
Flødekartofler eller flødestuvede kartofler er noget af det bedste tilbehør man kan lave synes jeg. Samtidig er det noget af det nemmeste at lave. Min opskrift er på helt klassiske og cremede flødekartofler.
Der vil altid være mange bud på, hvordan man laver de bedste flødekartofler i ovn, men det her er mit bud på det. Det er en af de kartoffelretter, der godt kan tage lidt ekstra tid, da kartoflerne skal skæres og skrælles. Det er dog det hele værd, da flødestuvede kartofler er noget af det bedste!
Jeg bruger piskefløde i min opskrift på flødekartofler. Det giver altså nogle lækre cremede kartofler. Men hvis du synes, kan du sagtens skifte noget af piskefløden ud med mælk eller man kan bruge madlavningsfløde i stedet for.
Flødekartofler
Ingredienser
- 1,2 kg kartofler
- 2 løg
- ½ liter piskefløde
- 1,5 tsk salt
- 1 tsk (reklamelink)muskatnød
- peber
Sådan gør du
- Skræl kartoflerne og skær dem i tynde skiver. Brug eventuelt et mandolinjern.
- Hak løgene fint.
- Bland de hakkede løg og de skivede kartofler sammen i et ovnfast fad.
- Bland fløde, salt, peber og muskatnød sammen. Enten direkte i kartonen eller i en skål.
- Hæld fløden med krydderier over kartoflerne. Fordel det over det hele.
- Sæt fadet i ovnen ved 200 grader alm. ovn i cirka 1 time og 10 minutter. Du skal ikke røre i dem undervejs. Hvis de bliver for mørke på oversiden kan du dække dem med lidt sølvpapir.
Video
Noter
Næringsindhold (OBS! Kun vejledende)
Tips til opskriften
Du kan sagtens lave dem dagen før eller et par dage før og så varme dine flødekartofler op i ovnen på dagen. Du skal eventuelt tilsætte lidt ekstra fløde til ved opvarmningen.
Flødekartofler kan sagtens fryses, hvis du har rester tilbage. Kom blot kartoflerne i en fryseegnet beholder og kom dem i fryseren.
Beregn cirka 300 g flødekartofler pr. person, så skulle der gerne være nok.
Tilbehør til flødekartofler
Flødekartofler er helt perfekte at servere som tilbehør til en steg. Man kan servere forskelligt tilbehør til flødekartofler, og ofte vil man servere kød til. De flødestuvede kartofler kan f.eks. serveres til en lækker oksemørbrad, culotte, glaseret skinke eller lignende.
Forslag til variationer
Min opskrift på flødekartofler er meget klassisk med løg og muskatnød. Men prøv f.eks. også en af disse variationer:
- Du kan f.eks. udskifte løgene i dine flødekartofler med porrer. Porrerne giver en skøn smag til og det smager super godt!
- Du kan også drysse kartoflerne med ost. Kom osten på når der er cirka 15-20 minutter tilbage af tiden i ovnen.
- Du kan også tilsætte 2-4 fed hvidløg til dine kartofler. Det giver også en dejlig smag.
- Du kan også udskifte piskefløden i dine flødekartofler med mornay sauce, som er en ostesauce. Til denne mængde ville jeg bruge ½ liter mornay sauce og så også 1-2 dl piskefløde. Du kan også bruge halv piskefløde og halv mornay sauce.
- Prøv også at stege cirka 150 g bacon i tern sprøde på en pande. Bland dem så sammen med kartoflerne i fadet og hæld fløden over.
Jeanne Jacobsen skriver
Man kan evt også skære kartoflerne i lidt rustikke stykker, og komme både ostesovs og spinat ved også langtids”koge” dem i ovnen i 3 timers tid ved 150 grader også skrue op på 200 grader de sidste 20 min det smager helt fantastisk👌🏻
Men din den Klassiske er også fantastisk👌🏻
Louise Dam skriver
Det lyder også super lækkert :-)
Nancy Hansen skriver
Når jeg laver flødekartofler kommer jeg porrer skåret i tern i, istedet for løg.
John Johansen skriver
For mig, er muskat et must i flødekartofler.
Men, det er jo en smagssag. ;-)
Louise Dam skriver
Det smager nu også godt :-)
Allan Vebel skriver
Jeg skal lave flødekartofler til gæster på lørdag - her bruger jeg en enkelt stor rødbede i små tern, det ser så flot ud når saften bobler op gennem fløden og osten, og det smager pragtfuldt.
Louise Dam skriver
Sikke et godt tip Allan!
jan skriver
tak for opskriften. helt perfekt og rigtig gode billeder :-)
Louise Dam skriver
Dejligt at høre :-)