En klassisk gullash (kan også staves gullasch) serveret med en god cremet kartoffelmos. Helt perfekt til de kolde efterårs og vintermåneder. Retten kræver ganske få ingredienser og er ganske nem at lave.
Gullash (gullasch) er oprindeligt en suppe fra Ungarn og betegnes ofte som Ungarns nationalret*. I Danmark serveres gullash dog ofte med kartoffelmos og hvor saucen er en smule tykkere. Det er en lækker simreret, der består af skært oksekød i tern i en lækker paprikasauce med løg, gulerødder og tomatpuré. Så vidt jeg har kunne finde frem til så kan man stave retten på to forskellige måder. Nemlig gullash eller gullasch. Jeg er mest tilhænger af den første stavemåde, så det er den jeg vil anvende.
Det er vigtigt, at gullash står og simrer i flere timer. Det giver både en helt fantastisk smag, men ligeså vigtigt giver det lækkert og mørt kød. Selvom det tager nogle timer at få denne ret færdig, så tager det ikke særlig lang tid at bikse en god gullash sammen. Så det meste af tiden er blot ventetid, hvor man jo sagtens kan lave alt muligt andet.
Gullash er en ret der særligt passer sig til efterårs- og vintermånederne, hvor det er lidt koldt og blæsende. Her er de klassiske simreretter nemlig næsten selvskrevet på menuen herhjemme. Det er altså bare lækkert! Gullash er også én af de retter, der er nemme at lave dobbeltportion af. Så kan man lige gemme et par portioner i fryseren. Hvis man så har travlt en dag, så kan man lige snuppe sådan en pose fra fryseren.
*Kilde: Wikipedia.org
Gullash
Ingredienser
- smør/olie, til stegning
- 600 g oksekød i tern, skært oksekød (f.eks. yderlår, bov)
- 2 løg, hakket
- 1 fed hvidløg, presset eller hakket
- 1 spsk paprika
- 1 dåse tomatpuré, 140 g
- 4 gulerødder, i skiver
- 8 dl oksebouillon, 1 terning
- 2 (reklamelink)laurbærblade
- salt/peber
- maizenajævner
Serveres med
Sådan gør du
- Brun kødet af i smør og/eller olie i en gryde.
- Fjern kødet fra gryden.
- Steg løg og hvidløg i lidt smør/olie.
- Tilsæt paprika og tomatpuré og lade det lige svitse i et halvt minut.
- Hæld kødet tilbage i gryden.
- Tilsæt gulerodsskiverne.
- Tilsæt bouillon og laurbærblade.
- Lad retten stå og simre i cirka 2,5 time. Det afhænger dog af kvaliteten af dit kød. Så hold øje med hvornår dit kød er mørt.
- Smag retten til med salt og peber og jævn den evt. med lidt maizenajævner.
Næringsindhold (OBS! Kun vejledende)
Af andre lækre simretter kan jeg også anbefale min opskrift på oksehaler i rødvinssauce, mine rødvinsbraiserede svinekæber eller min opskrift på den lækre og klassiske bøf stroganoff.
HS skriver
Det er vigtigt at gullash står og simre.
Du skriver her står og ikke stå. Mon så ikke det hedder 'simrer'?
Louise Dam skriver
Jo, det er en slåfejl, der nu er blevet rettet :-)
Cisse skriver
Første gang jeg lavede gullasch, min familie og mig selv elskede det! Bedste gullasch vi har smagt :-)
Cisse skriver
Jeg anvendte bare noget tomatsauce med hvidløg, da vi ikke havde tomatpure, og det fungerede super! Tilføjede også lidt Worcestershire Sauce :-)
Louise Dam skriver
Dejligt det fungerede fint med lidt alternativer! Godt du kunne lide retten :-)
yesyes skriver
Jeg forstår ikke helt hvorfor der ikke skal væske til? Jeg blev nød til at hælde et par dl vand i for at undgå at det brændte på.
Louise Dam skriver
Der skal 8 dl oksebouillon i. Så der skal skam væske i.
yesyes skriver
Aha! Jeg brugte en terning. Nu giver din opskrift mere mening :)
Louise Dam skriver
Godt at høre - du kan sagtens bruge en terning, bare du også tilsætter 8 dl vand :-)
Naomi skriver
*nem - ikke ‘men’
Naomi skriver
Det er virkelig en god, men Gullasch! Har lavet den flere gange nu - mim mand er vild med den. Inkl. vores søn på halvandet :o)
Smager absolut også godt med ris til.
Louise Dam skriver
Ej, hvor er det altså bare skønt at høre! Det er dejligt at høre den både er nem at lave og smager godt :-)
Jesper skriver
Det mangler lige den del med at putte kødet tilbage i gryden 😉
Louise Dam skriver
Du har da ret. Det er tilføjet nu :)