Olivendyrkningen er især udbredt i Middelhavsområdet og der findes cirka 2,5 mio producenter af olivenolie.
Er olivenolie sundt?
Olien har et højt indhold af monoumættede fedtsyrer, som er med til at beskytte hjertet, og kan hjælpe med at nedsætte kolesterolindholdet i dit blod. Det kan samtidig hjælpe på at sænke blodtrykket samt stabilisere blodsukkeret. Olien er desuden rig på antioxidanter og kan virke hæmmende på kræftceller. Så der er rigtig mange gode grunde til at anvende olivenolie i den daglige madlavning.
Forekomsten af kræft og hjerte/kar sygdomme ser ud til at være markant lavere i landene omkring Middelhavet, hvor de spiser en del olivenolie. Det er derfor meget muligt at vi alle ville have gavn af at anvende olivenolie i vores daglige kost.
Hvordan ved man om en olivenolie er god kvalitet?
En dyr olivenolie vil meget ofte være bedre end den billige, men prisen alene kan ikke bruges som pejlemærke, når du leder efter den gode olivenolie.
Der er forskellige typer af olivenolie. De olier du finder i butikkerner hører til under én af disse 3 kategorier.
Ekstra jomfru olivenolie
Er den bedste type olivenolie du kan få fat i. Ekstra jomfru olivenolie kendetegnes ved den er fremstillet ved mekanisk koldpresning af oliven plukket direkte fra træet. Presningen sker indenfor 24 timer fra høsttidspunktet.
Ekstra jomfru olivenolie må ikke have nogle smagsdefekter – f.eks. afsmag af metal, svamp, jord eller harskhed. Én fejl, og olien må ikke sælges som ’ekstra jomfru’, men bliver degraderet til ’jomfru’.
Ekstra jomfru olievenolie er den olie, som har den reneste smag af oliven.
Jomfru olivenolie
Jomfru olivenolie er den næstbedste olivenolie. Her må olien have en fejlmargin på max. 20 %. Fejl kan f.eks. være frost eller skyldes oliven, der har ligget på jorden.
Olivenolie
Den olie som kun kaldes olivenolie må have en fejlmargin på 20-25 %, men grovere fejl end jomfru olivenolie er tilladt. Hvis der er over 25 % fejl, diskvalificeres høsten.
Græsk olivenolie fra Masimou
Hos den lille webshop Masimou.dk, bliver der importeret græske specialiteter, heriblandt lækker græsk olivenolie. Jeg har afprøvet deres Horio ekstra jomfru olivenolie, som er en lækker olivenolie med en intens smag. Den har en smuk grøn farve og ikke sådan en fesen gul farve olivenolie nogle gange kan have. Olien bliver leveret i en 5 liters dunk, så man selvfølgelig bruge noget olivenolie før det kan betale sig. Olien koster 359 kr. det vil sige den har en literpris på 71,80 kr. pr. Det skulle jeg mene er en okay pris for en olivenolie af god kvalitet.
Det kan jo være lidt svært at håndtere en dunk på 5 liter, men der er en meget nem hældetud på så det er nemt at hælde olien forsigtigt ud. Olivenolie skal helst stå mørkt og derfor er det ret smart at dunken ikke er gennemsigtig. Der kommer derfor ikke lys indtil olien.
Vi bruger rigtig meget olivenolie herhjemme, da det både smager dejligt og er sundt. Er du i tvivl om hvad du kan bruge olien til kan du se mine forslag herunder.
Hvad kan jeg bruge olivenolie til?
En god olivenolie kan bruges til rigtig mange ting. Du kan hælde lidt olie op i en skål og dyppe et godt stykke brød i olien, du kan stege i olivenolie, dryppe lidt olivenolie henover din salat. Olivenolie kan også sagtens bruges til at bage med - selvom det dog kan være en lidt dyr løsning. Du kan også bruge olivenolien til at lave lækre dressinger til din salat.
Hummus
Tomatsalat med feta og basilikum
Tomatsalat med avokado og feta
Basilikumpesto
Tomatsalat med mozzarella og rødløg
//Indlægget er udgivet i samarbejde med Masimou.dk, men meninger og holdninger er helt mine egne//
Harry Jensen
Har lige været på besøg hos Anoskeli Oliven presseri på Kreta. Her fik jeg forklaringen, at ekstra jomfru olivenolie er fra de oliven der høstes først, altså i november og december. de senest høstede, f.eks. i marts er " bare " alm. olivenolie.
Jeg må ellers give dig ret - man forfalder til olivenolie når man kommer på de kanter.
Jesper
Hej Louise,
Har du overvejet at prøve den økologiske olivenolie fra http://www.colombani.dk? ;-)
Mong
Det ser lækkert ud
Louise Dam
Tak. Olivenolie er lækkert :-)