Her kan du få min opskrift på de bedste briocheboller, som rent ud sagt er en lækker omgang burgerboller med smør. De smørbagte burgerboller smager dejligt, og de er den perfekte makker til en hjemmelavet burger. Med brioche burgerboller får du en lidt sødere bolle, der smager skønt!
Briocheboller er den ultimative burgerbolle, hvis du spørger mig. Det er en bolle der virkelig er blevet populær i Danmark de seneste par år og enhver burgerrestaurant har den på kortet. Det er burgerboller der er til den sødere side og som er bagt med både smør og æg.
De smørbagte burgerboller kan du bruge alle de steder, hvor du typisk ville bruge almindelige burgerboller. F.eks. i en almindelig burger med oksekød, en pulled pork burger, en pulled duck burger eller måske i en flæskestegssandwich. Så vil du lave helt vildt lækre burgere, som dem du får på restauranterne, så synes jeg bestemt du skal prøve denne opskrift på brioche burgerboller.
Prøv også disse opskrifter:
Burgerboller | Hjemmelavet burger | Pulled pork
De smørbagte burgerboller stammer fra Frankrig, og er en bolle der er rig på æg og smør. For at opnå et luftigt resultat er det vigtigt, dejen bliver æltet meget. Smørret bliver tilsat i tern, og skal være køligt, men ikke koldt.
Hvis smørret er for koldt, kan det være svært at få dejen til at optage det ordentligt, og hvis det er for varmt, hjælper smørret ikke til, at der kommer luft ind i dejen. Det kølige smør sørger også for, at dejen ikke bliver for varm under æltningen af dine burgerboller.
Briocheboller
Ingredienser
- 25 g gær
- 2,5 dl kold sødmælk
- 3 spsk sukker
- 4 æg
- 2 tsk salt
- 650 g (reklamelink)hvedemel
- 200 g smør
Til pensling
- 1 æg
Sådan gør du
- Tag smørret ud af køleskabet, og lad det ligge på køkkenbordet.
- Smuldr gæren i mælken i en røreskål.
- Tilsæt sukker og æg og rør det hele godt sammen.
- Tilsæt hvedemelet og start med at ælte dejen på røremaskine. Tilsæt saltet.
- Ælt dejen i cirka 10 minutter ved lav/middel hastighed.
- Tilsæt det bløde smør i tern lidt ad gangen og ælt dejen i cirka 10 minutter ved lidt højere hastighed på røremaskinen
- Lad dejen hæve overdækket i skålen i 1 time.
- Form dejen til 18 boller á cirka 80 gram.
- Fordel de formede boller på 2 bageplader med bagepapir og tryk dem let flade.
- Læg husholdningsfilm over bagepladerne og lad dem hæve i yderligere 1 time.
- Pensl bollerne med sammenpisket æg med lidt sukker (for at give en flot gylden farve).
- Tænd ovnen på 220 grader almindelig ovn,
- Kog cirka 1 liter vand i en elkedel.
- Sæt et fad nederst i ovnen.
- Sæt pladen med brioche boller i midten af ovnen, hæld kogende vand i fadet og luk ovnen. Giv bollerne 5 minutter og tag herefter fadet med vand ud af ovnen. Giv bollerne yderligere 6 minutter.
- Lad bollerne køle af på en rist og bag den sidste plade med boller på samme måde.
Næringsindhold (OBS! Kun vejledende)
Tips til opskriften
- Det er en god opskrift at lave dobbelt portion af. Det er altid rart at have smørbagte burgerboller i fryseren, så kan du nemt få lavet nogle dejlige hjemmelavede burgere.
- Helt traditionelle burgerboller har sesamfrø drysset på toppen, men det har de smørbagte burgerboller normalt ikke. Du kan dog sagtens drysse lidt sesamfrø på, hvis du ikke kan undvære det.
💭 Spørgsmål og svar til opskriften
Nej, det synes jeg ikke, at man kan. De her briocheboller får en helt særlig smag fra den ægte smør, som man ikke kan opnå med margarine.
Når man siger, at noget bagværk er brioche, er det fordi, at der både er meget smør samt æg tilsat i den lyse dej.
De kan sagtens holde sig i en 2 dages tid, men de smager klart bedst på dagen, hvor de er bagt eller dagen efter det. Hvis du ved, at du først skal bruge dem om mange dage, så kan de med fordel fryses ned, inden at de skal bruges.
Det kan den godt, men det er dog meget svært at få det helt rigtige resultat. Det er særligt svært, når smørret skal æltes godt ind i dejen. Jeg har kun prøvet at lave dem med røremaskine, så jeg kender ikke til resultat uden brug af det. Måske kan du prøve at bruge en elpisker med dejkroge sat på.
Henning skriver
Skal gæren opløses i kold mælk?
Louise Dam skriver
Hej Henning
Ja, det skal den fordi dejen bliver rørt så længe på maskinen at den bliver varmet op af det. Så hvis mælken er lun risikerer man at dejen bliver for varm til at gæren kan overleve.
Hilsen Louise