Brunkager er en af de helt klassiske julesmåkager, og lige netop denne opskrift er jeg vokset op med. Det er nemlig min mormors opskrift på lækre og sprøde brunkager. Hun bager brunkager hvert år til jul, og jeg synes at opskriften skulle have en plads her på min side. Opskriften er meget klassisk og giver brunkager de fleste vil kunne lide.
Mormors brunkager
Ingredienser
- 250 g sukker
- 250 g (reklamelink)lys sirup
- 250 g smør
- 75 g (reklamelink)mandler, smuttede og hakkede
- 15 g (reklamelink)stødt kanel
- 1 tsk stødt nellike
- 2 tsk (reklamelink)potaske
- lidt kogende vand, til at opløse potaske i
- 500 g (reklamelink)hvedemel
Sådan gør du
- Sukker, sirup og smør smeltes i en gryde ved medium varme under omrøring. Opvarmes til kogepunktet, men inden det bobler. Lad det køle af i cirka 10-15 minutter.250 g sukker, 250 g lys sirup, 250 g smør
- Smut mandlerne og hak dem groft.75 g mandler
- Tilsæt hakkede mandler, stødt kanel, stødt nellike.15 g stødt kanel, 1 tsk stødt nellike
- Opløs potasken i en lille smule kogende vand og tilsæt den til dejen. Rør godt rundt.2 tsk potaske, lidt kogende vand
- Tilsæt hvedemelet lidt af gangen imens dejen røres med en grydeske.500 g hvedemel
- Kom dejen ud på køkkenbordet og lad det køle mere af indtil den er blevet mere fast og du kan arbejde med den.
- Form dejen i 3 lange pølser. Pak dem ind i husholdningsfilm eller bagepapir og læg dem i køleskabet et par timer eller til næste dag. De kan også sagtens ligge i flere dage eller fryses ned.
- Tag dejen ud af køleskabet og skær hver pølse ud i tynde skiver (brug en skarp kniv) og fordel kagerne på bageplader med bagepapir.
- Tænd ovnen på 200 grader almindelig ovn og bag brunkagerne i 5-7 minutter.
Noter
Opskriften her giver nogle smagfulde og sprøde brunkager. De skæres helt tyndt ud og bliver virkelig sprøde og lækre. For at få sprøde brunkager bruger man (reklamelink)potaske som hævemiddel
Sådan lykkes du med brunkager
- Væsken må ikke være for varm når melet tilsættes. Så kan dejen skille.
- Sørg for at rullen med dej er helt kold når den skal skæres ud.
- Brug en skarp kniv til at skære brunkagerne ud for at kunne skære dem helt tynde.
- Sørg for de ikke ligger for tæt på bagepladen, så vil de bage sammen.
- Hold øje med brunkagerne i ovnen så de ikke får for meget. I min ovn skal de have 6 minutter, men alle ovne er forskellige. De skal være gyldne, men må ikke være mørke i kanten, så har de fået for meget og kan smage brændt.
Hvis du i stedet for de helt klassiske brunkager hellere vil prøve en lidt mere alternativ opskrift på brunkager kan du prøve opskriften på brunkager med pistacienødder.
Prøv også mine andre opskrifter på julesmåkager.
Opbevaring af brunkager
Når du har rullet dejen til ruller kan de pakkes ind i husholdningsfilm eller bagepapir og gemmes i køleskabet i cirka 2 uger eller de kan fryses ned og holde sig i 3-4 måneder i fryseren.
Når brunkagerne er bagt skal de opbevares i en tætlukket dåse/bøtte eller glas så de holder sig sprøde. Kom eventuelt et stykke bagepapir i bunden af kagedåsen så kanten af bagepapiret sidder fast i toppen af låget, så holder den bedre tæt.
Comments
No Comments