Hummus kommer oprindeligt fra Mellemøsten, hvor det især bliver brugt som forret eller snack. Man kan enten bruge det som dip til grøntsager eller som smørelse på lækkert hjemmebagt brød, man kan også smøre det på rugbrød under pålæg eller i en lækker sandwich. Og så smager det bare himmelsk! Så hvis du ikke har prøvet at lave hummus før, så skynd dig og kast dig ud i det - det er nemt!
Man kan lave hummus både med og uden tahin. Tahin er en sesampasta, som kan købes i de fleste grønthandlere og større supermarkeder. Jeg synes personligt at min hummus bliver lidt bedre med tahin i, så det vil jeg klar anbefale. Hvis man tit bruger kikærter, enten til hummus eller andre retter, kan jeg anbefale at man køber en stor pose tørrede kikærter, som er meget billigere end dem på dåse. Så sætter du hele posen i blød og koger også hele portionen på én gang.
Derefter fryser du de færdigkogte kikærter ned i mindre portioner i fryseposer og sammen med lidt at kogevandet. På den måde har du altid kikærter klar til en omgang lækker hummus. Du kan sagtens tø kikærterne op i mikroovnen, hvis du ikke lige har husket at tage dem op i god tid inden de skulle bruges. Mængdeangivelserne er cirkaangivelser. Smagen og konsistensen på hummus kan variere rigtig meget, så prøv dig lidt frem til du finder den smag du selv er helt vild med. Du kan også prøve at lave min auberginedip baba ganoush.
Lækker og cremet hummus
Ingredienser
- 100 g (reklamelink)tørrede kikærter eller 1 dåse kikærter på 400 g, 240 g drænet vægt (kikærter fra dåse skal ikke koges)
- 1,5 dl (reklamelink)olivenolie
- 1-2 spsk (reklamelink)tahin
- 2 fed presset hvidløg
- 1-2 tsk citronsaft
- 1 tsk salt
Sådan gør du
- Hvis du bruger tørrede kikærter
- Sæt kikærterne i blød i en stor skål eller gryde i mindst 10 timer. Hæld derefter vandet fra og skyl dem grundigt. Kog nu kikærterne i cirka 1 time til halvanden (hellere for meget end for lidt). Lad kikærterne stå og køle lidt af (1 times tid cirka, og eventuelt i køleskabet). Hvis du har kogt en stor portion kan du nu dele den ud i mindre portioner i fryseposer og fryse dem ned til en anden god gang.
- Blend de kogte kikærter i en foodprocessor sammen med cirka 1,5 dl olivenolie, 1-2 spsk tahin, lidt citronsaft, presset hvidløg og salt. Tilsæt eventuelt mere olie undervejs, hvis der er brug for det. Blend videre indtil konsistensen er så cremet og fin som muligt. Når konsistensen er som ønsket smages der til med salt og citronsaft for at få den helt rigtige smag.
Næringsindhold (OBS! Kun vejledende)
Skrevet af: Louise DamCitron, Hvidløg, Kikærter, OlivenolieKategori: Forret til nytår, Frokost, Hovedret til nytår, Mellemøstlig mad, Mine egne favorit opskrifter, Nytår, Saucer & dressinger, Snacks til nytårstalen, Tilbehør til aftensmaden
Kirsten skriver
Følger altid din opskrift, men tilsætter ofte nogen koriander, hvilket jeg synes giver en super lækker smag:-)
Louise Dam skriver
Det lyder altså også lækkert!
Golestan skriver
Hej Louise
Kan man fryse hummus???
Louise Dam skriver
Ja, det kan man godt.
Sara L. skriver
WOW en lækker opskrift! Den bedste jeg har prøvet hidtil!! Helt sikkert min standart-opskrift til hummus i fremtiden! Tak for den <3
Jeg tilføjede en chili samt lidt spidskommen, hvilket gav den et lille ekstra pift :)
Louise Dam skriver
Ej, hvor er det bare dejligt at høre! Det lyder lækkert med lidt ekstra krydderier. Det gør jeg faktisk også tit nu, måske jeg lige skal tilføje det i opskriften ved lejlighed.
Josephine skriver
Hej Louise :-).
