I denne opskrift vil jeg hjælpe dig til hvilken kogetid der er for et hårdkogt æg og smilende æg. Det kan være svært at koge et perfekt hårdkogt æg, for hvor lang tid skal et hårdkogt æg have? Den rette kogetid for et hårdkogt æg er 9 minutter, men det afhænger af, hvor stort et æg, man har med at gøre. Læs med her for at finde ud af hvor lang tid et hårdkogt æg eller et smilende æg skal koge.
Man spiser ofte hårdkogte æg til frokost, hvor det kommes oven på et stykke rugbrød med mayonnaise, eller ovenpå karrysild. Æg kan dog også bruges til meget mere, og det smager eksempelvis super lækkert at lave en hjemmelavet æggesalat.
Se også disse opskrifter:
Det perfekte blødkogte æg | Æggekage | Æggehvideomelet
Kogetid for hårdkogt æg
Den rette kogetid for et hårdkogt æg eller smilende æg kan være svær at estimere, da det afhænger af æggets størrelse. Jeg kommer altid mine æg i størrelse M/L ned i kogende vand og så får de 9 minutter hvis det er hårdkogte æg og 7 minutter hvis det skal blive til smilende æg.
Om du er mest til hårdkogte eller smilende æg er helt op til dig – du kan på mine billeder se hvordan forskellen er på de to. Den tid smilende æg skal koges er som udgangspunkt cirka 2 minutter mindre end det hårdkogte æg. Så får du et fast æg, men med en lidt blødere æggeblomme.
Hårdkogte æg
Udstyr (reklamelink)
- (reklamelink)Gryde
Ingredienser
- 4 æg, str. M/L
- vand
Sådan gør du
- Kom vand i bunden af en gryde. Der skal være cirka 4-5 cm i vand i gryden. Vandet behøves ikke at dække æggene.
- Sæt din gryde på komfuret med låg på og lad vandet komme op og koge.
- Læg ægget på en spiseske og kom det forsigtigt ned i det kogende vand. Når alle æg er kommet i gryden kommes låget på gryden og der skrues ned så vandet kun lige koger.
- Lad æggene koge i 9 minutter (for æg str. M/L) og hæld så vandet fra gryden og fyld i stedet gryden med koldt vand. Lad æggene stå i det kolde vand og køle lidt af inden du piller dem.
Oversigt over æggestørrelser og kogetider
Eftersom æg fås i flere forskellige størrelser er der også forskellige kogetider for dem.
æg str. small | æg str. medium/large | æg str. x-large | |
Smilende æg kogetid | 6 minutter | 7 minutter | 8 minutter |
Hårdkogt æg kogetid | 8 minutter | 9 minutter | 10 minutter |
💭 Spørgsmål og svar til opskriften
Nogle gange kan det være svært at få pillet skallen af visse æg. Det du kan gøre er at ligge dine færdigkogte æg i en gryde med kold vand. Lad dem ligge her i 5-10 minutter, indtil at de bliver kolde. Så ryger skallen nemmere af.
Holdbarheden for kogte æg afhænger lidt af, hvor frisk ægget er. Dog kan de fleste kogte æg holde sig i op til en uges tid på køl, opbevaret i en lufttæt beholder.
Kogte æg holder sig bedst, hvis de bliver opbevaret i køleskabet. Holdbarheden for hårdkogte æg cirka 7 dage i køleskab og den er lige lang tid, om man piller det eller ej.
Skallen vil ofte sidde fast på de kogte æg, hvis ægget er meget frisk. Jo ældre ægget er, jo nemmere vil skallen falde af.
Selvom der står en holdbarhed på æggebakkerne, kan det være godt at vide, hvordan man tjekker holdbarheden. Du kan tage et glas og fylde det med vand og lægge et æg heri. Hvis ægget synker til bunds er det frisk, men hvis det flyder til tops, er det for gammelt.
Ole skriver
Ekstra info, opbevar Æggene på hovedet i bakken, så går holdbarheden fra 4 uger til 4 måneder :)
Louise Dam skriver
Super god info! Tak :-)
Ole skriver
Dog lige et lille tip, man skal ALDRIG tilføje Æg til kogende vand, det kan hurtigt give et uens resultat, og ja, hvis de kommer direkte fra køleskabet er det også et problem som kan få Æggene til at gå i stykker :(
Altid start i koldt vand så varmen bliver fordelt lige :) Og ikke noget med at fylde gryden med vand, det er spild af vand og varme og dermed penge, bare lad dem dampe i 1 cm vand i stedet for :)
Og som beskrevet i opskriften, bare overhæld Æggene med koldt vand, der er på ingen måde grund til det med isterninger osv :) Og heller ikke Eddike, eller prikke hul i Æggene osv, det er simpelthen meningsløst :P
Dog en lettere måde at pille Æggene på, enten i gryden eller en beholder med låg, lad der blive lidt vand tilbage, låg på, og så ryst godt, så er skallen nærmest faldet af dem allesammen :) Helt uden "fejl" på Æggene, og det er stort set en sport i Japan at gøre det på den måde :) Og så sparer man enormt meget tid i stedet for at stå der og fifle med at få de irriterende skaller af :)
Louise Dam skriver
Hej Ole
Tak for en masse godt tips! :-)
Jeg synes dog ikke jeg oplever problemer med at tilsætte æggene til det kogende vand. Men det vil jeg lige teste lidt.
Hilsen Louise