Juleislagkage er helt perfekt at servere enten juleaften som alternativ til risalamande. Eller du kan servere en juleislagkage til julefrokosten.
Juleislagkagen består af en nøddemarengsbund med en marcipanis med chokolade og kirsebærsovs. Isen laves med piskefløde og kondenseret mælk, hvilket gør du kan lave den helt uden en ismaskine.
Juleislagkage
Justér antal12 personer
Udstyr (reklamelink)
- (reklamelink)Springform 28 cm i diameter
- (reklamelink)Kageplast
Ingredienser
Mandelbund
- 200 g (reklamelink)mandler
- 3 æggehvider
- 150 g sukker
Isen
- ½ liter piskefløde
- 1 dåse kondenseret mælk
- 1 (reklamelink)vaniljestang
- 150 g (reklamelink)marcipan, revet
- 100 g (reklamelink)mørk chokolade, smeltet
- ½ liter kirsebærsovs
Pynt
- (reklamelink)Mandelsplitter, eller hakkede smuttede mandler
- Kirsebær fra kirsebærsovsen
Sådan gør du
Mandelbund:
- Kom mandlerne i en food processor og mal dem helt fint.
- Kom æggehviderne i en skål/røreskål og pisk dem cirka 30 sekunder til de er skummende.
- Tilsæt sukkeret lidt ad gangen imens der piskes.
- Pisk til en stiv og skinnende marengs.
- Kom de malede mandler eller mandelmel i marengsen og vend det forsigtigt sammen med en dejskraber.
- Beklæd en springform på 28 cm med bagepapir. Evt. kun i bunden ved at åbne springformen og lukke det om bagepapiret. Og så smøre siderne. Det giver et lidt mere skarpt look til kanten end hvis der bare kommer bagepapir ned i formen.
- Fordel mandelmarengsen i springformen og bag den ved 160 grader i cirka 30 minutter.
- Lad bunden køle helt af.
Isen:
- Pisk fløden til en letpisket skum.
- Kom kondenseret mælk og kornene fra vaniljestangen i en skål og pisk det sammen.
- Hæld den letpiskede flødeskum i den kondenserede mælk og pisk det sammen til det er ensartet.
- Kom den revne marcipan i og pisk til det er helt fordelt i ismassen.
Samling:
- Kom kageplast rundt i kanten mellem mandelbunden og springformen og luk formen igen.
- Kom halvdelen af ismassen ovenpå bunden.
- Kom halvdelene af den smeltede chokolade ovenpå i swirls. Brug en træpind eller lignende til at fordele det lidt rundt.
- Kom halvdelen af kirsebærsovsen på og swirl det rundt med en træpind.
- Kom så resten af ismassen, chokoladen og kirsebærsovsen på.
- Dæk med husholdningsfilm og sæt i fryseren i mindst 6 timer.
Pynt:
- Inden servering pyntes med kirsebær fra kirsebærsovsen og med mandelsplitter.
Har du prøvet denne opskrift?Nævn @louisesmadblog eller tag #louisesmadblog!
En juleislagkage kan selvfølgelig sammensættes på mange forskellige måder. Jeg spurgte faktisk mine følgere på Instagram om deres ønsker til smagssammensætning. Og det endte derfor ud med islagkage med marcipan og så er der brugt kirsebærsovs og smeltet chokolade. Kombinationen er super lækker!
Tips til juleislagkagen
- Du kan godt undlade at bruge kageplast, men det giver det flotteste resultat og en skarp kant. Ellers kan ismassen godt løbe ned oven bundens sider. Alternativt kan du klippe bagepapir til og bruge det.
- Brug blot den kirsebærsovs du godt kan lide. Det er ikke en speciel kirsebærsovs jeg har brugt.
- Hvis du ønsker en bund uden nødder kan du f.eks. lave en browniebund i stedet for.
- Sørg for at komme husholdningsfilm på kagen, så den ikke tager smag af de andre madvarer i fryseren.
Sue skriver
hvor lang tid før skal den tages ud af fryseren?
Louise Dam skriver
Cirka 15 minutter burde være nok.