Louises Madblog

  • Alle opskrifter
  • Morgenmad
  • Aftensmad
  • Søde sager
  • Om
menu icon
go to homepage
  • Alle opskrifter
  • Morgenmad
  • Aftensmad
  • Søde sager
  • Om
search icon
Homepage link
  • Alle opskrifter
  • Morgenmad
  • Aftensmad
  • Søde sager
  • Om
×
Forside » Opskrifter » Kartofler som tilbehør til aftensmad

Kartoffelmos

Udgivet: 2. jun 2022 · Opdateret: 2. jun 2022

Kartoffelmos

En hjemmelavet kartoffelmos smager helt fantastisk, og det er samtidig helt vildt nem at lave. Det kræver kun 4 ingredienser at lave en god mos af kartofler. Kartoffelmos kan f.eks. bruges til en lækker brændende kærlighed eller gullash. Millionbøf med kartoffelmos er også super lækkert!

Kartofler med skræl til kartoffelmos

Du kan sagtens undlade at skrælle din kartofler, og så blot vaske og skrubbe dem grundigt og koge dem med skrællen på. Det giver også en lækker smag til mosen. På denne måde får man en mere rustik mos.

Prøv også disse opskrifter:
Bøf Stroganoff | Oksehaler i rødvin med kartoffelmos og sprøde rodfrugter | Kyllingefrikadeller med feta og græskarkerner og ovnbagt kartoffelmos med hasselnødder

Kartoffelmos med rodfrugter og grøntsager

Du kan sagtens udskifte en del af kartoflerne med rodfrugter som f.eks. pastinak, persillerod eller gulerødder. Det smager også super godt! Faktisk kan du også komme blomkål eller broccoli i din kartoffelmos.

piskeris Grullo

Kartoffelmos

4.67 fra 3 stemmer
Justér antalJustér antal: 4 personer
Holdbarhed: 2-3 dage
Fryseegnet: Ja
Forb. tid 40 minutter min
Samlet tid 40 minutter min
- undgå din skærm går ud

Ingredienser

  • 1 kg kartofler, store melede, evt. bagekartofler
  • 50 g smør
  • 1,5 dl mælk, gerne sødmælk
  • salt og peber

Sådan gør du
 

  • Skræl kartoflerne og skær dem i mindre stykker.
  • Fordel kartoflerne i en gryde og hæld vand over.
  • Sæt gryden til at koge til kartoflerne er møre, det tager cirka 20 minutter.
    Der skal ikke salt i vandet!
  • Hæld vandet fra kartoflerne og lad dem lige stå at dampe tørre uden låget på. Men de skal stadig være helt varme.
  • Kom smørret i mindre tern ned til de varme kartofler og mos det godt sammen. Hvis du bruger en elpisker skal du blot mose kartoflerne med det i første omgang og ikke piske, et alm. piskeris du stamper ned i eller med en kartoffelmoser.
  • Hæld mælken i lidt ad gangen imens du pisker med en elpisker hvis du ønsker en luftig kartoffelmos. Pisk til du har en cremet og luftig kartoffelmos.
    Hvis du hellere vil have en mere grov og lidt tungere mos så bruger du en (reklamelink)kartoffelmoser/stamper (reklamelink) eller et almindeligt piskeris du blot stamper mosen med.
  • Smag din kartoffelmos til med salt og evt. peber.

Næringsindhold (OBS! Kun vejledende)

Servering: 1 person | Kalorier: 305 kcal | Kulhydrater: 45 g | Protein: 6 g | Fedt: 12 g
Gem på Pinterest Gem som favorit Gå til favoritter Udskriv
Opskrift af Louise Dam
Har du prøvet denne opskrift?Nævn @louisesmadblog eller tag #louisesmadblog!

Tip til opskriften!

  • Sørg for at bruge nogle kartoffelsorter der er lidt melede i konsistensen og altså er meget stivelsesholdige. De er bedste til kartoffelmos. Det er f.eks. sorter som Bintje, Estima, Fontane.

    Du kan også gå efter betegnelsen 'bagekartofler' når du handler. Flere steder kan man også købe en pose kartofler hvorpå der faktisk står 'kartofler til mos'. Du skal helt gå uden om nye kartofler til kartoffelmos. Det bliver ikke godt, da der ikke er nok stivelse i de nye kartofler.
  • Husk altid at koge kartofler til mos uden salt.
  • Hvis du bruger en elpisker til din kartoffelmos giver det en let og luftig mos - men pas på ikke at piske for meget, det kan give en lidt sej mos. Brug aldrig en stavblender til kartoffel mos til giver en meget sej mos.

💭 Spørgsmål og svar til opskriften

Kan man fryse kartoffelmos?

Ja, kartoffelmos kan sagtens fryses. Hvis du har fået lavet en for stor portion kartoffelmos kommer du den blot i bøtter eller fryseposer og kommer dem i fryseren. Her kan den holde sig i 2-3 måneder. Når du tager den op kan den godt have ændret en lille smule konsistens. Lad den tø op i køleskabet, og lun den så forsigtigt i en gryde eller i mikroovnen. Pisk eventuelt en lille smule mere mælk i den for den rigtige konsistens.

Hvorfor er min kartoffelmos blevet sej?

Det kan enten skyldes at du har kogt dine kartofler med salt, du har brugt en stavblender eller almindelig blender eller du har pisket den alt for meget.

Bagt kartoffelmos

Du kan også lave en bagt kartoffelmos, ved at komme mosen i f.eks. små ramekiner og bage dem i ovnen ved cirka 180 grader i 20 minutter. Det er også lækkert at vende lidt hakkede hasselnødder i mosen inden den kommer i ovnen.

Kartoffelmos
Gullasch med kartoffelmos

Kommentarer

  1. Lotte skriver

    december 10, 2018 at 6:46 pm

    Svarer de tre bagekartofler på billedet til 600 gram? Hvis man nu ikke lige har mulighed for at veje :-)

    Svar
    • Louise Dam skriver

      december 11, 2018 at 9:14 am

      Hej Lotte, ja det passer meget godt. Men det kommer selvfølgelig lidt an på størrelsen af kartoflen. Jeg fandt denne side, hvor der står en lille bagekartoffel vejer 175 g, en mellemstor 200 g og en stor 300 g. Men hvis der skulle være lidt mere så bruger du bare lidt mere mælk indtil konsistensen er som du ønsker :-)

      Svar
  2. nessie Ellermann skriver

    marts 18, 2017 at 7:53 pm

    Kartoffelmosen var fin..Tak

    Svar
    • Louise Dam skriver

      marts 19, 2017 at 12:00 pm

      Godt at høre :-)

      Svar
4.67 from 3 votes (3 stemmer uden kommentar)

Skriv en kommentar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurdering af opskriften




Footer

↑ Til toppen


Opskrifter

Om Louises Madblog

Opskriftsindeks

Råvareindeks

Samarbejde, reklame, annoncering

Morgenmad

Frokost

Aftensmad

Tilbehør

Søde sager

Cookie- og privatlivspolitik

Kontakt


COPYRIGHT
Kopiering fra denne hjemmeside må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node, og kun indenfor de rammer, der er nævnt i aftalen.

For alle andre gælder det at der er copyright på billeder og tekst (også fra sociale medier som Facebook og Instagram). Billeder og tekst må derfor aldrig bruges uden forudgående skriftlig tilladelse.

Overtrædelse af ophavsretten medfører et krav om vederlag for krænkelse af ophavsret og krav om øjeblikkeligt at fjerne billeder.


Copyright © 2024 - Louises Madblog - CVR 35614788

Vurdér opskriften

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.