• Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar
Louises Madblog
  • OPSKRIFTER
  • REJSER
  • SAMARBEJDE
  • OM
  • KONTAKT
  • Navigation Menu: Social Icons

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube
menu icon
go to homepage
  • OPSKRIFTER
  • REJSER
  • SAMARBEJDE
  • OM
  • KONTAKT
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube
  • subscribe
    search icon
    Homepage link
    • OPSKRIFTER
    • REJSER
    • SAMARBEJDE
    • OM
    • KONTAKT
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube
  • ×

    Forside » Opskrifter » Aftensmad » Tilbehør til aftensmaden » Kartofler som tilbehør til aftensmad

    Kartoffelmos

    Udgivet: jun 2, 2022 · Opdateret: jun 2, 2022 af Louise Dam

    Gå til opskrift Udskriv
    Kartoffelmos

    En hjemmelavet kartoffelmos smager helt fantastisk, og det er samtidig helt vildt nem at lave. Det kræver kun 4 ingredienser at lave en god mos af kartofler. Kartoffelmos kan f.eks. bruges til en lækker brændende kærlighed eller gullash. Millionbøf med kartoffelmos er også super lækkert!

    Kartofler med skræl til kartoffelmos

    Du kan sagtens undlade at skrælle din kartofler, og så blot vaske og skrubbe dem grundigt og koge dem med skrællen på. Det giver også en lækker smag til mosen. På denne måde får man en mere rustik mos.

    Prøv også disse opskrifter:
    Bøf Stroganoff | Oksehaler i rødvin med kartoffelmos og sprøde rodfrugter | Kyllingefrikadeller med feta og græskarkerner og ovnbagt kartoffelmos med hasselnødder

    Kartoffelmos med rodfrugter og grøntsager

    Du kan sagtens udskifte en del af kartoflerne med rodfrugter som f.eks. pastinak, persillerod eller gulerødder. Det smager også super godt! Faktisk kan du også komme blomkål eller broccoli i din kartoffelmos.

    Kartoffelmos

    Kartoffelmos

    4.5 fra 2 stemmer
    Gem på Pinterest
    Gem som favorit / på madplan Gå til favoritter
    Holdbarhed: 2-3 dage
    Fryseegnet: Ja
    4 personer
    Forb. tid 40 min
    Samlet tid 40 min
    Udskriv

    Ingredienser

    • 1 kg kartofler store melede, evt. bagekartofler
    • 50 g smør
    • 1,5 dl mælk gerne sødmælk
    • salt og peber
    - undgå din skærm går ud

    Sådan gør du
     

    • Skræl kartoflerne og skær dem i mindre stykker.
    • Fordel kartoflerne i en gryde og hæld vand over.
    • Sæt gryden til at koge til kartoflerne er møre, det tager cirka 20 minutter.
      Der skal ikke salt i vandet!
    • Hæld vandet fra kartoflerne og lad dem lige stå at dampe tørre uden låget på. Men de skal stadig være helt varme.
    • Kom smørret i mindre tern ned til de varme kartofler og mos det godt sammen. Hvis du bruger en elpisker skal du blot mose kartoflerne med det i første omgang og ikke piske, et alm. piskeris du stamper ned i eller med en kartoffelmoser.
    • Hæld mælken i lidt ad gangen imens du pisker med en elpisker hvis du ønsker en luftig kartoffelmos. Pisk til du har en cremet og luftig kartoffelmos.
      Hvis du hellere vil have en mere grov og lidt tungere mos så bruger du en kartoffelmoser/stamper (reklamelink) eller et almindeligt piskeris du blot stamper mosen med.
    • Smag din kartoffelmos til med salt og evt. peber.

    Dine egne noter

    Klik her for at tilføje dine egne noter

    Næringsindhold (OBS! Kun vejledende)

    Servering: 1 person | Kalorier: 305 kcal | Kulhydrater: 45 g | Protein: 6 g | Fedt: 12 g
    Har du prøvet denne opskrift?Nævn @louisesmadblog eller tag #louisesmadblog!

    Tip til opskriften!

    • Sørg for at bruge nogle kartoffelsorter der er lidt melede i konsistensen og altså er meget stivelsesholdige. De er bedste til kartoffelmos. Det er f.eks. sorter som Bintje, Estima, Fontane.

      Du kan også gå efter betegnelsen 'bagekartofler' når du handler. Flere steder kan man også købe en pose kartofler hvorpå der faktisk står 'kartofler til mos'. Du skal helt gå uden om nye kartofler til kartoffelmos. Det bliver ikke godt, da der ikke er nok stivelse i de nye kartofler.
    • Husk altid at koge kartofler til mos uden salt.
    • Hvis du bruger en elpisker til din kartoffelmos giver det en let og luftig mos - men pas på ikke at piske for meget, det kan give en lidt sej mos. Brug aldrig en stavblender til kartoffel mos til giver en meget sej mos.

    💭 Spørgsmål og svar til opskriften

    Kan man fryse kartoffelmos?

    Ja, kartoffelmos kan sagtens fryses. Hvis du har fået lavet en for stor portion kartoffelmos kommer du den blot i bøtter eller fryseposer og kommer dem i fryseren. Her kan den holde sig i 2-3 måneder. Når du tager den op kan den godt have ændret en lille smule konsistens. Lad den tø op i køleskabet, og lun den så forsigtigt i en gryde eller i mikroovnen. Pisk eventuelt en lille smule mere mælk i den for den rigtige konsistens.

