Kartoffelmos

En hjemmelavet kartoffelmos smager helt fantastisk, og det er samtidig helt vildt nem at lave. Det kræver kun 4 ingredienser at lave en god mos af kartofler. Kartoffelmos kan f.eks. bruges til en lækker brændende kærlighed eller gullash. Millionbøf med kartoffelmos er også super lækkert!

Kartofler med skræl til kartoffelmos

Du kan sagtens undlade at skrælle din kartofler, og så blot vaske og skrubbe dem grundigt og koge dem med skrællen på. Det giver også en lækker smag til mosen. På denne måde får man en mere rustik mos.

Prøv også disse opskrifter:
Bøf Stroganoff | Oksehaler i rødvin med kartoffelmos og sprøde rodfrugter | Kyllingefrikadeller med feta og græskarkerner og ovnbagt kartoffelmos med hasselnødder

Kartoffelmos med rodfrugter og grøntsager

Du kan sagtens udskifte en del af kartoflerne med rodfrugter som f.eks. pastinak, persillerod eller gulerødder. Det smager også super godt! Faktisk kan du også komme blomkål eller broccoli i din kartoffelmos.

ikon piskeris Chestnut

Kartoffelmos

4 personer
Holdbarhed: 2-3 dage
Fryseegnet: Ja
Forb. tid 40 min
Samlet tid 40 min

Ingredienser

  • 1 kg kartofler store melede, evt. bagekartofler
  • 50 g smør
  • 1,5 dl mælk gerne sødmælk
  • salt og peber

Sådan gør du
 

  • Skræl kartoflerne og skær dem i mindre stykker.
  • Fordel kartoflerne i en gryde og hæld vand over.
  • Sæt gryden til at koge til kartoflerne er møre, det tager cirka 20 minutter.
    Der skal ikke salt i vandet!
  • Hæld vandet fra kartoflerne og lad dem lige stå at dampe tørre uden låget på. Men de skal stadig være helt varme.
  • Kom smørret i mindre tern ned til de varme kartofler og mos det godt sammen. Hvis du bruger en elpisker skal du blot mose kartoflerne med det i første omgang og ikke piske, et alm. piskeris du stamper ned i eller med en kartoffelmoser.
  • Hæld mælken i lidt ad gangen imens du pisker med en elpisker hvis du ønsker en luftig kartoffelmos. Pisk til du har en cremet og luftig kartoffelmos.
    Hvis du hellere vil have en mere grov og lidt tungere mos så bruger du en kartoffelmoser/stamper (reklamelink) eller et almindeligt piskeris du blot stamper mosen med.
  • Smag din kartoffelmos til med salt og evt. peber.

Dine egne noter

Næringsindhold (OBS! Kun vejledende)

Servering: 1 person | Kalorier: 305 kcal | Kulhydrater: 45 g | Protein: 6 g | Fedt: 12 g
Bedøm denne opskrift:
4.5 fra 2 stemmer
Gem på Pinterest Gem som favorit / på madplan Udskriv
Har du prøvet denne opskrift?Nævn @louisesmadblog eller tag #louisesmadblog!

Tip til opskriften!

  • Sørg for at bruge nogle kartoffelsorter der er lidt melede i konsistensen og altså er meget stivelsesholdige. De er bedste til kartoffelmos. Det er f.eks. sorter som Bintje, Estima, Fontane.

    Du kan også gå efter betegnelsen 'bagekartofler' når du handler. Flere steder kan man også købe en pose kartofler hvorpå der faktisk står 'kartofler til mos'. Du skal helt gå uden om nye kartofler til kartoffelmos. Det bliver ikke godt, da der ikke er nok stivelse i de nye kartofler.
  • Husk altid at koge kartofler til mos uden salt.
  • Hvis du bruger en elpisker til din kartoffelmos giver det en let og luftig mos - men pas på ikke at piske for meget, det kan give en lidt sej mos. Brug aldrig en stavblender til kartoffel mos til giver en meget sej mos.

💭 Spørgsmål og svar til opskriften

Kan man fryse kartoffelmos?

Ja, kartoffelmos kan sagtens fryses. Hvis du har fået lavet en for stor portion kartoffelmos kommer du den blot i bøtter eller fryseposer og kommer dem i fryseren. Her kan den holde sig i 2-3 måneder. Når du tager den op kan den godt have ændret en lille smule konsistens. Lad den tø op i køleskabet, og lun den så forsigtigt i en gryde eller i mikroovnen. Pisk eventuelt en lille smule mere mælk i den for den rigtige konsistens.

Hvorfor er min kartoffelmos blevet sej?

Det kan enten skyldes at du har kogt dine kartofler med salt, du har brugt en stavblender eller almindelig blender eller du har pisket den alt for meget.

Bagt kartoffelmos

Du kan også lave en bagt kartoffelmos, ved at komme mosen i f.eks. små ramekiner og bage dem i ovnen ved cirka 180 grader i 20 minutter. Det er også lækkert at vende lidt hakkede hasselnødder i mosen inden den kommer i ovnen.

Gullasch med kartoffelmos
Følg mig på Instagram

Læserinteraktioner

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Vurdering af opskriften