• Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar
  • Gå direkte til footer
Louises Madblog
  • OPSKRIFTER
  • REJSER
  • SAMARBEJDE
  • OM
  • KONTAKT
menu icon
go to homepage
  • OPSKRIFTER
  • REJSER
  • SAMARBEJDE
  • OM
  • KONTAKT
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube
  • subscribe
    search icon
    Homepage link
    • OPSKRIFTER
    • REJSER
    • SAMARBEJDE
    • OM
    • KONTAKT
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube
  • ×

    Forside » Opskrifter » Søde sager » Fastelavnsboller

    Fastelavnsboller med creme

    Udgivet: jan 21, 2022 · Opdateret: jan 3, 2023 af Louise Dam

    Gå til opskrift Udskriv

    Disse lækre gammeldags fastelavnsboller med creme er lavet på en gærdej med smør i. Indeni er der fyldt den skønneste hjemmelavede vaniljecreme i. Til sidst er der pyntet med kakaoglasur. Få den lækre opskrift på hjemmelavet fastelavnsboller her.

    Fastelavnsboller med creme

    Gammeldags fastelavnsboller

    Man kan sagtens variere pynten - især hvis det skal være sjovt for børnene at være med til at pynte. Med forskellige farver glasur og masser af fin krymmel skal der nok komme nogle fine gammeldags fastelavnsboller ud af det. Bare lad børnene gå amok i pynten, det er altid sjovt.

    Det er ret nemt at lave disse gammeldags fastelavnsboller med creme. Det er blot vigtigt at få lukket dem godt sammen. Men da gærdejen er forholdsvis fed, har fyldet ikke så meget tendens til at løbe ud.

    Læs også: Vandbakkelser med vaniljecreme og hindbærskum | Fastelavnsboller med remonce | Kanelstang

    Hjemmelavede fastelavnsboller

    De her fastelavnsboller med creme er helt klart nogle af mine yndlings fastelavnsboller. Det er vigtigt, at når du laver din creme, at den når at køle godt af, inden at du bruger den. Derudover så må du endelig ikke putte for meget mel i din dej, da den kan gå hen og blive lidt for tør. Det kan føre til, at dine gammeldags fastelavnsboller sprækker under bagning, så cremen ryger ud.

    Husk at se videoen, hvor jeg viser hvordan du laver dine hjemmelavet fastelavnsboller. Videoen ligger lige under opskriften. Du kan få min opskrift på lækre gammeldags fastelavnsboller lige herunder, så du kan komme i gang med det samme!

    ikon piskeris Chestnut

    Fastelavnsboller med creme

    24 stk.
    Holdbarhed: 1-2 dage
    Fryseegnet: Nej
    Forb. tid 30 min
    Tilb. tid 15 min
    Hævetid 1 t
    Samlet tid 1 t 45 min

    Udstyr (reklamelink)

    • Lille gryde
    • Piskeris
    - undgå din skærm går ud

    Ingredienser

    Dejen

    • 600 g hvedemel
    • 2 spsk sukker
    • 2 tsk stødt kardemomme
    • 200 g koldt smør
    • 2,5 dl mælk
    • 50 g gær
    • 2 æg

    Vaniljecreme

    • 3 æg
    • 6 spsk sukker
    • 3 spsk majsstivelse
    • 4,5 dl mælk
    • 1 vaniljestang

    Glasur

    • flormelis
    • kakaopulver
    • vand

    Eller

      Chokoladeganache

      • 1,5 dl piskefløde
      • 150 g mørk chokolade

      Sådan gør du
       

      • Bland hvedemel, kardemomme og sukker sammen. Tilsæt smørret og ælt det med fingrene til en smuldret masse.
      • Lun mælken til den er fingervarm og opløs gæren deri. Tilsæt æggene og pisk det sammen.
      • Hæld gær-/æggeblandingen over de tørre ingredienser og rør det sammen. Ælt det på bordet og tilsæt eventuelt lidt mere mel. Lad det hæve i en skål i cirka 30 minutter.
      • Imens dejen hæver laver du vaniljecremen: Kom alle ingredienserne i en gryde (også den tomme vaniljestang) og pisk det godt sammen. Varm det op ved middel varme og rør konstant i det til det koger op og bliver tykt. Tag det af varmen, hæld det i en skål og lad det køle af. (Og husk at tage vaniljestangen op! :-))
      • Efter hævning rulles dejen ud i en firkant på cirka 3 mm i tykkelsen. Skær dernæst dejen ud i 24 stykker. Stykkerne skal gerne være så kvadratiske som muligt. Læg cirka 2 tsk vaniljecreme på hvert stykke.
      • Fold hjørnerne ind mod midten og klem godt sammen i samlingerne (se gerne videoen for hvordan man lukker.) Læg dem på en bageplade med lukningen nedad. Sørg for at de lukker helt tæt! Ellers risikerer du fyldet løber ud.
      • Lad fastelavnsbollerne hæve i 30 minutter.
      • Pensl dem herefter med sammenpisket æg og bag dem ved 200 grader almindelig ovn i cirka 15 minutter.
      • Lad dem køle af på en bagerist og pynt dem med glasur eller med chokoladeganache
        Den laves ved at opvarme piskefløden og hælde den over hakket chokolade. Lad det stå i cirka 30 sekunder og rør det så rundt indtil du har en glat og blank chokoladeganache der kan komme på fastelavnsbollerne.

