• Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar
  • Gå direkte til footer
Louises Madblog
  • OPSKRIFTER
  • REJSER
  • SAMARBEJDE
  • OM
  • KONTAKT
  • Navigation Menu: Social Icons

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube
menu icon
go to homepage
  • OPSKRIFTER
  • REJSER
  • SAMARBEJDE
  • OM
  • KONTAKT
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube
  • subscribe
    search icon
    Homepage link
    • OPSKRIFTER
    • REJSER
    • SAMARBEJDE
    • OM
    • KONTAKT
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube
  • ×

    Forside » Reklame/Sponsoreret indlæg/samarbejde med firma

    Olivenolie

    Udgivet: nov 13, 2014 · Opdateret: feb 8, 2022 af Louise Dam

    Olivenolie
    Olivenolie er en vegetabilsk olie, som er udvundet af frugten fra oliventræet, altså oliven. Træet stammer fra Middelhavsområdet og olien har i Middelhavslandende i generationer været anset for at være sundhedsfremmende og indtaget en vigtig plads i kosten. Olivenolie anvendes både i mad, kosmetik og sæbe.

    Olivendyrkningen er især udbredt i Middelhavsområdet og der findes cirka 2,5 mio producenter af olivenolie.

    Er olivenolie sundt?

    Olien har et højt indhold af monoumættede fedtsyrer, som er med til at beskytte hjertet, og kan hjælpe med at nedsætte kolesterolindholdet i dit blod. Det kan samtidig hjælpe på at sænke blodtrykket samt stabilisere blodsukkeret. Olien er desuden rig på antioxidanter og kan virke hæmmende på kræftceller. Så der er rigtig mange gode grunde til at anvende olivenolie i den daglige madlavning.

    Forekomsten af kræft og hjerte/kar sygdomme ser ud til at være markant lavere i landene omkring Middelhavet, hvor de spiser en del olivenolie. Det er derfor meget muligt at vi alle ville have gavn af at anvende olivenolie i vores daglige kost.

    Olivenolie (13)

    Hvordan ved man om en olivenolie er god kvalitet?

    En dyr olivenolie vil meget ofte være bedre end den billige, men prisen alene kan ikke bruges som pejlemærke, når du leder efter den gode olivenolie.

    Der er forskellige typer af olivenolie. De olier du finder i butikkerner hører til under én af disse 3 kategorier.

    Ekstra jomfru olivenolie

    Er den bedste type olivenolie du kan få fat i. Ekstra jomfru olivenolie kendetegnes ved den er fremstillet ved mekanisk koldpresning af oliven plukket direkte fra træet. Presningen sker indenfor 24 timer fra høsttidspunktet.

    Ekstra jomfru olivenolie må ikke have nogle smagsdefekter – f.eks. afsmag af metal, svamp, jord eller harskhed. Én fejl, og olien må ikke sælges som ’ekstra jomfru’, men bliver degraderet til ’jomfru’.

    Ekstra jomfru olievenolie er den olie, som har den reneste smag af oliven.

    Jomfru olivenolie

    Jomfru olivenolie er den næstbedste olivenolie. Her må olien have en fejlmargin på max. 20 %. Fejl kan f.eks. være frost eller skyldes oliven, der har ligget på jorden.

    Olivenolie

    Den olie som kun kaldes olivenolie må have en fejlmargin på 20-25 %, men grovere fejl end jomfru olivenolie er tilladt. Hvis der er over 25 % fejl, diskvalificeres høsten.

    Olivenolie (1)

    Græsk olivenolie fra Masimou

    Hos den lille webshop Masimou.dk, bliver der importeret græske specialiteter, heriblandt lækker græsk olivenolie. Jeg har afprøvet deres Horio ekstra jomfru olivenolie, som er en lækker olivenolie med en intens smag. Den har en smuk grøn farve og ikke sådan en fesen gul farve olivenolie nogle gange kan have. Olien bliver leveret i en 5 liters dunk, så man selvfølgelig bruge noget olivenolie før det kan betale sig. Olien koster 359 kr. det vil sige den har en literpris på 71,80 kr. pr. Det skulle jeg mene er en okay pris for en olivenolie af god kvalitet.

    Det kan jo være lidt svært at håndtere en dunk på 5 liter, men der er en meget nem hældetud på så det er nemt at hælde olien forsigtigt ud. Olivenolie skal helst stå mørkt og derfor er det ret smart at dunken ikke er gennemsigtig. Der kommer derfor ikke lys indtil olien.

