Lune Churros (spanskrør) med chokoladesauce

Churros eller spanskrør er en slags spanske vafler. For mig hænger de sammen med kulde, sne, tivoli og julemarkeder. Men man kan faktisk også nemt lave en portion hjemmelavet churros.

Churros eller spanskrør serveret med chokoladesovs på et fad og i kræmmerhus

Churros stammer fra Spanien og er deres bud på vafler, og derfor kalder vi dem også spanskrør på dansk. Det er faktisk en dej der minder meget om en vandbakkelsesdej, men i stedet for at bage dejen i ovnen, så bliver den sprøjtet ud i lange rør og friturestegt.

Prøv også disse opskrifter:
Gammeldags æbleskiver | Risalamande vafler | Småkager med chokolade og nødder

Det klassiske tilbehør er lun chokoladesauce. Det er også det jeg selv synes er bedst. Men man kan også servere sine churros med softice. I Spanien spise de ofte spanskrør om morgen med chokoladesovs, men herhjemme er det for det meste noget vi nyder som dessert eller som lidt sødt om eftermiddagen.

I min opskrift drysser jeg de færdige spanskrør med rørsukker, men du kan også bruge flormelis eller kanelsukker.

ikon piskeris Chestnut

Lune Churros (spanskrør) med chokoladesauce

4 personer
Holdbarhed: 1 dag
Fryseegnet: Ja
Forb. tid 20 min
Tilb. tid 20 min
Hviletid 30 min
Samlet tid 1 t 10 min

Ingredienser

  • 4 dl vand
  • 50 g sukker
  • ½ tsk salt
  • 75 g smør
  • ½ vaniljestang eller 1 tsk vaniljepulver
  • 250 g hvedemel
  • 2 æg
  • 1 pakke palmin eller 1 liter smagsneutral olie/fritureolie til kogning

Serveres med

Sådan gør du
 

  • Bland vand, sukker, salt, smør og kornene fra vaniljestangen i en gryde (se min guide til at flække en vaniljestang her)
  • Sæt gryden på et varmt blus og varm det op indtil smørret er smeltet og det begynder at småkoge.
  • Hæld den varme blanding over i en skål.
  • Hæld melet i og pisk med en elektrisk pisker, eller i en røremaskine.
  • Rør et æg i et ad gangen, og pisk indtil dejen er blød og smidig.
  • Stil dejen i køleskabet i cirka 30 minutter så den bliver lidt fastere.
  • Opvarm palminen i en gryde.
  • Fordel dejen i en sprøjtepose med en stjernetyl
  • Tjek om palminen er varm nok ved at stikke en tandstik, tændstik eller lignende i. Når det syder omkring den er palminen varm nok. Du kan også måle temperaturen med et termometer. Den skal være cirka 180 grader.
  • Pres stænger af dej ned i den varme palmin. Klip dejen af helt oppe ved tyllen så dine churros får en længde på omkring 6-7 cm.
  • Lad dine churros koge i olien i et par minutter til de er gyldenbrune. Vend dem undervejs.
  • Læg de færdige churros på fedtsugende papir (f.eks. køkkenrulle) og drys med lidt rørsukker.

Dine egne noter

Noter

Husk, hvis du ganger opskriften op skal du ikke nødvendigvis gange palmin/olie ligeså meget op.
Inspiration til opskriften kommer fra Cutecarbs.com.
 

Næringsindhold (OBS! Kun vejledende)

Servering: 1 person | Kalorier: 1008 kcal | Kulhydrater: 64 g | Protein: 9 g | Fedt: 81 g
Bedøm denne opskrift:
4.7 fra 9 stemmer
Gem på Pinterest Gem som favorit / på madplan Udskriv
Har du prøvet denne opskrift?Nævn @louisesmadblog eller tag #louisesmadblog!

Når man køber en portion lune churros i Tivoli eller på et julemarked, så får man dem i et fint kræmmerhus man kan gå rundt med. Du kan nemt selv folde kræmmerhuse til dine spanskrør eller købe nogle færdiglavede kræmmerhuse.

💭 Spørgsmål og svar til opskriften

Kan churros fryses?

Ja, du kan fryse dem ned så snart de er færdige. Når de skal spises kommes de frosne churros på en bageplade med bagepapir og varmes i ovnen ved 200 grader i cirka 5 minutter. Så burde de være næsten som de lige var lavet.

Hvad er palmin og kan jeg bruge noget andet?

Palmin er en raffineret kokosolie, men den smager ikke af kokos. Den kan holde til høje varme temperaturer og er derfor velegnet til at koge f.eks. klejner eller churros i. Du kan dog sagtens bruge en anden smagsneutral olie. Det kunne f.eks. være rapsolie, eller en fritureolie.

Hvor tykke skal de være?

Æggene i dejen er med til at få dine churros til at hæve når de kommer ned i den varme olie. Derfor skal du bruge en lille stjernetyl på cirka 9-10 mm. Så vokse dine spanskrør nemlig til den rette størrelser i olien.

Hvis de bliver for tykke vil de blive før færdige på ydersiden, end i midten og du ender med rå dej i midten.

Jeg laver mine churros cirka 6-7 cm i længden, det synes jeg er en fin størrelse. Du kan dog også sagtens lave dem længere hvis du synes.

Kan jeg købe en chokoladesauce?

Ja, du kan enten bruge min opskrift på en nem chokoladesauce, eller du kan købe en god chokoladesauce

Følg mig på Instagram

Læserinteraktioner

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Vurdering af opskriften