Olivenolie
Her kan du finde en masse skønne opskrifter med olivenolie. Det er en meget lækker form for olie, der er af meget høj kvalitet. Det er også derfor, at en god variant også koster en del i supermarkedet.
Det er ikke så normalt, at man bruger det til at stege i, da det netop er lidt dyrere end normalt. Du kan dog sagtens, og det kan godt give mening i nogle opskrifter. Ellers bruger du bare en anden billigere olie at stege i.
Olivenolie bliver lavet ved, at man tager olien fra oliventræet og laver det om. Det er derfor, at prisen også er i den høje ende.
Olivenolie er en vegetabilsk olie, som er udvundet af frugten fra oliventræet, altså oliven. Træet stammer fra Middelhavsområdet og olien har i Middelhavslandende i generationer været anset for at være sundhedsfremmende og indtaget en vigtig plads i kosten. Olivenolie anvendes både i mad, kosmetik og sæbe.
Olivendyrkningen er især udbredt i Middelhavsområdet og der findes cirka 2,5 mio producenter af olivenolie.
Er olivenolie sundt?
Olien har et højt indhold af monoumættede fedtsyrer, som er med til at beskytte hjertet, og kan hjælpe med at nedsætte kolesterolindholdet i dit blod. Det kan samtidig hjælpe på at sænke blodtrykket samt stabilisere blodsukkeret. Olien er desuden rig på antioxidanter og kan virke hæmmende på kræftceller. Så der er rigtig mange gode grunde til at anvende olivenolie i den daglige madlavning.
Forekomsten af kræft og hjerte/kar sygdomme ser ud til at være markant lavere i landene omkring Middelhavet, hvor de spiser en del olivenolie. Det er derfor meget muligt at vi alle ville have gavn af at anvende olivenolie i vores daglige kost.
Hvordan ved man om en olivenolie er god kvalitet?
En dyr olivenolie vil meget ofte være bedre end den billige, men prisen alene kan ikke bruges som pejlemærke, når du leder efter den gode olivenolie.
Der er forskellige typer af olivenolie. De olier du finder i butikkerner hører til under én af disse 3 kategorier.
Ekstra jomfru olivenolie
Er den bedste type olivenolie du kan få fat i. Ekstra jomfru olivenolie kendetegnes ved den er fremstillet ved mekanisk koldpresning af oliven plukket direkte fra træet. Presningen sker indenfor 24 timer fra høsttidspunktet.
Ekstra jomfru olivenolie må ikke have nogle smagsdefekter – f.eks. afsmag af metal, svamp, jord eller harskhed. Én fejl, og olien må ikke sælges som ’ekstra jomfru’, men bliver degraderet til ’jomfru’.
Ekstra jomfru olievenolie er den olie, som har den reneste smag af oliven.
Jomfru olivenolie
Jomfru olivenolie er den næstbedste olivenolie. Her må olien have en fejlmargin på max. 20 %. Fejl kan f.eks. være frost eller skyldes oliven, der har ligget på jorden.
Olivenolie
Den olie som kun kaldes olivenolie må have en fejlmargin på 20-25 %, men grovere fejl end jomfru olivenolie er tilladt. Hvis der er over 25 % fejl, diskvalificeres høsten.
Hvad kan jeg bruge olivenolie til?
En god olivenolie kan bruges til rigtig mange ting. Du kan hælde lidt olie op i en skål og dyppe et godt stykke brød i olien, du kan stege i olivenolie, dryppe lidt olivenolie henover din salat. Olivenolie kan også sagtens bruges til at bage med - selvom det dog kan være en lidt dyr løsning. Du kan også bruge olivenolien til at lave lækre dressinger til din salat. Herunder finder du en masse opskrifter med olivenolie.
-
Rosenkål med mandler og appelsin
-
Bruschetta
-
Butter Chicken
-
Spidskålssalat
-
Tzatziki
-
Baba ganoush
-
Kartoffel porre suppe
-
Stenalderbrød af nødder, kerner og frø
-
Vegetar pastaret med asparges og bagte grøntsager
-
Indisk dahl
-
Pasta alla Gin med grillet citron
-
Vegetarisk pastaret med citron og squash serveret med pære-rucolasalat
-
Lammekrone
-
Grillet squash med olivenolie og hvidløg
-
Salat med røget laks, dild og syltede rødløg
-
Rødbedehummus
-
Spinatsalat med avokado, jordbær og honningristede valnødder
-
Salat med bagte gulerødder og saltmandler
-
Sommerlig rissalat
-
Rugbrødschips
-
Tomatsalat med avokado og feta
-
Laks med sesam og avokado-mangosalsa
-
Grønkålssalat med æble, appelsin og tranebær
-
Lækker og cremet hummus
-
Pesto
-
Græskarsalat med feta, pecannødder og honning/balsamico vinaigrette
-
Kyllingesalat med feta, avokado og pinjekerner
-
Sprøde fiskepakker med ris og ærtepure
-
Spaghetti & meatballs