Forloren hare er en god gammel dansk klassiker. Det er egentlig et farsbrød, der serveres med kogte kartofler og en lækker flødesauce. Når en ret hedder noget med forloren foran så betyder det faktisk uægte eller falsk. Så når denne ret hedder forloren hare, betyder det faktisk at det ikke er en hare. Derfor havde det måske været smartere bare at kalde det et farsbrød, som det jo egentlig er :o)
Forloren hare er nemt at lave, og så er det ret lækkert og smagfuldt. Farsen bliver ikke tør - det sørger baconen der er viklet omkring nemlig for. Det er en rigtig mormorret med en god flødesauce til. Derudover serverede jeg også en mormorsalat eller en salat med mormordressing til. Det gav et rigtig god let syrligt pift til retten. Man kan også vælge at servere noget surt som agurkesalat eller asier til sit farsbrød.
Opskrift på forloren hare
Ingredienser
- 1 kg hakket svin/kalv
- 2,5 tsk salt
- peber
- 2 løg finthakket eller revet
- 2 æg
- 2 dl rasp
- ½ dl piskefløde
- 1,5 dl mælk
- 150 g bacon i skiver 1 pakke
- 3 dl grøntsagsbouillon 3 dl vand + 1 bouillonterning
- 1 dl mælk
Flødesauce
- 2 dl piskefløde
- 1 dl mælk
- 1,5 spsk ribsgelé
- kulør
- salt/peber
- maizenajævner
Serveres derudover med
- Kogte kartofler
- Mormorsalat
Sådan gør du
- Rør kødet med salt og peber og tilsæt derefter løg, æg, rasp, piskefløde og mælk. Rør til en sammenhængende fars.
- Form farsen til et aflangt farsbrød i et ovnfast fad.
- Læg baconskiverne over farsbrødet.
- Sæt den forlorne hare i ovnen ved 230 grader i 15 minutter.
- Skru ovnen ned til 180 grader. Hæld mælk og bouillon i bunden af fadet og lad den forlorne haren stege videre i cirka 40 minutter.
- Hæld væden fra fadet i en gryde og giv den derefter 5 minutter ekstra i ovnen med grill.
- Lav en sauce af væden fra fadet ved at tilsætte mælk, fløde og ribsgelé til gryden.
- Tilsæt lidt kulør til saucen har den ønskede farve.
- Lad det koge op og smag saucen til. Justér smagen med salt/peber, ribsgelé og/eller fløde. Hvis du synes saucen er for tynd kan den jævnes lidt med maizena.
- Servér din forloren hare med kogte kartofler, den lækre sauce og evt. en skøn mormorsalat.
Opskriften svarer stort set til, hvordan min afdøde kogekonemor lavede sin velsmagende forlorne hare.
Jeg har selv med succes suppleret op med noget så specielt som finthakket frisk rosmarin, som en mangeårig kokkeven lavede den på den hedengangne café og restaurant HackenBusch op Vesterbrogade. Men det er måske sovsen, der er mest speciel, fordi jeg putter en stor håndfuld frosne blandede skovbær i blenderen, inden den bliver rørt i sovsen sammen med ca. 1/3 af én af de trekantede Danablue blåskimmeloste.
Resultatet er en "vildtsmag", som gæsterne plejer at blive meget begejstrede for.
Ribsgeleen sparer jeg til serveringen sammen med den hjemmelavede agurkesalat og eventuelt mormorsalaten
Hej Henrik
Dejligt at høre jeg har ramt den 'som mor lavede den' ;-). Det lyder også lækkert med de bare variationer du laver den med!
Hilsen Louise
Den var fandeme lækker!
Ribsgeléen i sovsen satte lige prikken over i'et.
Hvor skønt at høre! Ribsgelée i brun sovs er nemlig rigtig lækkert!
Er det ikke 500 g kød? Eller er det et kilo?🤔
Jeg har brugt 1 kg til denne opskrift. Men så er der også til 6 personer og måske flere afhængig af hvad der serveres til og hvor meget I spiser :) Du kan også sagtens halvere opskriften.
Hej
God ide
Jeg savner bare kalorie tæller på retterne, og en serie hvis man vil tabe sig
NB jeg kan næsten ikke se hvad jeg skriver her, det er lyse bogstaver, og de er meget små
Hilsen Betty
Hej Betty
Jeg har netop fået mulighed for at lave kalorieberegning på mine opskrifter. Men der går desværre lidt tid inden jeg manuelt er kommet igennem alle mine opskrifter.