Louises Madblog

  • Alle opskrifter
  • Morgenmad
  • Aftensmad
  • Søde sager
  • Om
menu icon
go to homepage
  • Alle opskrifter
  • Morgenmad
  • Aftensmad
  • Søde sager
  • Om
search icon
Homepage link
  • Alle opskrifter
  • Morgenmad
  • Aftensmad
  • Søde sager
  • Om
×
Forside » Opskrifter » Aftensmad

Falafel

Udgivet: 27. jan 2022 · Opdateret: 27. jan 2022

Hjemmelavet falafel er ikke svært at lave, og så smager det virkelig godt. Falafel er fantastisk til at komme i lækre pitabrød.

Falafel

En falafel er en dybstegt kugle, der er lavet af drænede kikærter. Den originale hjemmelavet falafel opskrift kommer fra mellemøsten, og det kan man næsten også se, på de krydderier der kommer i.

Det lyder måske lidt mærkeligt med friturestegte kikærter, men de sprøde små kugler smager helt fantastisk.

De er meget populære blandt vegetarer bl.a. fordi kikærterne har et rimeligt indhold af protein. Man ser dem ofte solgt på diverse kebabsteder i pitabrød på samme måde som man ville spise kebab.

Man behøver selvsagt ikke at være vegetar for at spise dem, men det er en god måde at spare lidt på kødet.

Herhjemme elsker vi at rejse, og i mange lande kan man få en virkelig god hjemmelavet falafel. Det er derfor lækkert, at man trods alt kan lave dem hjemme i sit eget køkken.

Du må ikke lade dig skræmme af, at den hjemmelavet falafel skal ned i varm olie. Sørg for at bruge et termometer da olien skal være cirka 175-180 grader varmt. Og så tag det stille og roligt og lav et par falafler af gangen.

Prøv også disse opskrifter:
Pandebrød | Krydret oksekød på spyd med hjemmebagt naanbrød | Dahl

Man kan få en masse lækkert falafel tilbehør. Jeg serverer dem ofte i et lækkert hjemmebagt pitabrød. Der kan man komme en sprød agurk, tomat, salat og en hjemmelavet creme fraiche dressing i.

Herunder får du min bedste opskrift på falafel.

piskeris Grullo

Falafel

5 fra 7 stemmer
Justér antalJustér antal: 4 personer
Holdbarhed: 1-2 dage
Fryseegnet: Ja
Forb. tid 20 minutter min
Tilb. tid 30 minutter min
Udblødningstid 12 timer t
Samlet tid 12 timer t 50 minutter min

Udstyr (reklamelink)

  • (reklamelink)Gryde
  • (reklamelink)Termometer
- undgå din skærm går ud

Ingredienser

  • 400 g (reklamelink)tørrede kikærter, (800 g udblødte kikærter)
  • 2 bundter persille
  • 1-2 fed hvidløg
  • 3 æg
  • 2 tsk salt
  • 4 tsk stødt koriander
  • 4 tsk stødt spidskommen
  • 1 tsk (reklamelink)chilipulver
  • 2 spsk (reklamelink)rasp
  • 2 spsk citronsaft
  • 1-2 løg
  • ½ liter (reklamelink)smagsneutral olie, f.eks. rapsolie

Sådan gør du
 

  • De tørrede kikærter sættes i blød dagen før.
  • På dagen hældes iblødsætningsvandet fra.
  • Kikærterne skal ikke koges.
  • Placer kikærter i en foodprocessor eller blender sammen med alle de andre ingredienser (undtagen olien).
  • Form runde falafler med hånden og en spiseske.
  • Opvarm olien i en gryde. Den er varm nok når olien syder omkring en træpind.
  • Placer falaflerne i den varme olie og kog dem i et par minutter.
  • Tag falaflerne op af den varme olie og læg dem på en tallerken med lidt køkkenrulle, som kan suge fedtstoffet.
  • Servér f.eks. falaflerne i hjemmebagte pitabrød eller i en god salat.

