Her finder du en lækker Daim islagkage med en mandelmarengsbund. Du kan lave denne islagkage med Daim, selvom du ikke har en ismaskine. Du pisker blot ingredienserne til isen sammen, og så vil den fryse til, når du kommer den i fryseren. Helt uden iskrystaller.
Denne her skønne Daim islagkage med mandelmarengsbund smager virkelig godt, og så er det den perfekte gæstedessert i weekenden. Det er en dessert, som skal have mindst 6 timer på frys. Derfor kan du med fordel lave den dagen forinden eller tidligt om formiddagen. Eller faktisk kan du nemt lave den i flere uger forinden.
Se også disse opskrifter:
Skildpadde islagkage | Hjemmelavet is med baileys, chokolade og karamel | Is-sandwich med cookies og vaniljeis
I denne her version er selve isen lavet på en base af æg, sukker, piskefløde, vanilje og selvfølgelig Daim. Først skal alt pånær piskefløde og Daim piskes sammen, hvorefter den færdigpiskede flødeskum og hakket Daim vendes forsigtigt i. Det er her vigtigt, at det bliver vendt nænsomt i, da man ellers kan slå luften ud af ismassen.
Selve mandelbunden er virkelig saftig, og det passer godt sammen med den smag, der kommer fra isen. Du kender nok saftigheden fra andre marengs, og det bliver bare mere lækkert, når der kommer mandler i.
Daim islagkage
Udstyr (reklamelink)
- (reklamelink)Røremaskine eller
- (reklamelink)Elpisker
- (reklamelink)Kageplast
- (reklamelink)Springform 28 cm i diameter evt. 26 cm
Ingredienser
Mandelbund
- 250 g (reklamelink)mandler, eller mandelmel
- 4 æggehvider
- 200 g sukker
Daim is
- 4 æggeblommer, evt. pasteuriserede
- 2 æg, evt. pasteuriserede
- 175 g sukker
- ½ liter piskefløde
- 1 tsk (reklamelink)vaniljepulver, eller det dobbelte vaniljesukker / ½ vaniljestang
- 150 g daim
Topping/pynt
- 50 g daim
- 2-3 spsk dulce de leche, eller en anden karamelsovs - købt eller hjemmelavet
Sådan gør du
Mandelbund
- Kom mandlerne i en food processor og mal dem helt fint.
- Kom æggehviderne i en skål/røreskål og pisk dem cirka 30 sekunder til de er skummende.
- Tilsæt sukkeret lidt ad gangen imens der piskes.
- Pisk til en stiv og skinnende marengs.
- Kom de malede mandler eller mandelmel i marengsen og vend det forsigtigt sammen med en dejskraber.
- Beklæd en springform på 28 cm medbagepapir. Evt. kun i bunden ved at åbne springformen og lukke det om bagepapiret. Og så smøre siderne. Det giver et lidt mere skarpt look til kanten end hvis der bare kommer bagepapir ned i formen.
- Fordel mandelmarengsen i springformen og bag den ved 160 grader i cirka 30 minutter.
- Lad bunden køle helt af.
Daim is
- Pisk æggeblommer, æg, sukker og vanilje med enten elpisker eller røremaskine. Det skal piskes lyst og meget luftigt. Pisk i omkring 10 minutter. OBS! Hvis du ikke har en røremaskine til at klare arbejdet vil jeg anbefale med at starte med at hakke daim og piske flødeskum (sættes på køl imens æggeblandingen piskes)
- Imens æggeblandingen piskes i røremaskinen pisker du fløden til flødeskum og hakker daim.
- Kom flødeskum og daim i æggeblandingen og vend det forsigtigt sammen med en dejskraber.
Samling af islagkagen
- Åbn springformen med bunden og kom kageplast langs med bunden. Luk springformen igen.
- Hæld ismassen ovenpå bunden og sørg for det er fordelt helt uden til siderne.
- Kom lidt dulce de leche eller karamelsauce på toppen af islagkagen i små klatter og træk rundt i det med en tandstik, grillspyd eller lignende for at lave et fint mønster.
- Hak resten af daimen og drys den på toppen af kagen.
- Sæt i fryseren i minimum 6 timer og gerne natten over.
- Tag islagkagen ud af fryseren cirka 15 minutter før servering.
Video
Noter
Næringsindhold (OBS! Kun vejledende)
Tip til opskriften!
- En almindelig Daim bar vejer cirka 28 g, så i isen skal du bruge 6 stk. Ofte kan man få dem i en dobbelt-indpakning, og så er det bare sådan tre på 56 g, at du skal bruge hertil. Og til toppingen kan du også blot tage en dobbelt-indpakning og hakke dem groft.
- Jeg bruger en 28 cm springform til denne her opskrift, men hvis du har en på 26 cm, fungerer det også fint. Så bliver islagkagen med Daim bare lidt højere, end den du kan se her.
- Man kan komme lækker Dulce de leche oven på sin Daim islagkage, da det giver et virkelig fint udtryk. Der er jo en hård karamel i selve Daim chokoladen, og sammen med den bløde karamel bliver det virkelig lækkert. Du kan købe Dulce de leche i mange af de store supermarkeder, ellers kan du også bruge en almindelig karamelsovs man bruger til is.
- Jeg serverede denne Daim islagkage med mandelbund for et hold gæster, og de var vilde med den. Det bliver en stor portion, så den kan nok også godt række til 12 personer alt efter, om der også er børn med i selskabet.
- Du kan også lave islagkagen uden æg. Så erstatter du både æg, æggeblommer og sukker med 1 dåse kondenseret mælk (cirka 400 g). Bland kondenseret mælk og flødeskum sammen og kom til sidst daim i ismassen. Se eventuelt min opskrift på skildpadde islagkage lavet med kondenseret mælk.
💭 Spørgsmål og svar til opskriften
I teorien kan du komme din islagkage på frys i op til 2 måneder. Derfor er det virkelig nemt at forberede den lang tid i forvejen, hvis du ved, at du får travlt i tiden op til, at den skal serveres.
Hvis du ikke har kageplast, kan du gøre det, at du klikker noget bagepapir ud i et langt stykke. Så kan du sætte det rundt i kanten og så trække det stille og roligt af, når kagen skal spises.
Ja, det kan du sagtens. Jeg kunne godt tro, at hasselnødder eller andre nødder også ville være gode i. Du kan også blande de to, hvis du har nogle rester liggende.
Helene skriver
Superlækker!
Louise Dam skriver
Skøn du kunne bruge opskriften!
Nelly skriver
Det er vel ikke nødvendig at smutte mandler
Louise Dam skriver
Nej, slet ikke :-)
Anja skriver
Hvis jeg kun kan nå at bage bunden om aftenen og så lave ismassen dagen efter. Hvordan opbevarer jeg så bedst bunden til dagen efter? Pft.
Louise Dam skriver
Så ville jeg bare komme en pose omkring hele formen med den afkølede bund i.
Lonnie skriver
Tror du man kan kombinere en lille rest af valnødder??
Louise Dam skriver
Ja, det er jeg helt sikker på man sagtens kan :-)
Karin Bjerring skriver
Hvid jeg erstatte æg med kondenseret mælk, hvor meget skal jeg så bruge ad det og hvornår skal det i:)
Louise Dam skriver
Hej Karin
Du skal bruge en dåse kondenseret mælk (cirka 400 ml). Du blander blot den kondenserede mælk med flødeskummen og vender så daim i. Du kan se min opskrift på skildpadde islagkage. Her har jeg brugt kondenseret mælk: https://www.louisesmadblog.dk/skildpadde-islagkage/
Hilsen Louise