Gryderetter

Gryderetter er noget der ofte spises i efterårs- og vintermånederne. Det er simremad og der er bare noget hyggeligt over det når det er mørkt og koldt udenfor.

Jeg ELSKER gryderetter. Det er nemt at lave store portioner så der også er til dagen efter, og de er perfekte at fryse ned så man har nem og lækker mad til en dag, hvor det skal gå lidt stærkt.

Både de helt klassiske gryderetter, dem med og uden kød og dem med lidt flere grøntsager er et kæmpe hit herhjemme.

Ofte serverer jeg en gryderet med kartoffelmos, men det kan også være en rodfrugtmos eller bare kogte ris/blomkålsris.

Her får du alle mine lækre opskrifter.

Gryderetter

Gryderet med kylling

Kylling er virkelig lækkert at komme i gryderetter, da det bliver så dejlig mørt af at ligge i gryden og simre sammen med de andre ingredienser. I mange af retterne der koger man kyllingen direkte nede i gryden. Man tilbereder den altså sjældent først på en pande, da kyllingen så kan gå hen og få for meget i gryden efterfølgende.

Det er særligt i indiske gryderetter såsom butter chicken, at de er glade for at lave gryderet med kylling.

Gryderet med oksekød

Hvis der er noget, der smager godt i en gryderet så må det være oksekød. Det kan man få i rigtig mange forskellige udskæringer, og der er nogle typer udskæringer, der er ekstra oplagte at bruge til gryderetter. Det kan eksempelvis være okseskank, som man bruger, når man laver den velkendte osso buco, som er en skøn gryderet med oksekød.

Gryderet med svinekød

En tredje hovedingrediens der er god at komme i sine gryderetter er svinekød. Svinekød kan afgive utrolig god smag til resten af retten samtidig med, at kødet i sig selv smager skønt. Det kan være en god idé at købe lidt ekstra godt svinekød, da det bare smager lige en tand bedre, når man laver gryderet med svinekød.

Vegetarisk gryderet

Det er langt fra altid, at en gryderet behøves at indeholde kød. Der findes rent faktisk mange lækre vegetariske gryderetter, som er helt uden kød. Efterhånden er der flere og flere, der vælger at undlade kød i deres mad. Der er også mange klassiske gryderetter med kød, der bliver lavet uden kød men med et vegetarisk alternativ.

Det gælder eksempelvis den klassiske simreret chili con carne, der også er blevet velkendt i sin udgave chili sin carne - altså en ret uden kød.

Gryderetter til gæster

Det geniale med gryderetter er, at de smager virkelig lækkert. Samtidig med det er det genialt at lave gryderetter til gæster, da du kan forberede det meste, inden at gæsterne kommer. Ofte skal gryderetter stå og koge stille og roligt ind, da det er med til at gøre kødet mørt og tilføje ekstra god smag til retten.

Det betyder, at du sagtens kan lave din gryderet klar et par timer inden, at dine gæster kommer og spiser. Så kan det være, at ud bare skal koge nogle ris eller lave kartoffelmosen, når gæsterne træder ind af døren.

Gryderet til aftensmad

Det er oplagt at servere en gryderet til aftensmad, da man kan få utrolig mange grøntsager, lækkert kød og noget ris eller kartoffelmos til. Til langt de fleste gryderetter spiser man enten kogte ris eller en kartoffelmos til - det er lidt alt efter, hvad man er til.

Der findes en del indiske gryderetter såsom tikka masala og butter chicken. De gryderetter serverer man typisk ris til, da det er det, som de spiser i Indien. Er det mere danske klassikere såsom mørbradgryde, så serverer man typisk en god kartoffelmos til.

Lækre gryderretter

Gryderetter kan for mange være noget, der ikke bliver lavet så ofte. Det er virkelig synd, da de fleste gryderetter smager skønt og har nogle virkelig lækre ingredienser. Det er særligt, når det er koldt og mørkt udenfor, at det er rart at kunne lune sig på en god gryderet inden for. 

Du kan på min side her finde mange lækre gryderetter.

Gryderet til mange mennesker

Det er genialt at lave gryderet til mange mennesker, da det blot kræver, at man laver en ekstra stor portion og har en stor gryde. Det er ikke fordi, at det er mere besværligt at lave, end hvis man bare skal lave gryderet til få mennesker. 

Selvfølgelig kræver det, at man hakker lidt flere grøntsager og køber lidt ekstra kød, men ellers er tilberedningen cirka det samme.