Louises Madblog

  • Alle opskrifter
  • Morgenmad
  • Aftensmad
  • Søde sager
  • Om
menu icon
go to homepage
  • Alle opskrifter
  • Morgenmad
  • Aftensmad
  • Søde sager
  • Om
search icon
Homepage link
  • Alle opskrifter
  • Morgenmad
  • Aftensmad
  • Søde sager
  • Om
×
Forside » Opskrifter » Aftensmad

Hjemmelavet sushi - maki og uramaki

Udgivet: 30. maj 2011 · Opdateret: 13. apr 2020

Sushi

Sushi er helt sikkert en af mine yndlingsretter - det er bare sådan noget man slet ikke bliver træt af. Det kan dog hurtigt gå hen og blive lidt dyrt hvis man vil ud og spise sushi lidt for tit. Derfor laver jeg tit hjemmelavet sushi. Det ser måske lidt svært ud, men det er det slet ikke. Det er bestemt noget alle kan kaste sig ud i. Det blive måske ikke perfekt de første par gange - men det skal nok smage skønt alligevel, og øvelse gør jo mester.

For at kunne lave din egen sushi er der nogle ting du skal købe ind, det meste fås nemt i etniske supermarkeder eller grønthandlere. Men mange dagligvarebutikker er også begyndt at forhandle disse varer. Du skal bruge sushiris, sushieddike og tangplader som det første og derudover en måtte du kan bruge til at rulle sushien på. Og så skal du ellers købe noget lækkert fisk og grøntsager/frugt, som du vil fylde dine makiruller med.

Husk at hvis du køber fisk, som ikke direkte er beregnet til sushi så skal du huske at fryse det ned ved -21 grader i mindst 24 timer for at slå eventuelle parasitter ihjel.

Det er både sjovt og hyggeligt at lave hjemmelavet sushi. Når det hele er gjort klart, kan man rigtig stå og hygge et par stykker med at rulle og pynte sin sushi.

piskeris Grullo

Hjemmelavet sushi - maki og uramaki

3.67 fra 51 stemmer
Justér antalJustér antal: 4 personer
Holdbarhed: 1 dag
Fryseegnet: Nej
Forb. tid 1 time t
Tilb. tid 2 timer t 30 minutter min
Samlet tid 3 timer t 30 minutter min

Udstyr (reklamelink)

  • (reklamelink)Sushi rullemåtte
- undgå din skærm går ud

Ingredienser

Risene

  • 7 dl sushiris, 600 g
  • 8 dl vand
  • 8 spsk sushiriseddike
  • 4 spsk sukker
  • 1 tsk salt

Fyld til rullerne

  • sushi tang
  • (reklamelink)sesamfrø, hvide – sorte – blandet med chili
  • surimi, (crabsticks - imiteret krabbekød)
  • 1 (reklamelink)laksefilet
  • dybstegte rejer
  • flødeost
  • chili mayonnaise
  • 1 bundt forårsløg
  • 1 mango
  • ½ agurk
  • 2 avokadoer
  • 1 pakke sukkerærter

Sådan gør du
 

Sådan laver du risene

  • Bland eddike, salt og sukker i en skål. Rør rundt indtil sukker og salt er opløst.
  • Kom risene i en skål, fyld den med koldt vand, vask risene blidt og kasser vandet, når det er mælkehvidt. Gentag indtil vandet er klart. (omkring 5 gange)
  • Dæk risene med koldt vand og lade dem stå i blød i 1 time.
  • Hæld risene i en si og lad dem stå og dryppe af i 1 time.
  • Hæld risene i en tykbundet gryde, og dæk med et tætsiddende låg. Bring den i kog over middel varme.
  • Lyt til hvornår vandet koger og løft ikke låget. Når det koger skrues der ned til lav varme og risene koges i 10 minutter.
  • Tag gryden af varmen og lad risene stå og trække i 15 minutter (løft ikke låget).
  • Spred risene jævnt i et kar (helst af træ). Tilsæt langsomt eddikeblandingen, og køl risene ned til stuetemperatur, mens du “skærer” igennem risene med en træske el.lign. Brug gerne en vifte til at køle risene hurtigere ned.

