
Chili con carne er en rigtig skøn hverdagsret. Der findes flere forskelligt slags tilbehør til retten, og jeg selv serverer gerne ris, creme fraiche og tortillachips til. Min opskrift på chili con carne er med hakket oksekød, fordi retten så skal have kortere tid og er nemmere at lave i en travl hverdag. Denne version af retten er nem at lave, og så er den børnevenlig, da den ikke laves alt for stærk. Hvis dine børn slet ikke er til stærk mad kan du helt udelade chili og blot tilføje det bagefter til de voksnes portion.
I min opskrift på chili con carne er der en lille smule chokolade i retten. Det synes jeg smager super godt!
Chili con Carne
Ingredienser
- 500 g hakket oksekød
- 2 løg
- 3 fed hvidløg
- lidt olie til stegning
- 1 dåse kidneybønner, 250 g drænet vægt
- 2 dåser (reklamelink)hakkede tomater
- 140 g tomatpuré
- 1 rød chili
- 1 spsk paprika
- 25 g (reklamelink)mørk chokolade, 70-75 %
- 1 tsk (reklamelink)spidskommen
- 1 tsk koriander
- 1 tsk (reklamelink)kanel
- Salt og peber
Serveres med
- kogte ris
- creme fraiche
- tortilla chips
Sådan gør du
- Hak løg og hvidløg fint. Svits det i en gryde med lidt olie.
- Tilsæt det hakkede oksekød og brun det godt af.
- Hak den røde chili fint og tilsæt den til kødet.
- Tilsæt nu resten af ingredienserne undtagen kidneybønnerne og chokoladen. Lad din chili con carne stå og simre i mindst 30 minutter.
- Skyl bønnerne i en sigte under rindende vand.
- Tilsæt kidneybønnerne og chokoladen til chili con carnen.
- Smag retten til med salt og peber. Hvis den er blevet lidt for stærk kan der tilsættes lidt sukker og hvis den ikke er stærk nok må du give den lidt ekstra chili.
- Server chili con carnen med kogte ris og en god klat creme fraiche.
Noter
Næringsindhold (OBS! Kun vejledende)
Tilbehør til chili con carne
Jeg serverer min chili med kogte ris og en god klat creme fraiche på toppen. Derudover er det også lækkert at servere tortilla chips til – de fungerer nemlig helt perfekt som skeer til at øse maden op med. Det er også ret populært i andre lande.
Chili con carne med skært kød
Nogen sværger til at en chili con carne er med skært kød. Hvis du tænker "Hvad er det?", så er skært kød altså blot kød uden fedt i, så det er ren muskel så at sige. Det kan f.eks. være oksebov, gullasch-kød, eller okse-småkød.
Dog bruger jeg selv bare ganske almindeligt hakket oksekød, da det skal have kortere tid end skært kød. Men skal du kræse lidt ekstra om retten, kan du sagtens udskifte det hakkede kød og så bare lade retten simre i omkring 3 timer i stedet for.
Sund chili con carne
Hvis du gerne vil have en mere sund chili con carne, kan du først og fremmest skifte dit kød ud til noget mere magert. Der kan du eksempelvis vælge 3-7% hakket oksekød. Du kan også gøre det, at du skruer op for mængden af grøntsager. Du kan med fordel også tilføje revne gulerødder eller squash i retten.
Jeg serverer altid retten med ris og med tortillachips i. Her kan du erstatte risene med blomkålsris, eller du kan blande de to, og så kan du helt undlade at spise tortillachips til. Jeg har lavet en cirka beregning af denne her ret, og der er lidt over 400 kcal i, og så kommer det ellers an på, hvor mange ris og tortillachips, du spiser til.
Hvor kommer retten fra?
Det kan godt lyde som en mexicansk eller spansk ret, men den stammer faktisk fra Texas i USA. Texas har endda retten som deres nationalret. Men da Texas og Mexico ligger lige op af hinanden har retten åbenbart krydset grænsen på et tidspunkt og er blevet mere mexicansk end texansk eller amerikansk. Det er også det køkken man kalder for texmex-køkkenet. Altså en blanding af mexicansk og texansk.
Navnet Chili con Carne er spansk og oversat betyder det 'chili med kød'. Du kan også komme ud for opskrifter, hvor der står chili sin carne. Oversat betyder det chili uden kød, og det er så en vegetarisk udgave. Man kan også lave en version med kylling. Så hedder retten chili con pollo (chili med kylling).
Skriv en kommentar