Jeg skal afprøve din opskrift og skal derfor lige være sikker på at jeg forstået det korrekt.. Skal kikærtevamdet fra dåse med eller skal det hældes fra?
Louise Dam skriver
Du skal ikke bruge vandet fra kikærterne. Hverken fra dåse eller hvis du selv koger dem.
Stephanie skriver
Hjææælp - hvis jeg har sat 400 g tørrede kikærter i blød og kogt dem: hvor mange gram skal jeg så bruge denne portion hummus? 🙋🏼♀️ Vh Stephanie
Louise Dam skriver
Det må være cirka 240 gram, som er det samme som en dåses drænet vægt :-)
Sarah skriver
Hej Louise!
Først vil jeg sige at jeg meget begejstret for din blog og jeg bruger den tit!
Jeg skal lave hummus til et sammenskudsgilde og tænkte på om man kunne bruge rapsolie i stedet for olivenolie, da det jo er en lidt mere SU venlig pris.
Louise Dam skriver
Hej Sarah, det kan man muligvis godt. Jeg har ikke prøvet. Prøv evt. bare at lave en lille portion først.
Leif skriver
Rigtig lækker hummus :) Jeg brugte dog kun 1½ dl olie til 2 ds kikærter, og 5 spsk hjemmelavet tahin. Men gangede jo også med 2 pånær olien. Mega god konsistens, og tak for opskriften :)
Leif skriver
Hjemelavet Tahin:
2 dl sesamfrø
½ dl raps/oliven olie
½-1 tsk salt
Rist sesamfrøene gyldenbrune på en pande og lad køle.
Smid alle sagerne i en minihakker og blend det helt flydende.
Så er der tahin til din hummus, og evt dadler osv.
Signe Seiler skriver
Hej Louise.
Bruger du saltet eller usaltet tahin?
Louise Dam skriver
Usaltet - tror jeg nok :-)
Kamilla hansen skriver
Undskyld det var omvendt skal de stadig i blød i de tolv timer når de er fra dåse ?
Louise Dam skriver
Nej, så kan du bruge dem direkte fra dåsen - de skal ikke koges eller noget :-)
Alberte skriver
Min er vildt klamt... ekstremt bitter desværre og jeg har prøvet at gøre alt muligt ved den for at få det bitre væk men det ik lykkedes... hvad ka det være der gør den bliver så bitter? Jeg har fulgt opskriften men ka måske være min tahin der ik er god? Eller noget andet 😅 jeg viste slet ik hvad tahin var ind til jeg prøvede den her opskrift 😅
Louise Dam skriver
Altså det kan i princippet både være din tahin og olivenolie. Har du smagt på din olivenolie?
Kamilla hansen skriver
Hej jeg skal lige høre da jeg aldrig har lavet humus før eller brugt kikærter. Hvis jeg bruger dem fra dåse, så har du skrevet at de ik skal i blød men skal de stadig koges ?
Louise Dam skriver
Nej, de skal hverken sættes i blød eller koges :-)
Jacob skriver
Hvorfor presse hvidløg når de bliver blendet? Og hvorfor foodprocessor? Alle blendere kan vel benyttes?
Louise Dam skriver
Jeg synes ikke det er nemt at lave i en blender. Men du kan sagtens prøve. Og så synes jeg det kan være svært for knivene at ramme de små fed hvidløg og finthakke dem helt, derfor presser jeg dem.
Sarah skriver
Hej Louise!
Tror du jeg kan bruge vindruekerneolie i stedet for olivenolie?
Louise Dam skriver
Jeg har ikke prøvet, men det kan man måske godt.
Maurizio skriver
Wow! Min første hummus og jeg er instantly in love!!! :D
Tak for opskriften, Louise. :)
P.S.: Og en dåse kikærter fås til halv pris i Malmø, hvor jeg bor. Rart, så behøver jeg ikke bruge 10t på tørrede kikærter i vand...;)
Louise Dam skriver
Dejligt du kunne bruge opskriften :-)
Sara skriver
Jeg spørger nok dumt, meeeeen.... Når man har skyllet dem og de skal koges, er det så uden tilsat vand? Kan se nogen skriver de vil putte mindre vand i, men hvornår skal der vand i? (Jeps, jeg skal have det skåret ud i pap;))
Louise Dam skriver
Hej Sara, ja du skal have vand i gryden når du koger kikærterne.