Næringsindhold (OBS! Kun vejledende)

Servering: 1 person | Kalorier: 253 kcal | Kulhydrater: 36 g | Protein: 14 g | Fedt: 7 g
Gem på Pinterest Gem som favorit Gå til favoritter Udskriv
Opskrift af Louise Dam
Har du prøvet denne opskrift?Nævn @louisesmadblog eller tag #louisesmadblog!

Tip til opskriften!

  • Hvis du gerne vil forberede maden lidt i forvejen, så kan du godt røre farsen til falaflerne sammen et par timer inden. Så skal du bare lave falafel tilbehør, inden at falaflerne skal laves.
  • Lav gerne rigeligt med falafler nu hvor du er i gang. Det er sådan, at et hjemmelavet falafel godt kan fryses ned. Den kan fryses ned, når den er rå eller færdigstegt.
  • Se lidt længere nede hvordan du steger dine falafler korrekt.

💭 Spørgsmål og svar til opskriften

Hvornår er olien varm nok til at putte mine falafler i?

Jeg plejer at varme min olie op til en 175-180 grader. Det er en god ide hertil at have et (reklamelink)termometer, så man kan kontrollere, at temperaturen er korrekt. Hvis olien er for varm, vil falaflen ikke blive gennemstegt og blot blive tilberedt uden på.

Hvad kan jeg servere som tilbehør til falafel?

Jeg serverer ofte falaflerne i et hjemmebagt pitabrød. Hertil kommer jeg en god creme fraiche dressing, tomat, salat og agurk i. Man kan også servere dem i et fladbrød og med en god hummus.

En salat med falafel er også virkelig lækkert!

Kan jeg bruge kikærter på dåse?

Nej, til denne opskrift kan du ikke bruge kikærter på dåse, da disse kikærter allerede er tilberedt. Her skal kikærterne blot udblødes i vand, men skal ikke koges. Kikærter på dåse er til gengæld super gode til hjemmelavet hummus.

  • Kikærter og persille
  • Ingredienser i foodprocessor
  • Falafelfars
  • Falafler steges i varm olie
  • Tjek om din falafel er færdig
  • Falafel

Kommentarer

  1. Anne skriver

    marts 13, 2023 at 6:27 pm

    God opskrift, Louise. Jeg fulgte den slavisk og de blev rigtig gode. Tak

    Svar
    • Louise Dam skriver

      marts 20, 2023 at 2:15 pm

      Hej Anne! ;-)
      Hvor dejligt at høre!

      Svar
  2. Sindy skriver

    februar 16, 2020 at 10:50 am

    Nogle erfaringer med at lave i ovn i stedet? 😄

    Svar
    • Louise Dam skriver

      maj 09, 2020 at 1:33 pm

      Nej, det har jeg desværre ikke prøvet.

      Svar
  3. Inge skriver

    juni 12, 2018 at 2:02 pm

    Undskyld - undskyld - undskyld
    Har lige nu set, at der selvfølgelig skal løg i
    VH inge

    Svar
  4. Inge skriver

    juni 12, 2018 at 2:01 pm

    Hej Louise.
    Det e,r godt nok en opskrift, du har lagt op for længe siden, men jeg vil alligevel høre, om der ikke skal løg i farsen. Syntes jeg kan se på et af billederne, at der er store stykker løg i blenderen.
    Venlig hilsen inge

    Svar
  5. Louise Øster Lorenzon skriver

    marts 15, 2018 at 6:00 pm

    Eeej ser først nu hvor mange andre der også har problemer med at de bare opløser sig i olien. Har nu næsten måtte tilføje 500g rasp for at få dejen til at hænge sammen... øøøøv
    Har fulgt opskriften til punkt og prikke

    Svar
    • Louise Dam skriver

      marts 15, 2018 at 6:45 pm

      Øv, hvor irriterende. Jeg ved ikke hvorfor nogen oplever det og andre ikke gør. Måske er der forskel på kikærterne? Du bruger ikke kikærter fra dåse vel (de er nemlig kogte)?

