
Man kan lave hummus både med og uden tahin. Tahin er en sesampasta, som kan købes i de fleste grønthandlere og større supermarkeder. Jeg synes personligt at min hummus bliver lidt bedre med tahin i, så det vil jeg klar anbefale. Hvis man tit bruger kikærter, enten til hummus eller andre retter, kan jeg anbefale at man køber en stor pose tørrede kikærter, som er meget billigere end dem på dåse. Så sætter du hele posen i blød og koger også hele portionen på én gang. Derefter fryser du de færdigkogte kikærter ned i mindre portioner i fryseposer og sammen med lidt at kogevandet. På den måde har du altid kikærter klar til en omgang lækker hummus. Du kan sagtens tø kikærterne op i mikroovnen, hvis du ikke lige har husket at tage dem op i god tid inden de skulle bruges. Mængdeangivelserne er cirkaangivelser. Smagen og konsistensen på hummus kan variere rigtig meget, så prøv dig lidt frem til du finder den smag du selv er helt vild med.
Lækker og cremet hummus
1 stor skål
Forberedelsestid: 12 timer (inkl. iblødsætning og kogning)
Ingredienser
100 g tørrede kikærter eller 1 dåse kikærter på 400 g (240 g drænet vægt) (kikærter fra dåse skal ikke koges)
1,5 dl olivenolie
1-2 spsk tahin
2 fed presset hvidløg
1-2 tsk citronsaft
1 tsk salt
Hvis du bruger tørrede kikærter
Sæt kikærterne i blød i en stor skål eller gryde i mindst 10 timer. Hæld derefter vandet fra og skyl dem grundigt. Kog nu kikærterne i cirka 1 time til halvanden (hellere for meget end for lidt). Lad kikærterne stå og køle lidt af (1 times tid cirka, og eventuelt i køleskabet). Hvis du har kogt en stor portion kan du nu dele den ud i mindre portioner i fryseposer og fryse dem ned til en anden god gang.
Blend de kogte kikærter i en foodprocessor sammen med cirka 1,5 dl olivenolie, 1-2 spsk tahin, lidt citronsaft, presset hvidløg og salt. Tilsæt eventuelt mere olie undervejs, hvis der er brug for det. Blend videre indtil konsistensen er så cremet og fin som muligt. Når konsistensen er som ønsket smages der til med salt og citronsaft for at få den helt rigtige smag.
Lad gerne din hummus stå og hvile et par timer i køleskabet, da smagen kommer bedre frem når den har stået og hvilet lidt. Du kan dog sagtens spise den med det samme.



Skrevet af: Louise DamCitronsaft, Hvidløg, Kikærter, Olivenolie, TahinKategori: Favoritopskrift, Frokost, Saucer & dressinger, Tilbehør, Videoopskrift
WOW en lækker opskrift! Den bedste jeg har prøvet hidtil!! Helt sikkert min standart-opskrift til hummus i fremtiden! Tak for den <3
Jeg tilføjede en chili samt lidt spidskommen, hvilket gav den et lille ekstra pift :)
Ej, hvor er det bare dejligt at høre! Det lyder lækkert med lidt ekstra krydderier. Det gør jeg faktisk også tit nu, måske jeg lige skal tilføje det i opskriften ved lejlighed.
Hej Louise :-).
Jeg skal afprøve din opskrift og skal derfor lige være sikker på at jeg forstået det korrekt.. Skal kikærtevamdet fra dåse med eller skal det hældes fra?
Du skal ikke bruge vandet fra kikærterne. Hverken fra dåse eller hvis du selv koger dem.
Hjææælp - hvis jeg har sat 400 g tørrede kikærter i blød og kogt dem: hvor mange gram skal jeg så bruge denne portion hummus? 🙋🏼♀️ Vh Stephanie
Det må være cirka 240 gram, som er det samme som en dåses drænet vægt :-)
Hej Louise!
Først vil jeg sige at jeg meget begejstret for din blog og jeg bruger den tit!
Jeg skal lave hummus til et sammenskudsgilde og tænkte på om man kunne bruge rapsolie i stedet for olivenolie, da det jo er en lidt mere SU venlig pris.
Hej Sarah, det kan man muligvis godt. Jeg har ikke prøvet. Prøv evt. bare at lave en lille portion først.
Rigtig lækker hummus :) Jeg brugte dog kun 1½ dl olie til 2 ds kikærter, og 5 spsk hjemmelavet tahin. Men gangede jo også med 2 pånær olien. Mega god konsistens, og tak for opskriften :)
Hjemelavet Tahin:
2 dl sesamfrø
½ dl raps/oliven olie
½-1 tsk salt
Rist sesamfrøene gyldenbrune på en pande og lad køle.
Smid alle sagerne i en minihakker og blend det helt flydende.
Så er der tahin til din hummus, og evt dadler osv.
Hej Louise.
Bruger du saltet eller usaltet tahin?
Usaltet - tror jeg nok :-)
Undskyld det var omvendt skal de stadig i blød i de tolv timer når de er fra dåse ?
Nej, så kan du bruge dem direkte fra dåsen - de skal ikke koges eller noget :-)
Hej jeg skal lige høre da jeg aldrig har lavet humus før eller brugt kikærter. Hvis jeg bruger dem fra dåse, så har du skrevet at de ik skal i blød men skal de stadig koges ?
Nej, de skal hverken sættes i blød eller koges :-)
Hvorfor presse hvidløg når de bliver blendet? Og hvorfor foodprocessor? Alle blendere kan vel benyttes?
Jeg synes ikke det er nemt at lave i en blender. Men du kan sagtens prøve. Og så synes jeg det kan være svært for knivene at ramme de små fed hvidløg og finthakke dem helt, derfor presser jeg dem.
Hej Louise!
Tror du jeg kan bruge vindruekerneolie i stedet for olivenolie?
Jeg har ikke prøvet, men det kan man måske godt.
Wow! Min første hummus og jeg er instantly in love!!! :D
Tak for opskriften, Louise. :)
P.S.: Og en dåse kikærter fås til halv pris i Malmø, hvor jeg bor. Rart, så behøver jeg ikke bruge 10t på tørrede kikærter i vand...;)
Dejligt du kunne bruge opskriften :-)
Jeg spørger nok dumt, meeeeen.... Når man har skyllet dem og de skal koges, er det så uden tilsat vand? Kan se nogen skriver de vil putte mindre vand i, men hvornår skal der vand i? (Jeps, jeg skal have det skåret ud i pap;))
Hej Sara, ja du skal have vand i gryden når du koger kikærterne.
´Den til dags bedste hummus jeg har fået lavet. Tak for en super nem opskrift.
Dejligt at høre :-)
Hej
Jeg har lavet hummus i dag:)
Det være riiiiigtig lækkert, komme også lidt støtte spiskomme i.
Mange hilsner
Golestan
Lyder også lækkert :-)