Henrik Ackermann skriver
´Den til dags bedste hummus jeg har fået lavet. Tak for en super nem opskrift.
Louise Dam skriver
Dejligt at høre :-)
Golestan skriver
Hej
Jeg har lavet hummus i dag:)
Det være riiiiigtig lækkert, komme også lidt støtte spiskomme i.
Mange hilsner
Golestan
Louise Dam skriver
Lyder også lækkert :-)
Stine skriver
Øv jeg har lige prøvet og lave din hummus og den er blevet meget olieret og smager nærmest kun af olie til trods for at jeg ikke har brugt al den olie, som opskriften beskriver. Jeg har brugt tørrede kikærter og ellers fulgt opskriften meget loyalt. Hvor mon det er gået galt ? :/
Louise Dam skriver
Måske har du ikke fået kogt kikærterne helt bløde nok. Ellers har jeg ikke lige et bud på hvad der er gået galt..
John Lund Steffensen skriver
Hej.
Hvor mange gram kogte kikærter skal jeg bruge til 1 portion? Den samme mængde som der er i en dåse kogte kikærter?
Louise Dam skriver
Ja, det må være den samme mængde :-)
laura skriver
Hej Louise. Jeg er ny på din blog. Vil spørge dig om du ved hvilke olivenolie man skal købe som IKKE har bitter eftersmag. Mvh. Laura
Louise Dam skriver
Hej Laura
Jeg synes sjældent olivenolie er bitter. Men den jeg har nu er en jeg har købt på tilbud i Netto og den hedder Santa Sabina. Hvis du ikke bryder dig om olivenolie kan du helt sikkert sagtens bruge en anden olie til din hummus.
Elizabeth skriver
Flot hjemmeside. Overskuelige opskrifter som tilgodeser alle læringsstile og spændende mad og præsentation. Tak for det :-) Jeg bruger ofte tørrebønner og der er en stor fordel at bruge trykkoger til at koge dem.
Forstat hygge med madlavning til dig Louise! Jeg vil fremover bruge denne side :-) frem for andre, når jeg skal kokkerere :-)
Louise Dam skriver
Dejligt at høre du kan lide min side :-)
Tobias skriver
Hej Elizabeth
Hvad er fordelen ved at bruge trykkoger? Kan man skære noget af kogetiden pga den højere temperatur, eller bliver ærterne simpelthen bare bedre og mere 'blenderklar'?
majken bang mikkelsen skriver
Hej
Jeg har været i Israel, hvor deres homus er så lækker. Grunden til at jeg syntes, at den er så lækker, er fordi den er så cremet og på ingen måder gryndet. Lige gyldigt hvor meget jeg blender, syntes jeg, at den altid er lidt grynet. Måske jeg har brug for en bedre blender eller er det bare fordi at en almindelig køkkenblender ikke evner at blende kikærterne så fint, eller lykkedes det for nogle af jer?
Jeg er selv mere vild med Tahini end homus. Jeg fik vist hvordan man laver det som dip, da jeg var på Sinai halvørkenen. Man koger vand, som man røre i tahinien lidt ad gangen. Tahinien vil først samle sig og ligne kit, man bliver ved med at tilsættekogende vand til den bliver lækker og cremet. man tilsætter efterfølgendehvidløg, salt og lime efter smag(salt er vigtigt), server det smurt ud på en tallerken med drys af paprika og toppes med revet gulerødder. spis med fladbrød eller pitabrød..
Louise Dam skriver
Hej Majken
Jeg tror det er nemmere at få den helt cremet, hvis du bruger en foodprocessor, og så skal den køre i god tid indtil den er helt cremet.
Stine skriver
Majken:
Jeg har engang læst eller hørt et sted, at kikærter andre steder i verden får lov til at koge i længere tid.. Så måske kunne dette også hjælpe? Ellers som Louise siger :)
Argeme skriver
Det er meget vigtigt at du koger kikærterne med lidt bagepulver. Så bliver de helt bløde som i Israel
Louise Dam skriver
Mange tak for tippet, det har jeg aldrig hørt om før :-)
Louise skriver
Tror du man også kan opnå et fint resultat med en stavblender? :D
Louise Dam skriver
Jeg det vil jeg tro man godt kan. Men jeg har ikke prøvet.
