Her kan du få en lækker osso buco opskrift. Osso buco med kartoffelmos er en klassisk italiensk simreret, hvor man bruger en god okse- eller kalveskank, der betegnes som osso buco kød. Det er en god ret, hvis du har lidt ekstra tid, da retten gerne skal simre i en 2-3 timer for at opnå den fulde smag.
På italiensk hedder Osso buco 'Knoglens hul' som referer til den udskæring, som der bliver brugt. Skanken er netop god til at blive tilberedt over længere tid, og den holder sig saftig særligt i simreretter.
Osso buco serveres traditionelt i Italien med safranrisotto, men i Danmark spiser de fleste osso buco med kartoffelmos. Det er super lækkert at servere med kartoffelmos til, da sovsen trænger godt ind i kartoffelmosen.
Se også disse opskrifter:
Millionbøf med kartoffelmos | Bøf Stroganoff | Mørbradgryde med bacon og cocktailpølser
Jeg serverer min osso buco med gremolata. Det er i sin enkleste forstand en grøn topping, der er lavet at persille, hvidløg og citron. Man kommer gremolata ovenpå retten, når osso buccoen skal serveres, og det giver lidt ekstra smag, og ser super fint ud. Du kan dog også sagtens servere retten uden.
Osso Buco
Ingredienser
- 1 kg okse eller kalveskank
- 3 spsk (reklamelink)hvedemel
- salt og peber
- 2 spsk (reklamelink)olivenolie
- 1 løg
- 2 fed hvidløg
- 3 gulerødder
- 3 bladselleri
- 1 dåse (reklamelink)hakkede eller flåede tomater
- 1 spsk tomatpuré
- 3 dl oksebouillon
- 2 dl hvidvin
- jævning, laves af maizena mel og vand. Kan undlades
Serveres med
Gremolata
- 1 dl persille, finthakket
- 1 fed hvidløg
- ½ citron, kun skallen
Sådan gør du
- Dup kødet tørt med lidt køkkenrulle.
- Skær 3-4 snit rundt i kanten af kødet. Så krøller det ikke op når det bliver stegt.
- Bland hvedemel med salt og peber i en dyb tallerken.
- Vend alle kødstykkerne i melblandingen.
- Opvarm en gryde med olie i bunden. Læg kødet i gryden og brun det godt af. I min gryde kunne der ligge 2 stykker ad gangen.
- Imens kødet bliver brunet hakket du løg og hvidløg. Gulerødder og bladselleri skal også skæres i små tern. Du kan med fordel bruge en (reklamelink)food processor (reklamelink) eller en minihakker til at hakke det hele for dig.
- Tag kødet op og læg det på en tallerken.
- Sautér løg og hvidløg i lidt mere olie.
- Sautér så gulerødder og bladselleri.
- Kom de hakkede eller flåede tomater i gryden sammen med tomatpuré, hvidvin og laurbærblade.
- Læg kødet i gryden og dæk med bouillon.
- Lad gryden stå på lav varme og simre i 3 timer.
- Når der er gået cirka 2,5 time sætter du kartofler over til kartoffelmos og laver gremolataen.
Gremolata
- Hak persille, riv skrællen af en ½ citron og pres et fed hvidløg. Bland det hele sammen.
Servering
- Når retten har fået 3 timer smager du den til med salt og peber. Hvis du vil have en lidt tykkere sovs kan du jævne den lidt med en smule maizena mel der er rørt ud i vand.
- Server din osso buco ovenpå kartoffelmos og med lidt gremolata drysset på toppen af retten.
Video
Næringsindhold (OBS! Kun vejledende)
💭 Spørgsmål og svar til opskriften
Du skal bruge enten kalveskank eller okseskank til at lave din osso buco.
Skank er det nederste stykke af forben eller bagben. Skanken bliver skåret i skiver på tværs af benet så der er ben i midten og kød udenom. Kødet er forholdsvis ureel, men får en fantastisk smag ved at simre i lang tid.
Sovsen er rimelig tynd i en osso bucco, og du kan sagtens jævne den hvis du vil have den lidt tykkere. Jeg anbefaler at du tager de lidt større stykker kød op af gryden inden du jævner sovsen med lidt Maizena.
Kødet bliver nemlig MEGET mørt, så det bliver helt findelt hvis du pisker i retten.
Man kan købe okse- eller kalveskank i de fleste større supermarkeder, der også har en slagter. Det kan også godt betale sig at køre til en god slagter, hvor du for det meste altid kan få den udskæring.
Du kan sagtens undlade at lave gremolata, hvis du ikke er vild med persille, eller bare ikke vil lave det. Retten smager dejligt med og uden persilleblandingen.
Comments
No Comments