I denne opskrift vil jeg hjælpe dig til hvilken kogetid der er for et hårdkogt æg og smilende æg. Det kan være svært at koge et perfekt hårdkogt æg, for hvor lang tid skal et hårdkogt æg have? Den rette kogetid for et hårdkogt æg er 9 minutter, men det afhænger af, hvor stort et æg, man har med at gøre. Læs med her for at finde ud af hvor lang tid et hårdkogt æg eller et smilende æg skal koge.

Man spiser ofte hårdkogte æg til frokost, hvor det kommes oven på et stykke rugbrød med mayonnaise, eller ovenpå karrysild. Æg kan dog også bruges til meget mere, og det smager eksempelvis super lækkert at lave en hjemmelavet æggesalat.
Se også disse opskrifter:
Det perfekte blødkogte æg | Æggekage | Æggehvideomelet
Kogetid for hårdkogt æg
Den rette kogetid for et hårdkogt æg eller smilende æg kan være svær at estimere, da det afhænger af æggets størrelse. Jeg kommer altid mine æg i størrelse M/L ned i kogende vand og så får de 9 minutter hvis det er hårdkogte æg og 7 minutter hvis det skal blive til smilende æg.
Om du er mest til hårdkogte eller smilende æg er helt op til dig – du kan på mine billeder se hvordan forskellen er på de to. Den tid smilende æg skal koges er som udgangspunkt cirka 2 minutter mindre end det hårdkogte æg. Så får du et fast æg, men med en lidt blødere æggeblomme.
Hårdkogte æg
Udstyr (reklamelink)
Ingredienser
- 4 æg str. M/L
- vand
Sådan gør du
- Kom vand i bunden af en gryde. Der skal være cirka 4-5 cm i vand i gryden. Vandet behøves ikke at dække æggene.
- Sæt din gryde på komfuret med låg på og lad vandet komme op og koge.
- Læg ægget på en spiseske og kom det forsigtigt ned i det kogende vand. Når alle æg er kommet i gryden kommes låget på gryden og der skrues ned så vandet kun lige koger.
- Lad æggene koge i 9 minutter (for æg str. M/L) og hæld så vandet fra gryden og fyld i stedet gryden med koldt vand. Lad æggene stå i det kolde vand og køle lidt af inden du piller dem.
Dine egne noter
Oversigt over æggestørrelser og kogetider
Eftersom æg fås i flere forskellige størrelser er der også forskellige kogetider for dem.
æg str. small | æg str. medium/large | æg str. x-large | |
Smilende æg kogetid | 6 minutter | 7 minutter | 8 minutter |
Hårdkogt æg kogetid | 8 minutter | 9 minutter | 10 minutter |
💭 Spørgsmål og svar til opskriften
Nogle gange kan det være svært at få pillet skallen af visse æg. Det du kan gøre er at ligge dine færdigkogte æg i en gryde med kold vand. Lad dem ligge her i 5-10 minutter, indtil at de bliver kolde. Så ryger skallen nemmere af.
Holdbarheden for kogte æg afhænger lidt af, hvor frisk ægget er. Dog kan de fleste kogte æg holde sig i op til en uges tid på køl, opbevaret i en lufttæt beholder.
Kogte æg holder sig bedst, hvis de bliver opbevaret i køleskabet. Holdbarheden for hårdkogte æg cirka 7 dage i køleskab og den er lige lang tid, om man piller det eller ej.
Skallen vil ofte sidde fast på de kogte æg, hvis ægget er meget frisk. Jo ældre ægget er, jo nemmere vil skallen falde af.
Selvom der står en holdbarhed på æggebakkerne, kan det være godt at vide, hvordan man tjekker holdbarheden. Du kan tage et glas og fylde det med vand og lægge et æg heri. Hvis ægget synker til bunds er det frisk, men hvis det flyder til tops, er det for gammelt.
Skriv et svar