Nina skriver
Jeg synes den bliver meget vandet så næste gang vil jeg lave den uden ekstra vand :-)
Louise Dam skriver
Jeg tror faktisk også jeg vil tilrette opskriften lidt for jeg bruger ikke længere selv vand når jeg laver den.
Aase Nielsen skriver
Hej. Utrolig nem opskrift. Efter min mening skal der lidt mere sesampasta i og lidt mere hvidløg, men smag og behag er jo forskellig.:) :)
Louise Dam skriver
Hej Aase
Jeg laver den også lidt på slump, så jeg er ikke så nøjeregnende med det. Men man kan heldigvis smage den til undervejs.
sus skriver
Og spidskommen er et must
Louise Dam skriver
Det er jo en smagssag :-)
Henrik Andresen skriver
Hej
skal kikærter på dåse koges først ??
Mvh. Henrik
Louise Dam skriver
Hej Henrik,
Nej kikærter på dåse er lige klar til brug. Så de skal ikke koges.
Hilsen Louise
Mathilda skriver
Hej!
Jeg prøvede for nylig at lave aioli, hvor man som bekendt også bruger olivenolie. Den kom dog til at smage utroligt meget af olien - er der samme risiko med hummussen? I så fald - er der et trick til at undgå det? :)
Mange hilsener fra Mathilda
Louise Dam skriver
Hej Mathilda
Der kommer ikke den der bitre smag fra olivenolie i hummus. Jeg har nemlig også lavet mayonnaise med olivenolie og det blev ikke så godt :-)
Annette skriver
Brug istedet vindruekerneolie. Det virker vedst 😃
Sofie skriver
det frabedes at bruge vandet fra kogte kikærter pga lektiner... Bare til info :)
Louise Dam skriver
Hej Sofie
Jeg troede faktisk kun det var iblødsætningsvandet som der anbefales man kasserer. Men jeg kan godt se at der er lidt blandede meninger om det. Tak for påmindelsen :-)
Pernille skriver
Hej Louise
Jeg vil lige høre hvilken en tahin du vil anbefale at bruge, ellers super lækkert :)
Louise Dam skriver
Hej Pernille
Jeg bruger ikke altid den samme tahin, det er lidt forskelligt hvad jeg lige køber og jeg synes ikke der er den store forskel.
ida skriver
Hej louise!
Er det okay, at jeg bruger din superlækre humus opskrift inde på min blog?
Du kan evt. smutte forbi den på: http://idabresson.bloggersdelight.dk
mvh. Ida Bresson :-)
Louise Dam skriver
Hej Ida
Jeg er glad for at du kan lide min hummus, så du må selvfølgelig gerne bruge opskriften på din blog, så længe fremgangmåden er omskrevet. Jeg vil dog gerne bede dig om at lave et rigtigt link ind til min blog, så du henviser til https://www.louisesmadblog.dk.
Hilsen Louise
Bennie skriver
Jeg synes den vinder ved at få tilsat persille. Til Pernille: Prøv at tilsætte 1 dl grøntsagsbouillon når du laver den med dåsekikærter.
Louise Dam skriver
Tak for tippet både med persille og grøntsagsbouillonen, rigtig god idé!
Pernille skriver
Hvor lang tid kan det holde sig i køleskabet? Og kan man bruge kikærter fra dåse, og i så fald, hvad bruger man i stedet for kogevandet?
Louise Dam skriver
Hej Pernille, jeg vil mene at den kan holde sig i mindst 4-5 dage i køleskab, og derudover kan man godt fryse det ned i mindre portioner. Man kan sagtens bruge kikærter fra dåse i stedet for. I så fald tror jeg bare at jeg ville bruge lidt almindeligt vand. Måske ville jeg skifte lidt af vandet ud med lidt mere olivenolie så.
God fornøjelse :-)
Tine skriver
Åhh, nu fik jeg da lige lyst til hummus...
Tine
Louise Dam skriver
Det er altså også bare så lækkert! :-)