      Svar
  6. Nanette skriver

    oktober 01, 2017 at 12:06 pm

    Hej.....
    Nu har jeg prøvet at lave falafel, de smager rigtig godt men! Når jeg kommer dem i olien, flyder de bare ud og forsvinder. Jeg følger opskriften til prikke men resultatet er det samme. Hvis jeg steger dem som frikadeller (flade på pande) så sker det også
    Hvad gør jeg galt?
    🙁😢

    Svar
    • Louise Dam skriver

      oktober 03, 2017 at 4:03 am

      Det lyder mærkeligt. Bliver 'farsen' lidt klistret og er til at forme til kugler? Jeg har aldrig selv oplevet det nemlig..

      Svar
    • kasper skriver

      april 13, 2020 at 7:27 pm

      Olien er ikke varm nok.

      Svar
  7. Maiken skriver

    januar 31, 2017 at 6:22 pm

    Super god og nem opskrift, har lavet dem mange gange, laver altid dobbelt portion så jeg har lidt til fryseren😉👍

    Svar
    • Louise Dam skriver

      februar 02, 2017 at 12:01 am

      Dejligt at høre Maiken :-)

      Svar
  8. Jens Hansen skriver

    december 19, 2016 at 5:42 pm

    Hej Louise super dejlig opskrift på falafel, er blevet et fast ugenligt mad punkt.

    Svar
    • Louise Dam skriver

      december 21, 2016 at 10:17 pm

      Ej, hvor er det dejligt at høre :-)

      Svar
  9. Susan skriver

    november 23, 2016 at 5:10 pm

    Hej.
    Ved du om man kan lave "farsen" dagen før og lad det stå i køleskabet?
    Mvh. Susan

    Svar
    • Louise Dam skriver

      november 27, 2016 at 10:38 pm

      Jeg har ikke prøvet, men det tror jeg godt.

      Svar
  10. Mahin skriver

    november 11, 2016 at 12:34 pm

    Hej
    Kan man komme dem i fryserne og opvarme dem i ovnen

    Svar
    • Louise Dam skriver

      november 12, 2016 at 9:11 pm

      Ja, det burde du godt kunne.

      Svar
  11. Steffen skriver

    september 25, 2016 at 5:41 pm

    Hej Louise. Prøvede lige din opskrift. Da jeg puttede "farsen" i olien, så blev kuglerne langsomt opløst i olien :( Overvejder lidt hvad der kan være sket - jeg fulgte din opskrift til punkt og prikke !

    Svar
    • Louise Dam skriver

      oktober 16, 2016 at 11:16 am

      Hej Steffen
      Måske har du ikke fået dem presset nok sammen inden de kom ned i olien, eller olien var måske ikke varm nok?

      Svar
  12. Jesper Sonne skriver

    september 25, 2016 at 12:40 pm

    Vil blot sige mange tak for opskriften - de smager fantastisk!

    Svar
    • Louise Dam skriver

      september 25, 2016 at 4:12 pm

      Dejligt at høre Jesper :-)

      Svar
  13. Joan skriver

    august 17, 2016 at 8:12 pm

    Så fik jeg endelig prøvet disse, fandt opskriften for længe siden, og nu måtte det være. Jeg brugte kikærter på dåse, og det hele blev ret vådt, men jeg kunne heldigvis bare smide nogle små klatter dej ned i olien med en teske, og det fungerede virkelig godt (plus jeg behøvede ikke fumle med det med hænderne).😄
    De smager desuden skønt, tak for opskriften.😊

    Svar
    • Louise Dam skriver

      august 18, 2016 at 9:56 pm

      Hej Joan
      Dejligt du kunne bruge opskriften. Prøv med kikærter der blot er udblødt næste gang - det er meget bedre :-)

      Svar
  14. Mig skriver

    juli 20, 2016 at 4:15 am

    Hej Louise

    Tager man persillestilken med også eller er det kun bladene? Jeg har tænkt mig at bruge min bamix stavblender, så ved ikke om den kan komme igennem stilkene...

    Svar
    • Louise Dam skriver

      juli 20, 2016 at 8:20 am

      Jeg bruger ikke stilken, men det tror jeg sagtens man kan.