      Dine egne noter

      Klik her for at tilføje dine egne noter

      Video

      Næringsindhold (OBS! Kun vejledende)

      Servering: 1 stk. | Kalorier: 193 kcal | Kulhydrater: 24 g | Protein: 4 g | Fedt: 9 g
      Bedøm denne opskrift:
      4 fra 82 stemmer
      Gem på Pinterest Gem som favorit / på madplan Gå til favoritter Udskriv
      Har du prøvet denne opskrift?Nævn @louisesmadblog eller tag #louisesmadblog!

      21/1-22: Jeg har opdateret opskriften og har i den forbindelse skrevet opskriften på vaniljecremen lidt om, så der er 1,5 gang creme i forhold til den oprindelige opskrift.

      Tip til opskriften!

      • Jeg har valgt at lave en klassisk glasur med kakaopulver i, der gør, at de gammeldags fastelavnsboller med creme får en dejlig chokoladesmag. Du kan også undlade kakaopulver i glasuren, så får den en fin hvid farve i stedet.
      • I opskriften har jeg også beskrevet hvordan du kan lave en lækker chokoladeganache og pynte dine hjemmelavet fastelavnsboller med. Top bagefter med farverig krymmel, så bliver de virkelig fine!
      • Lad være med at tilsætte alt mel til at starte med. Det er en god ide at holde lidt tilbage, når du går i gang med at ælte den. Man kan altid tilsætte mere mel løbende, men det er svært at fjerne mel bagefter :-)
      • Hvis du vil skære firkanterne i dejen helt perfekt ud, så skal du overveje at anskaffe dig et sporejern (reklamelink).
      • Du kan godt erstatte vaniljestangen med noget vaniljesukker i stedet.

      💭 Spørgsmål og svar til opskriften

      Hvordan folder jeg fastelavnsboller?

      Det er vigtigt, at du folder dine fastelavnsboller godt, så cremen ikke falder ud under bagning. Du kan se min video ovenfor, hvordan jeg folder mine gammeldags fastelavnsboller.

      Hvornår holder man fastelavn?

      Det svinger meget fra år til år, hvornår man holder fastelavn. I år 2023 er det 19. februar 2023. Som hovedregel falder fastelavn altid på en søndag mellem 1. februar og 7. marts. Den falder på den søndag, der kommer syv uger før påskesøndag.

      Hvorfor holder man fastelavn?

      Det er oprindeligt en katolsk højtid, og i gamle dage var der en rigtig kat i tønden, når man slog katten af tønden. I dag er der nu bare slik og andre godter i.

      Hvad spiser man til fastelavn?

      Det mest normale at spise til fastelavn er de velkendte fastelavnsboller. Du kan finde min opskrift på lækre hjemmelavet fastelavnsboller med creme her.

      Dej i en skål
      Dej i en skål
      Dej i en skål
      Dej på bord
      Dejen rulles ud
      Sådan folder du en fastelavnsbolle
      Sådan folder du en fastelavnsbolle
      Fastelavnsboller med vaniljecreme
      Fastelavnsboller med creme
      Fastelavnsboller
      Gammeldags Fastelavnsboller med creme
      Fastelavnsboller med vaniljecreme
      Fastelavnsboller med vaniljecreme
      Fastelavnsboller med creme
      Følg mig på Instagram

      « Mini pølsehorn
      Falafel »

      Læserinteraktioner

      Kommentarer

      1. Eva Langberg

        februar 17, 2021 at 9:46 am

        Den bedste opskrift på fastelavnsboller ever🙏❤️
        Nem at gå til og dejen er så blød og nem at arbejde med.
        Cremen ligeså..
        Har tidligere haft problemer med at lave fastelavnsboller, der ikke havde gær smag og aldrig kunne lave så god en vanillecreme .
        Anbefaler igen og igen din opskrift 👍

        Svar
        • Louise Dam

          februar 17, 2021 at 5:14 pm

          Hej Eva
          Sikke da en skøn besked at få! Er så glad for at det er lykkedes for dig at lave lækre fastelavnsboller med min opskrift! ;-)
          Hilsen Louise

