Bøf Stroganoff er en meget klassisk ret, som passer super godt til de kolde efterårs- og vintermåneder. Hvis du bruger en lidt billigere udskæring af oksekød, så er det en ret der gerne må stå og simre noget tid på komfuret. Så bliver kødet lækkert mørt og retten bliver fuld med god smag!
Bøf Stroganoff skal gerne serveres med en cremet kartoffelmos. Men den kan også sagtens serveres med kogte ris, hvis man er mere til det. Bøf Stroganoff er eftersigende af russisk oprindelse. Det her er bare en ret fuld af smag og så er det altså virkelig comfort food på en kold dag. Stroganoff kan også laves med et bedre stykke kød som f.eks. oksemørbrad. Her er det dog vigtigt at kødet blot brunes af og så fjernes fra varmen. Herefter skal det først i saucen når resten er helt klar. Det skal nemlig være rød/medium i midten. Hvis man laver retten på denne måde kaldes den istedet for Boeuf sauté Stroganoff og så er det ikke længere en simreret.
Opskrift på bøf stroganoff
Ingredienser
- 500 g oksekød i strimler f.eks. indelår eller klump. Flere steder kan du også købe oksekød i strimler til stroganoff
- 250 g champignon
- 2 spsk paprika
- 2 spsk hvedemel
- salt/peber
- 3 løg
- 200 g god bacon skåret i skiver
- 140 g tomatpuré 1 stor dåse
- 3 dl vand
- 1 oksebouillonterning
- 3 dl piskefløde
- smør eller olie - til stegning
Serveres med
Sådan gør du
- Bland paprika, hvedemel og salt/peber sammen i en skål eller dyb tallerken.
- Bland oksestrimlerne sammen med melblandingen.
- Skær champignon i halve skiver.
- Skær løgene i halve og dernæst skiver.
- Steg bacon skiverne på panden. Tag dem af når de er gyldne og sprøde. Skær baconen i strimler når det er kølet af.
- Steg champignon og løg på panden i baconfedtet. Fortsæt indtil begge dele er møre og gyldne. Tag panden af varmen.
- Smelt lidt smør eller opvarm lidt olie i en gryde.
- Brun kødet af i gryden.
- Tilsæt tomatpuré og rør rundt. Lad det lige 'brænde af' i gryden 1 minuts tid.
- Tilsæt så champignon, løg og bacon i strimler.
- Tilsæt vand og bouillonterning.
- Lad retten småsimre i 45-60 minutter eller indtil kødet er mørt.
- Tilsæt piskefløden og smag retten til. Tilsæt evt. mere salt/peber og paprika.
Kan man bruge kokosmælk i stedet for piskefløde?
I princippet kan du godt - men jeg tror ikke det giver en særlig god smag. Jeg forbinder bestemt ikke kokossmag med bøf stroganoff.