      Svar
      • Mig skriver

        juli 20, 2016 at 2:02 pm

        Hej igen Louise
        Nu er min aftale rykket og jeg satte mine øko kikærter i blød i går nat kl. 01:00. Får dem først brugt i morgen eftermiddag. Dvs. Der så vil gå 1,5 døgn før jeg tager kikærterne i brug til falafel.. Har du nogen erfaringer med det? Jeg er bange for at kikærterne vil blive alt for bløde til falafler hvis de står i længere tid end de 12 timer... Skal jeg kassere vandet og putte kikærterne uden væske i køleskabet?

        Svar
  15. Lone skriver

    juli 15, 2016 at 12:47 pm

    Dem vil jeg prøve til i aften. Troede alle kikærter skulle koges efter iblødsætning. Håber jeg nu kan bruge dem alligevel.

    Svar
    • Louise Dam skriver

      juli 15, 2016 at 9:59 pm

      Det går nok alligevel :-)

      Svar
  16. Louise skriver

    juni 16, 2016 at 5:12 pm

    Kan falaflerne bages i ovnen i stedet? :-)

    Svar
    • Louise Dam skriver

      juni 19, 2016 at 10:49 am

      Det har jeg ikke prøvet, så det ved jeg desværre ikke. Du må prøve dig frem :-)

      Svar
  17. Diana skriver

    april 06, 2016 at 5:49 pm

    Hey Louise

    Jeg prøvede din opskrift. Desværre var det som om falaflerne blev helt opløste nede i olien. Har jeg gjort noget forkert. Tilsodet måtte jeg give op og lave resten på panden. Det undre mig rigtig meget at falaflerne forvandt i gryden og blev sådan noget smuldre.

    Svar
    • Louise Dam skriver

      april 07, 2016 at 3:26 pm

      Hej Diana
      Det er svært for mig at sige hvor det er gået galt. Er du sikker på olien var blevet varm nok?
      Hilsen Louise

      Svar
      • Diana skriver

        april 16, 2016 at 7:23 am

        Ja bestemt.
        Men jeg tror selv jeg har fu det fajlen. De æg jeg brugte var rigtig store. Så jeg tror spimpelthen at dejen har været for våd. Derfor har skorpen ikke kunne hæng ved. Så næste gang, må jeg bruge mindre æg 😊

        Svar
        • Louise Dam skriver

          april 19, 2016 at 9:41 pm

          Arh, det har du nok ret i :-)

          Svar
    • Jacob skriver

      august 12, 2017 at 7:43 pm

      Jeg havde samme problem som dig sidste gang jeg lavede dem, men blandede bare lidt mere rasp i så de ikke var ligeså klistrede, jeg fandt ud af at "dejen" ikke må være klistret :)

      Svar
  18. Fie skriver

    februar 22, 2016 at 7:58 am

    Lyder lækre, vil glæde mig til at prøve dem:-) er de frysergnet?

    Svar
    • Louise Dam skriver

      februar 23, 2016 at 8:19 pm

      Hej Fie
      Jeg har ikke selv forsøgt, men jeg kan google mig frem til at der er flere der skriver de fint kan fryses. Både før og efter tilberedning. Hvis du fryser dem efter tilberedning kan det dog måske godt være svært at få dem ligeså sprøde igen.
      Hilsen Louise

      Svar
  19. Alice Nielsen skriver

    februar 03, 2016 at 7:25 pm

    Super god nem opskrift. De plejer at falde fra hinanden...
    Tilføjede lidt citronpeber. Virkeligt gode( brugte 2 dåser kikærter)
    Venligst Alice

    Svar
    • Louise Dam skriver

      februar 03, 2016 at 9:31 pm

      Dejligt at høre du kunne lide opskriften :-)