          Svar
      2. Katrine

        februar 14, 2021 at 12:00 pm

        Super nem opskrift, de smager dejligt, selv mine piger kunne være med uden at de var smurt ind i dej :-)
        Helt sikkert en opskrift jeg fremad rettet vil bruge :-)

        Svar
        • Louise Dam

          februar 17, 2021 at 5:15 pm

          Hvor er det bare dejligt at høre :-)

          Svar
      3. Celina

        februar 07, 2021 at 7:37 pm

        Woaw de var gode. Helt sikkert den bedste opskrift jeg har afprøvet!
        Jeg erstattede majsstivelse med meljævning, hvilket gav et super resultat.

        Svar
        • Louise Dam

          februar 09, 2021 at 1:03 pm

          Ej hvor er det bare godt at høre! Jeg synes altså også de er ret gode, og fyldet bliver inde i dem!

          Svar
        • Nanna

          februar 26, 2022 at 1:51 pm

          Skal der to eller tre æg i dejen!?
          I opskriften står der to, men i din YouTube video putter du tre i? 😊

          Svar
          • Louise Dam

            februar 26, 2022 at 10:13 pm

            Der skal kun 2 i. Jeg har lavet en større portion da jeg lavede videoen :-)

            Svar
      4. Helene Beckmann

        januar 30, 2021 at 2:54 pm

        Bedste fastelavnsboller. Jeg vil dog anbefale at gange cremen med to, for at der er nok, og eventuelt skifte glasuren ud med smeltet chokolade på toppen. Resultatet er himmelsk.

        Svar
        • Louise Dam

          februar 10, 2021 at 11:23 pm

          Hej Helene
          Hvor er det bare dejligt at høre! Jeg har faktisk selv lige bagt dem igen hvor jeg gangede cremen op og det passede faktisk meget fint. Og jeg kom også chokolade på toppen i år :-)
          Hilsen Louise

          Svar
      5. Lene

        februar 28, 2019 at 12:20 pm

        Hej hej. Kan det passe at dejen ikke hæver særlig meget (før der kommer creme i) - og ikke som en alm bolledej?

        Svar
        • Louise Dam

          marts 21, 2019 at 5:41 pm

          Beklager det sene svar.
          Jo, det burde den gøre. Det kan man også se hvis man ser videoen af hvordan jeg laver dem.
          Hilsen Louise

          Svar
        • Mette

          januar 31, 2021 at 1:42 pm

          Verdens bedste fastelavnsboller....
          Har bagt dem flere år🤗

          Svar
          • Louise Dam

            februar 10, 2021 at 11:21 pm

            Hvor er det bare dejligt at høre! :-)

            Svar
      6. solvej

        februar 19, 2019 at 4:52 pm

        Hej
        Tak for en spændende opskrift
        Vil jeg kunne bage dem dagen før og så lune dem dagen efter og vil de være lige så være lige så gode som da jeg bagte dem?

        Svar
        • Louise Dam

          februar 20, 2019 at 9:59 am

          Hej Solvej
          Det vil jeg mene du godt kan - så bliver de i hvert fald næsten ligeså gode som nybagte.

          Svar
      7. Maja

        februar 02, 2019 at 12:42 pm

        Kan man bruge vanillesukler i stedet for en vanillestang?

        Svar
        • Louise Dam

          februar 05, 2019 at 8:02 pm

          Ja, det kan du godt :-)

          Svar
      8. Priscilla

        februar 26, 2018 at 4:58 pm

        Ved ikke om det bare er mig, der ikke kan finde ud af at lave fastelavnsboller, men fyldet ville i hvert fald ikke blive indeni bollen. Hvad kunne jeg have gjort galt? Syntes også at fyldet/cremen synkede ind i bollen😂. Tror nu ikke det har noget med opskriften at gøre, men hvad havde jeg mon gjort galt?

        Hilsen pigen-uden-fastelavnsbolleskills

        Svar
        • Louise Dam

          august 06, 2018 at 7:44 pm

          Det kan godt være lidt svært :-) Man skal virkelig lukke dem godt til i bunden.

          Svar
      9. MosterG

        februar 11, 2018 at 6:07 pm

        Tak for en super fin opskrift.. Min niece på 8 og jeg har lavet dem idag, med så fint et resultat og opskriften er så simpel, at hun har været med under hele processen.
        Vi har eksperimenteret med fyld - og brugt alt kagecreme, marmelade rosiner og nutella - alt fungerer til denne gode fastelavnsdej :)

        God fastelavn - smil MosterG

        Svar
        • Louise Dam

          februar 14, 2018 at 11:37 pm

          Dejligt at høre :-)

          Svar
      10. Jette

        februar 08, 2018 at 4:57 pm

        Bliver lidt forvirret. I opskriften til boller skriver du 2 æg men i filmen bruger du 3?

