. Jeg bruger blandt andet æg, smør og mælk der er mejeriprodukter. Hvis du gerne vil lave den vegansk, vil jeg tro, at du godt kan undlade ægget. Smør og mælk kan du erstatte med et vegansk alternativ. Det kan være, at du skifter almindelig smør ud med en vegansk smør og komælk ud med en havremælk.

    💭 Spørgsmål og svar til opskriften

    Hvornår er det Brunsvigerens Dag?

    Hvert år fejrer man Brunsvigerens Dag den sidste torsdag inden efterårsferien. I år 2022 vil den dag være 13. oktober, i år 2023 er det den 12. oktober og i år 2024 er det den 10. oktober.

    Hvor stammer brunsviger fra?

    Der er mange bud, og i danskernes øjne stammer brunsviger fra Fyn. Dog har man fundet billeder tilbage fra en tysk by Braunschweiger (oversat brunsviger til dansk) tilbage i 1800, hvor der blev bagt en kage, der ligner den.

    Hvordan udtales brunsviger?

    Der findes mange skønne dialekter i Danmark, men der er grundlæggende to måder at udtale det på. Du kan udtale u’et som en u-lyd eller u’et som en å-lyd. Der er også mange, der kalder det for en ‘brånner’ eller en ‘brunner’.

    Hvor mange kalorier er der i brunsviger?

    Det kan svinge en del, alt efter hvilke ingredienser som man bruger. Dog er der cirka 350 kcal pr. 100 gram.

    Brunsviger
    Brunsviger
    Brunsviger
    Følg mig på Instagram
    « Kransekage
    Græskarpuré »

    Læserinteraktioner

    Skriv et svar Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

    Vurdering af opskriften




    Primær Sidebar

    Louise

    Jeg hedder Louise, jeg er 35 år og bor i København sammen med min kæreste Martin og min datter Amalie. Jeg elsker at stå i mit køkken og lave lækre opskrifter til jer. Her på min blog finder du nemme og lækre retter, ofte med billeder af fremgangsmåden. Her kan alle være med! Jeg håber du finder en opskrift du kan bruge i blandt de over 800 opskrifter på siden.

    Mere om mig →

    NYE OPSKRIFTER

    • Vegetarisk hoensesalat
      Vegetarisk hønsesalat
    • Paaske islagkage
      Påske islagkage
    • Oreo is
      Oreo is
    • Cashew chicken
      Cashew chicken
    • Sproede foraarsruller i airfryer
      Forårsruller i airfryer
    • Kylling i groen karry
      Kylling i grøn karry

    POPULÆRE OPSKRIFTER

    • Gulerodskage med floedeosteglasur
      Gulerodskage med ostecreme
    • Syltede rødløg
      Syltede rødløg
    • Bananpandekager
      Bananpandekager
    • Dahl opskrift
      Indisk dahl
    • Pastasalat med cremet karrydressing og groentsager
      Pastasalat med cremet karrydressing og grøntsager
    • Bagekartofler opskrift
      Bagekartofler

    Tilmelding til mit nyhedsbrev

    Ved at tilmelde dig mit nyhedsbrev, accepterer du, at jeg må sende dig mails når jeg udgiver en ny opskrift. Du kan til enhver tid afmelde dig nyhedsbrevet igen.

    Footer

    Copyright

    Kopiering fra denne hjemmeside må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node, og kun indenfor de rammer, der er nævnt i aftalen.

    For alle andre gælder det at der er copyright på billeder og tekst (også fra sociale medier som Facebook og Instagram). Billeder og tekst må derfor aldrig bruges uden forudgående skriftlig tilladelse.

    Overtrædelse af ophavsretten medfører et krav om vederlag for krænkelse af ophavsret og krav om øjeblikkeligt at fjerne billeder.

    Footer

    ↑ Til toppen


    Om

    Råvareindeks

    Kontakt

    Privatlivspolitik


    Copyright © 2021 - Louises Madblog - CVR 35614788

    X
    Køb en airfryer fra Cosori med 15 % rabat med koden Dam15
    Køb airfryer her