      Svar
  20. Christina Sievertsen skriver

    januar 27, 2016 at 4:23 pm

    Hold da op - der var jo noget af det nemmeste jeg nogensinde har prøvet! Og havde nok været endnu nemmere hvis min blender havde været større - jeg har jo nok falafel til at kunne leve af det hele 2016 😁 var bange for at den ville blive tør - tør falafel er en trist affære - men de er dejligt bløde og lækre! Og havde nok været endnu bedre hvis jeg havde haft den rette mængde af alle ingredienser, specielt persille og citronsaft. Men det må blive næste gang - for sådan en kommer der helt sikkert! Tak for en god opskrift 😁

    Svar
    • Louise Dam skriver

      januar 27, 2016 at 7:38 pm

      Hej Christina
      Hvor er det bare dejligt at høre! :-)

      Svar
  21. Martha skriver

    september 06, 2015 at 2:05 pm

    Hvad for en slags olie bruger du?
    Skal prøves på fredag :)

    Svar
    • Louise Dam skriver

      september 06, 2015 at 6:55 pm

      Hej Martha
      Jeg bruger for det meste solsikkeolie. Men enhver smagsneutral olie kan anvendes.
      Hilsen Louise

      Svar
  22. Pernille Karlsen skriver

    juli 13, 2015 at 10:02 am

    Åh, jeg er helt vild med falafler! Da jeg var i Israel, levede jeg stort set af det! Jeg har gerne ville genskabe det herhjemme, men har aldrig fået det gjort. Det skal jeg helt sikkert afprøve i den nærmeste fremtid. Tak for opskriften! :)

    Svar
    • Louise Dam skriver

      juli 13, 2015 at 3:32 pm

      Du må endelig prøve at lave dem selv - håber at min opskrift kan leve op til dem fra Israel :-)

      Svar
  23. Signe braat skriver

    juli 10, 2015 at 3:12 pm

    Hej Louise
    Helt fantastisk opskrift.
    Glæder mig allerede til at sange din opskrift på falafel.

    Mange sommer hilsner
    Signe Braat
    Fødevarekonsulent
    http://Www.fødevaregruppen.dk

    Svar
    • Louise Dam skriver

      juli 11, 2015 at 3:25 pm

      Lyder godt. Håber du kan lidt dem :-)

      Svar
  24. Mathilde skriver

    juni 24, 2015 at 1:07 pm

    Mhm, det ser godt ud!

    Jeg har selv kun prøvet at stege dem på panden, men jeg skal da helt klart prøve at friturestrege dem - de ser langt mere sprøde og faste ud i konsistensen :-)

    Svar
    • Louise Dam skriver

      juni 25, 2015 at 8:57 pm

      Ja, det må du endelig prøve :-)

      Svar
  25. Tina Liel skriver

    juni 21, 2015 at 6:27 pm

    Ser lækkert ud Louise!! Bliver aldrig træt af falafel. Bor i Israel og her er der jo falafel restauranter overalt. Her bruger man slet ikke æg i falafel. Det gør jeg heller ikke. Et par spsk. mel og l1 tsk. natron istedet. Så kan veganere også være med ;-)

    Svar
    • Louise Dam skriver

      juni 25, 2015 at 9:09 pm

      Det lyder lækkert, det må jeg da prøve en dag så :-)

      Svar
5 from 7 votes (7 stemmer uden kommentar)

Skriv en kommentar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurdering af opskriften




Footer

↑ Til toppen


Opskrifter

Om Louises Madblog

Opskriftsindeks

Råvareindeks

Samarbejde, reklame, annoncering

Morgenmad

Frokost

Aftensmad

Tilbehør

Søde sager

Cookie- og privatlivspolitik

Kontakt


COPYRIGHT
Kopiering fra denne hjemmeside må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node, og kun indenfor de rammer, der er nævnt i aftalen.

For alle andre gælder det at der er copyright på billeder og tekst (også fra sociale medier som Facebook og Instagram). Billeder og tekst må derfor aldrig bruges uden forudgående skriftlig tilladelse.

Overtrædelse af ophavsretten medfører et krav om vederlag for krænkelse af ophavsret og krav om øjeblikkeligt at fjerne billeder.


Copyright © 2024 - Louises Madblog - CVR 35614788

Vurdér opskriften

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.