        Svar
        • Louise Dam

          februar 09, 2018 at 4:46 pm

          Jeg har bare lavet 1,5 opskrift den dag jeg optog filmen :-)

          Svar
          • Jeanette

            februar 11, 2018 at 10:55 am

            Okay, men du glemmer at skrive i opskriften at der skal kardemomme i!

            Svar
            • Louise Dam

              februar 14, 2018 at 11:44 pm

              Jeg tror ikke jeg brugte kardemomme i min oprindelige opskrift. Det er først da jeg lavede videoen. Jeg har skrevet det ind.

              Svar
      11. nicki jensen

        februar 03, 2018 at 1:59 pm

        Mit første forsøg med fastelavnsboller, de blev rigtig gode. Men jeg løb tør for vaniljecreme, så næste gang vil jeg nok lave en halv portion mere creme.
        Tak for opskriften

        Svar
      12. Anja

        januar 23, 2018 at 3:11 pm

        Hej... Kan de fryses?

        Svar
        • Louise Dam

          januar 26, 2018 at 6:29 pm

          Det tror jeg, men jeg har ikke prøvet så ved ikke helt hvordan cremen opfører sig.

          Svar
      13. sofie andersen

        februar 29, 2012 at 7:23 pm

        Hej Louise

        Mums, hvor ser de bare gode ud :)

        Jeg har problemer med din blog efter du har fået "ny"/rykket blog.
        Selvom jeg har gemt din nye blog adresse i min læsteliste, så er det newyorkerbyheart.com jeg havner på, når jeg trykker på nye indlæg. Yderligere hedder dit nyeste indlæg altid det sammes som newyorkerbyheart's. Jeg har kigget på andre af dine læseres lister, og jeg kan se at de også har Louisesmadblog.dk men med newy...'s overskrift, og link der fører til hendes blog.

        Ved du hvorfor? Og hvad jeg kan gøre for at ændre det?

        Med venlig hilsen Sofie

        Svar
        • Louise Dam

          februar 29, 2012 at 7:59 pm

          Hej Sofie

          De var også virkelig lækre :-)

          Jeg har hørt problemet før og jeg er gået videre til BlogHQ med det. Men fejlen ligger vist nok hos google. Ellers kan du lige tjekke om du følger det rigtige feed (http://feeds.feedburner.com/LouisesMadblog). Når jeg selv prøver at tilmelde min blog til min google reader så kan jeg ikke rigtig få øje på sammenblandingen. Men det er lidt mystisk..

          Svar

      Skriv et svar Annuller svar

      Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

      Vurdering af opskriften




      Primær Sidebar

      Louise

      Jeg hedder Louise, jeg er 35 år og bor i København sammen med min kæreste Martin og min datter Amalie. Jeg elsker at stå i mit køkken og lave lækre opskrifter til jer. Her på min blog finder du nemme og lækre retter, ofte med billeder af fremgangsmåden. Her kan alle være med! Jeg håber du finder en opskrift du kan bruge i blandt de over 800 opskrifter på siden.

      Mere om mig →

      NYE OPSKRIFTER

      • Øllebrødsboller
      • Rosenkål i airfryer
      • Pistacieis
      • Øllebrød
      • Saltmandler i airfryer
      • Oksemørbrad sous vide

      POPULÆRE OPSKRIFTER

      • Gulerodskage med ostecreme
      • Syltede rødløg
      • Bananpandekager
      • Indisk dahl
      • Pastasalat med cremet karrydressing og grøntsager
      • Bagekartofler

      Tilmelding til mit nyhedsbrev

      Ved at tilmelde dig mit nyhedsbrev, accepterer du, at jeg må sende dig mails når jeg udgiver en ny opskrift. Du kan til enhver tid afmelde dig nyhedsbrevet igen.

      Footer

      Copyright

      Kopiering fra denne hjemmeside må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node, og kun indenfor de rammer, der er nævnt i aftalen.

      For alle andre gælder det at der er copyright på billeder og tekst (også fra sociale medier som Facebook og Instagram). Billeder og tekst må derfor aldrig bruges uden forudgående skriftlig tilladelse.

      Overtrædelse af ophavsretten medfører et krav om vederlag for krænkelse af ophavsret og krav om øjeblikkeligt at fjerne billeder.

      Footer

      ↑ Til toppen


      Om

      Råvareindeks

      Kontakt

      Privatlivspolitik


      Copyright © 2021 - Louises Madblog - CVR 35614788

      X
      Køb en airfryer fra Cosori med 15 % rabat med koden Dam15
      Køb airfryer her