Kransekage passer til mange lejligheder. En kransekage formet som et tal eller et årstal er helt fantastisk til at fejre nytår, fødselsdage eller måske sølvbryllup eller guldbryllup.
Man kan lave kransekage på mange måder. Ofte har jeg lavet et kransekagetårn og man kan også lave kransekagekonfekt. Men her har jeg valgt at forme kransekagen som et årstal.
Da denne kransekage er lavet til nytårsaften 2020/2021 har jeg selvfølgelig formet den som 2021 i tal.
Læs også: Forslag til nytårsmenuen | Saltmandler | Saltede cashewnødder med paprika
Størrelsen på dit kransekage tal kan du helt selv bestemme. I denne opskrift får du til 4 ret store tal på 30 cm i højden. Du kan også lave nogle mindre tal og så lave lidt kransekagestykker ved siden af.
Det er generelt nemt at lave kransekagemassen, men det kræver lidt øvelse at forme de fine tal. Prøv dig frem med at modellere massen til tal du synes er pæne.
Kransekage tal
Ingredienser
- 500 g (reklamelink)marcipan
- 125 g sukker
- 1 ½ æggehvide
Glasur
- 1 æggehvide
- 150 g (reklamelink)flormelis
- ½ tsk hvidvinseddike/hvid balsamico
Sådan gør du
- Pisk æggehvide og sukker grundigt sammen med en gaffel. Stil til side mindst 15 minutter og gerne 30 minutter.
- Del marcipanen i mindre stykker og ælt sukkerhviderne ind i marcipanen. Tilsæt sukkerhviderne lidt af gangen og tilsæt ikke mere end der skal til for at danne en ensartet tæt masse. Det er muligt at der bliver en lille rest tilbage, det er helt fint.
- Anbring kransekagemassen i en tildækket skål og sæt den i køleskabet. Mindst 30 minutter og gerne længere.
- Rul dejen ud til 4 lige store pølser á cirka 45-50 cm. Mine tal blev cirka 30 cm i højden. Du kan sagtens lave dem mindre hvis du synes. Overvej gerne hvilket fad de skal anrettes på i forhold til størrelsen.
- Form hver pølse til et tal.
- Læg tallene på bageplader med bagepapir på.
- Bag dine kransekagetal en plade af gangen midt i ovnen ved 200 grader. De skal blive lysebrune både foroven og forneden men så heller ikke mere. Bagetiden afhænger meget af størrelsen så hold øje med ovnen. Bagetiden er cirka 10 minutter.
- Lad kransekagen køle lidt af på bagepladen før du forsigtigt ligger den over på en rist til afkøling.
- Når kransekagen er kold kan den pyntes med den klassiske hvide kransekageglasur. Det er en rigtig god idé at lave kransekagen i god tid, og så give den et par dage i fryseren. Det bliver den meget bedre af! Læg den i fryseren inden du samler og pynter den.
- Rør æggehvide, flormelis og hvidvinseddike sammen til en sej og fast glasur. Hæld glasuren i en sprøjtepose med en lille tyl eller en frysepose hvor du klipper et lille bitte hul i det en hjørne og sprøjt så glasuren ud over kransekagestykkerne i et klassik zigzagmønster. Du kan også folde et cornet af bagepapir. Jeg brugte i stedet denne smarte (reklamelink)decopen(reklamelink) (reklamelink) til glasuren. Det er ret nemt at styre glasuren med den synes jeg. Pynt eventuelt også med små knallerter eller andet.
Næringsindhold (OBS! Kun vejledende)
Spørgsmål og svar til opskriften
Mine tal her er ret store. Cirka 30 cm i højden. Husk at måle det fad du gerne vil servere dit kransekagetal på. Lav så dine tal så de passer i højden med fadet.
Comments
No Comments