    Vi bruger rigtig meget olivenolie herhjemme, da det både smager dejligt og er sundt. Er du i tvivl om hvad du kan bruge olien til kan du se mine forslag herunder.

    OlivenolieOlivenolie

    Hvad kan jeg bruge olivenolie til?

    En god olivenolie kan bruges til rigtig mange ting. Du kan hælde lidt olie op i en skål og dyppe et godt stykke brød i olien, du kan stege i olivenolie, dryppe lidt olivenolie henover din salat. Olivenolie kan også sagtens bruges til at bage med - selvom det dog kan være en lidt dyr løsning. Du kan også bruge olivenolien til at lave lækre dressinger til din salat.

    Hummus

    Opskrift på hjemmelavet Lækker og cremet hummus

    Tomatsalat med feta og basilikum

    Tomatsalat med feta og basilikum (2)

    Tomatsalat med avokado og feta

    Tomatsalat med avokado og feta (2)

    Basilikumpesto

    Opskrift på Basilikumpesto med cashewnødder

    Tomatsalat med mozzarella og rødløg

    Tomatsalat med mozzarella og rødløg

    //Indlægget er udgivet i samarbejde med Masimou.dk, men meninger og holdninger er helt mine egne//

    « Hjemmelavet sund nutella med nødder og dadler
    Koldhævede græskarkerneboller »

    Læserinteraktioner

    Kommentarer

    1. Harry Jensen

      oktober 21, 2016 at 6:37 pm

      Har lige været på besøg hos Anoskeli Oliven presseri på Kreta. Her fik jeg forklaringen, at ekstra jomfru olivenolie er fra de oliven der høstes først, altså i november og december. de senest høstede, f.eks. i marts er " bare " alm. olivenolie.

      Jeg må ellers give dig ret - man forfalder til olivenolie når man kommer på de kanter.

      Svar
    2. Jesper

      oktober 09, 2016 at 7:53 pm

      Hej Louise,

      Har du overvejet at prøve den økologiske olivenolie fra http://www.colombani.dk? ;-)

      Svar
    3. Mong

      november 15, 2014 at 11:45 pm

      Det ser lækkert ud

      Svar
      • Louise Dam

        november 15, 2014 at 11:49 pm

        Tak. Olivenolie er lækkert :-)

        Svar

    Skriv et svar Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

    Vurdering af opskriften




    Primær Sidebar

    Louise

    Jeg hedder Louise, jeg er 35 år og bor i København sammen med min kæreste Martin og min datter Amalie. Jeg elsker at stå i mit køkken og lave lækre opskrifter til jer. Her på min blog finder du nemme og lækre retter, ofte med billeder af fremgangsmåden. Her kan alle være med! Jeg håber du finder en opskrift du kan bruge i blandt de over 800 opskrifter på siden.

    Mere om mig →

    NYE OPSKRIFTER

    • Cookies i airfryer
    • Øllebrødsboller
    • Rosenkål i airfryer
    • Pistacieis
    • Øllebrød
    • Saltmandler i airfryer

    POPULÆRE OPSKRIFTER

    • Gulerodskage med ostecreme
    • Syltede rødløg
    • Bananpandekager
    • Indisk dahl
    • Pastasalat med cremet karrydressing og grøntsager
    • Bagekartofler

    Tilmelding til mit nyhedsbrev

    Ved at tilmelde dig mit nyhedsbrev, accepterer du, at jeg må sende dig mails når jeg udgiver en ny opskrift. Du kan til enhver tid afmelde dig nyhedsbrevet igen.

    Footer

    Copyright

    Kopiering fra denne hjemmeside må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node, og kun indenfor de rammer, der er nævnt i aftalen.

    For alle andre gælder det at der er copyright på billeder og tekst (også fra sociale medier som Facebook og Instagram). Billeder og tekst må derfor aldrig bruges uden forudgående skriftlig tilladelse.

    Overtrædelse af ophavsretten medfører et krav om vederlag for krænkelse af ophavsret og krav om øjeblikkeligt at fjerne billeder.

    Footer

    ↑ Til toppen


    Om

    Råvareindeks

    Kontakt

    Privatlivspolitik


    Copyright © 2021 - Louises Madblog - CVR 35614788

    X
    Køb en airfryer fra Cosori med 15 % rabat med koden Dam15
    Køb airfryer her