I Sverige har de en fastelavnsbolle der hedder en semla. De svenske fastelavnsboller semlor består af en kardemommebolle, som man fylder med en mandelmasse og flødeskum. Du kan her finde min opskrift på semlor, så du også kan gøre svenskerne kunsten efter.

Semlor

I Danmark har vi flere forskellige typer af fastelavnsboller. De mest populære er nok den gammeldags og wienerbrødsudgaven. Den svenske fastelavnsboller adskiller sig på den måde, at den er en saftig kardemommebolle som bliver fyldt efter den er bagt. Den fyldes med en lækker mandelmasse og flødeskum.

De her svenske fastelavnsboller er virkelig lækre, og sådan en semla er altså et godt alternativ, hvis man gerne vil have en anden fastelavnsbolle i løbet af den korte sæson for fastelavnsboller.

Se også disse opskrifter:
Croissant semlor | Nemme fastelavnsboller | Gammeldags fastelavnsboller med creme

Min opskrift på semlor er nem! Du skal bare have tålmodighed til at dejen hæver, ellers er der ikke så meget arbejde i dem. Jeg lover dig, at de er ventetiden værd. Hvis du ikke har smagt en semla før, vil jeg virkelig anbefale dig at prøve det af! De er SÅ gode!

ikon piskeris Chestnut

Semlor

8 stk.
Holdbarhed: 1 dag
Fryseegnet: Nej
Forb. tid 30 min
Tilb. tid 30 min
Hævetid 2 t
Samlet tid 3 t

Udstyr (reklamelink)

Ingredienser

Boller (fordej)

  • 1 dl sødmælk
  • 100 g hvedemel
  • ¼ pakke gær

Boller (resten)

  • 1 æg
  • 125 g hvedemel
  • 2 tsk kardemomme friskmalet
  • ¼ tsk salt
  • 50 g sukker
  • 50 g blødt smør

Mandelmasse

  • 150 g mandler
  • 150 g flormelis
  • ¾ dl vand

Flødeskum

  • ¼ liter piskefløde

Pynt

  • flormelis

Sådan gør du
 

Boller (fordej)

  • Lun mælken til den er fingervarm og kom den i skålen til din røremaskine.
  • Smuldr gæren i den lune mælk.
  • Kom hvedemelet i skålen og rør dejen sammen et par minutter.
  • Lad dejen hvile i 15 minutter.

Boller (resten)

  • Kom resten af ingredienserne i røreskålen og ælt dejen på røremaskine i cirka 10 minutter indtil dejen slipper skålen, er glat og elastisk og du kan lave en glutentest. (Laves ved at trække ud i dejen og så skal man kunne trække den til en tynd firkant uden den knækker)
  • Læg dejen på køkkenbordet og kom et fugtigt viskestykke over. Lad dejen hvile i 30 minutter.
  • Del dejen i 8 lige store stykker og form til boller.
  • Kom bollerne på en bageplade med bagepapir. Kom gerne et stykke plastik over bollerne (f.eks. en stor frysepose der er klippet op) og så et viskestykke. Lad bollerne hæve 1,5-2 timer.
  • Opvarm ovnen til 220 grader alm, ovn. Sæt bollerne i ovnen og skru ovnen ned på 200 grader alm. ovn. Bag bollerne i 8-10 minutter eller indtil de er fint gyldne.
  • Tag bollerne ud af ovnen og lad dem køle af på en rist.

Mandelmasse

  • Kom mandler i en food processor og hak dem meget fint og næsten til mel.
  • Kom flormelis i og bland rundt.
  • Tilsæt til sidst vand lidt af gangen indtil du får den rette konsistens. Du skal bruge cirka ¾ dl vand i alt.
  • Kom mandelmassen i sprøjtepose en glat tyl.

Flødeskum

  • Pisk fløden til skum. Pas på den ikke bliver overpisket, den sætter sig når den kommer i sprøjteposen.
  • Kom flødeskummet i en sprøjtepose med en stjernetyl.

Samling

  • Med en saks klipper du en trekant i toppen i bollerne. Løft brødtrekanten op.
  • I hullet sprøjter du mandelmasse i så det lige går lidt op over hullet.
  • Ovenpå mandelmassen sprøjter du en top af flødeskum.
  • Sæt til sidst brødtrekanten ovenpå flødeskummet og drys med flormelis.

Dine egne noter

Noter

Flødeskum har ikke godt af at stå for længe ved stuetemperatur, og bollerne bliver kedelige hvis de kommer på køl. Vent derfor med at samle dine semlor til kort tid inden de skal serveres (inden for 1 times tid).

Næringsindhold (OBS! Kun vejledende)

Servering: 1 stk | Kalorier: 477 kcal | Kulhydrater: 52 g | Protein: 9 g | Fedt: 27 g
Bedøm denne opskrift:
5 fra 1 stemme
Gem på Pinterest Gem som favorit / på madplan Udskriv
Har du prøvet denne opskrift?Nævn @louisesmadblog eller tag #louisesmadblog!

Tip til opskriften!

  • Du kan bage bollerne i god tid før de skal bruges og du kan også lave mandelmassen klar. Lige inden de skal serveres klipper du hul i bollerne, fylder dem med mandelcremen og pisker flødeskum og sprøjter på.

💭 Spørgsmål og svar til opskriften

Hvilken kardemomme skal jeg bruge?

Jeg vil anbefale dig, at du køber hele kardemommefrø/kapsler eller kardemommekerner. Kardemommekerner er uden skallen, og de er nemmere at arbejde med.

Kernerne skal du så male helt fint, og det giver klart den bedste smag til bollerne. Du kan male kardemommekernerne på flere måder. Jeg plejer, at bruger en kaffekværn (reklamelink) til formålet, men du kan også klare opgaven med en morter (reklamelink).

Kardemommen er ret afgørende for denne opskrift, så jeg vil anbefale dig at købe kardemommefrø eller kerner. Hvis det ikke er muligt, kan du også godt bruge stødt kardemomme, som du kender det. Brug gerne lidt ekstra da det ikke smager af ligeså meget.

Hvor kommer semla fra?

Semlor er svenske fastelavnsboller, og de stammer altså fra Sverige. Men de er de seneste år blevet meget populære i Danmark - og med god grund, for de er så lækre!

Følg mig på Instagram

Læserinteraktioner

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Vurdering af opskriften