    Hvorfor er min kartoffelmos blevet sej?

    Det kan enten skyldes at du har kogt dine kartofler med salt, du har brugt en stavblender eller almindelig blender eller du har pisket den alt for meget.

    Bagt kartoffelmos

    Du kan også lave en bagt kartoffelmos, ved at komme mosen i f.eks. små ramekiner og bage dem i ovnen ved cirka 180 grader i 20 minutter. Det er også lækkert at vende lidt hakkede hasselnødder i mosen inden den kommer i ovnen.

    Kartoffelmos
    Gullasch med kartoffelmos
    Følg mig på Instagram
    « Rabarber mojito
    Mad til studenterkørsel »

    Læserinteraktioner

    Kommentarer

    1. Lotte

      december 10, 2018 at 6:46 pm

      Svarer de tre bagekartofler på billedet til 600 gram? Hvis man nu ikke lige har mulighed for at veje :-)

      Svar
      • Louise Dam

        december 11, 2018 at 9:14 am

        Hej Lotte, ja det passer meget godt. Men det kommer selvfølgelig lidt an på størrelsen af kartoflen. Jeg fandt denne side, hvor der står en lille bagekartoffel vejer 175 g, en mellemstor 200 g og en stor 300 g. Men hvis der skulle være lidt mere så bruger du bare lidt mere mælk indtil konsistensen er som du ønsker :-)

        Svar
    2. nessie Ellermann

      marts 18, 2017 at 7:53 pm

      Kartoffelmosen var fin..Tak

      Svar
      • Louise Dam

        marts 19, 2017 at 12:00 pm

        Godt at høre :-)

        Svar

    Skriv et svar Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

    Vurdering af opskriften




    Primær Sidebar

    Louise Dam, Louisesmadblog.dk

    Jeg hedder Louise, jeg er 34 år og bor i København sammen med min kæreste Martin og min datter Amalie. Jeg elsker at stå i mit køkken og lave lækre opskrifter til jer. Her på min blog finder du nemme og lækre retter, ofte med billeder af fremgangsmåden. Her kan alle være med! Jeg håber du finder en opskrift du kan bruge i blandt de over 800 opskrifter på siden.
    Læs mere om mig!

    Nye opskrifter

    Hjemmelavet jordbærguf

    Hjemmelavet guf

    Vandmelonsalat

    Vandmelonsalat med feta

    Gulerodskage med floedeosteglasur

    Gulerodskage med ostecreme

    Groen kartoffelsalat med avocadodressing

    Kartoffelsalat med avocadodressing

    Lemonade

    Lemonade

    Spidskaalssalat

    Spidskålssalat

    Copyright

    Kopiering fra denne hjemmeside må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node, og kun indenfor de rammer, der er nævnt i aftalen.

    For alle andre gælder det at der er copyright på billeder og tekst (også fra sociale medier som Facebook og Instagram). Billeder og tekst må derfor aldrig bruges uden forudgående skriftlig tilladelse.

    Overtrædelse af ophavsretten medfører et krav om vederlag for krænkelse af ophavsret og krav om øjeblikkeligt at fjerne billeder.

    Tilmelding til mit nyhedsbrev

    Ved at tilmelde dig mit nyhedsbrev, accepterer du, at jeg må sende dig mails når jeg udgiver en ny opskrift. Du kan til enhver tid afmelde dig nyhedsbrevet igen.
    • Hjemmelavet guf
    • Vandmelonsalat med feta
    • Gulerodskage med ostecreme
    • Kartoffelsalat med avocadodressing
    • Lemonade
    • Spidskålssalat
    Mig

    Jeg hedder Louise! Jeg er 33 år og bor i København sammen med min kæreste og datter. Jeg elsker at stå i mit køkken og lave lækre opskrifter til jer. Her på min blog finder du nemme og lækre retter med billeder af fremgangsmåden. Her kan alle være med! Jeg håber du finder en opskrift du kan bruge i blandt de omkring 800 opskrifter på siden.

    Mere om mig →

    • Helstegt oksemørbrad
    • Bananpandekager
    • Pastasalat med cremet karrydressing og grøntsager
    • Bagekartofler
    • Panang karry med kylling (Panang Gai)
    • Vietnamesiske forårsruller / rispapirruller

    Kopiering fra denne hjemmeside må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node, og kun indenfor de rammer, der er nævnt i aftalen.

    For alle andre gælder det at der er copyright på billeder og tekst (også fra sociale medier som Facebook og Instagram). Billeder og tekst må derfor aldrig bruges uden forudgående skriftlig tilladelse.

    Overtrædelse af ophavsretten medfører et krav om vederlag for krænkelse af ophavsret og krav om øjeblikkeligt at fjerne billeder.

    Footer

    ↑ Til toppen


    Om

    Råvareindeks

    Kontakt

    Privatlivspolitik


    Copyright © 2021 - Louises Madblog - CVR 35614788

    X
    Giv blomster med 10 % i rabat hos Euroflorist med koden LOUISEMAD10 (reklamelink)
    Køb her