Hjemmelavet falafel er ikke svært at lave, og så smager det virkelig godt. Falafel er fantastisk til at komme i lækre pitabrød.

En falafel er en dybstegt kugle, der er lavet af drænede kikærter. Den originale hjemmelavet falafel opskrift kommer fra mellemøsten, og det kan man næsten også se, på de krydderier der kommer i.
Det lyder måske lidt mærkeligt med friturestegte kikærter, men de sprøde små kugler smager helt fantastisk.
De er meget populære blandt vegetarer bl.a. fordi kikærterne har et rimeligt indhold af protein. Man ser dem ofte solgt på diverse kebabsteder i pitabrød på samme måde som man ville spise kebab.
Man behøver selvsagt ikke at være vegetar for at spise dem, men det er en god måde at spare lidt på kødet.
Herhjemme elsker vi at rejse, og i mange lande kan man få en virkelig god hjemmelavet falafel. Det er derfor lækkert, at man trods alt kan lave dem hjemme i sit eget køkken.
Du må ikke lade dig skræmme af, at den hjemmelavet falafel skal ned i varm olie. Sørg for at bruge et termometer da olien skal være cirka 175-180 grader varmt. Og så tag det stille og roligt og lav et par falafler af gangen.
Prøv også disse opskrifter:
Pandebrød | Krydret oksekød på spyd med hjemmebagt naanbrød | Dahl
Man kan få en masse lækkert falafel tilbehør. Jeg serverer dem ofte i et lækkert hjemmebagt pitabrød. Der kan man komme en sprød agurk, tomat, salat og en hjemmelavet creme fraiche dressing i.
Herunder får du min bedste opskrift på falafel.
Falafel
Udstyr (reklamelink)
Ingredienser
- 400 g tørrede kikærter (800 g udblødte kikærter)
- 2 bundter persille
- 1-2 fed hvidløg
- 3 æg
- 2 tsk salt
- 4 tsk stødt koriander
- 4 tsk stødt spidskommen
- 1 tsk chilipulver
- 2 spsk rasp
- 2 spsk citronsaft
- 1-2 løg
- ½ liter smagsneutral olie f.eks. rapsolie
Sådan gør du
- De tørrede kikærter sættes i blød dagen før.
- På dagen hældes iblødsætningsvandet fra.
- Kikærterne skal ikke koges.
- Placer kikærter i en foodprocessor eller blender sammen med alle de andre ingredienser (undtagen olien).
- Form runde falafler med hånden og en spiseske.
- Opvarm olien i en gryde. Den er varm nok når olien syder omkring en træpind.
- Placer falaflerne i den varme olie og kog dem i et par minutter.
- Tag falaflerne op af den varme olie og læg dem på en tallerken med lidt køkkenrulle, som kan suge fedtstoffet.
- Servér f.eks. falaflerne i hjemmebagte pitabrød eller i en god salat.
Dine egne noter
Næringsindhold (OBS! Kun vejledende)
Tip til opskriften!
- Hvis du gerne vil forberede maden lidt i forvejen, så kan du godt røre farsen til falaflerne sammen et par timer inden. Så skal du bare lave falafel tilbehør, inden at falaflerne skal laves.
- Lav gerne rigeligt med falafler nu hvor du er i gang. Det er sådan, at et hjemmelavet falafel godt kan fryses ned. Den kan fryses ned, når den er rå eller færdigstegt.
- Se lidt længere nede hvordan du steger dine falafler korrekt.
💭 Spørgsmål og svar til opskriften
Jeg plejer at varme min olie op til en 175-180 grader. Det er en god ide hertil at have et termometer, så man kan kontrollere, at temperaturen er korrekt. Hvis olien er for varm, vil falaflen ikke blive gennemstegt og blot blive tilberedt uden på.
Jeg serverer ofte falaflerne i et hjemmebagt pitabrød. Hertil kommer jeg en god creme fraiche dressing, tomat, salat og agurk i. Man kan også servere dem i et fladbrød og med en god hummus.
En salat med falafel er også virkelig lækkert!
Nej, til denne opskrift kan du ikke bruge kikærter på dåse, da disse kikærter allerede er tilberedt. Her skal kikærterne blot udblødes i vand, men skal ikke koges. Kikærter på dåse er til gengæld super gode til hjemmelavet hummus.
Anne
God opskrift, Louise. Jeg fulgte den slavisk og de blev rigtig gode. Tak
Louise Dam
Hej Anne! ;-)
Hvor dejligt at høre!
Sindy
Nogle erfaringer med at lave i ovn i stedet? 😄
Louise Dam
Nej, det har jeg desværre ikke prøvet.
Inge
Undskyld - undskyld - undskyld
Har lige nu set, at der selvfølgelig skal løg i
VH inge
Inge
Hej Louise.
Det e,r godt nok en opskrift, du har lagt op for længe siden, men jeg vil alligevel høre, om der ikke skal løg i farsen. Syntes jeg kan se på et af billederne, at der er store stykker løg i blenderen.
Venlig hilsen inge
Louise Øster Lorenzon
Eeej ser først nu hvor mange andre der også har problemer med at de bare opløser sig i olien. Har nu næsten måtte tilføje 500g rasp for at få dejen til at hænge sammen... øøøøv
Har fulgt opskriften til punkt og prikke
Louise Dam
Øv, hvor irriterende. Jeg ved ikke hvorfor nogen oplever det og andre ikke gør. Måske er der forskel på kikærterne? Du bruger ikke kikærter fra dåse vel (de er nemlig kogte)?
Nanette
Hej.....
Nu har jeg prøvet at lave falafel, de smager rigtig godt men! Når jeg kommer dem i olien, flyder de bare ud og forsvinder. Jeg følger opskriften til prikke men resultatet er det samme. Hvis jeg steger dem som frikadeller (flade på pande) så sker det også
Hvad gør jeg galt?
🙁😢
Louise Dam
Det lyder mærkeligt. Bliver 'farsen' lidt klistret og er til at forme til kugler? Jeg har aldrig selv oplevet det nemlig..
kasper
Olien er ikke varm nok.
Maiken
Super god og nem opskrift, har lavet dem mange gange, laver altid dobbelt portion så jeg har lidt til fryseren😉👍
Louise Dam
Dejligt at høre Maiken :-)