Sådan laver du makiruller

  • Skær alt fyldet ud og gør det klar. Sæt en skål med koldt vand klar. Dyp dine hænder i vandet så risene ikke sidder så godt fast på fingrene.
  • Placer et halvt stykke tang på rullemåtten med den glatte side nedad. Fordel risene i et tyndt lag ud over tangen. Lad lidt tang være bart i toppen. Læg det ønskede fyld på midten af tangen og fold måtten sammen på midten. Så ruller du sushi-rullen fremad helt stramt i små ryk, mens du presser godt nedad på rullen. Dernæst ruller du én gang tilbage og rullen er klar.
  • Du fugter en skarp kniv og skærer herefter rullen ud i 8-10 stykker, og sushien er klar til servering. Sushistykkerne dyppes i lidt soya inden man spiser dem.

Sådan laver du uramakirullerne (inside-out makiruller)

  • Når makirullerne har risene udvendigt kaldes de for uramaki, inside-out eller California Rolls.
  • Her ligger du et stykke husholdningsfilm, eller en plastikpose uden om rullemåtten. Halver tangpladen og fordel risen på hele pladen (der skal ikke være bart i toppen). Drys med lidt sesam og vend tangpladen med risen på. Læg det ønskede fyld ovenpå, og så ruller du nøjagtig som beskrevet ovenfor med Maki-rullerne.
Gem på Pinterest Gem som favorit Gå til favoritter Udskriv
Opskrift af Louise Dam
Har du prøvet denne opskrift?Nævn @louisesmadblog eller tag #louisesmadblog!
  • Sushiris
  • Sushiris
  • Sushi
  • Surimi
  • Laks
  • crispy ebi
  • Grøntsager
  • chilimayo
  • Sushi
  • Sushi
  • Sushi
  • Sushi
  • Sushi
  • Sushi
  • Sushi
sager

Kommentarer

  1. Britt skriver

    september 07, 2021 at 6:50 pm

    Kan man bruge laksefileer fra supermarkeder, eller skal de være et specielt stykke laks købt hos en fiskemand

    Svar
    • Louise Dam skriver

      september 10, 2021 at 1:12 pm

      Du kan godt købe laks fra supermarkedet. Blot husk at det skal fryses inden brug. Men når det er sagt så ville jeg altid købe det hos en fiskehandler når det nu skal bruges råt. Der får du altså bare en bedre kvalitet.

      Svar
      • Bettina skriver

        maj 10, 2022 at 12:52 pm

        Hvor meget udstyr vil du anbefale at man anskaffer inden man begynder at lave sushi?

        Svar
        • Louise Dam skriver

          august 11, 2022 at 3:00 pm

          Ikke super meget. Du skal egentlig bare bruge rullemåtterne og så kan du godt gå i gang :-)

          Svar
    • Mette Nissen skriver

      maj 13, 2022 at 8:52 pm

      Kan man bruge røget laks eller skal det være rå filet ?

      Svar
      • Louise Dam skriver

        maj 14, 2022 at 12:15 am

        Det skal være rå laks for at det får den rigtige smag som sushi. Men i princippet er der ikke noget i vejen for at bruge røget laks - det er bare en anden smag så.

        Svar
  2. Stine Jacobsen skriver

    april 03, 2020 at 7:34 am

    Du viser på billeder nogle krabbestrimler, men de er ikke med i din ingrediensliste. Hvor kan man få fat i dem henne?

    Svar
    • Louise Dam skriver

      april 06, 2020 at 9:56 pm

      Hej Stine
      Det har du da helt ret i. Det hedder surimi og er imiteret krabbekød. Det købes oftes på frost og fås i de fleste større supermarkeder eller asiatiske supermarkeder.

      Svar
  3. Louise skriver

    januar 23, 2018 at 6:09 pm

    Hvor mange roller/stykker får du ? :)

    Svar
    • Louise Dam skriver

      februar 14, 2018 at 11:55 pm

      Hej Louise, det kan jeg desværre ikke helt huske. Men der bliver rigeligt til 4 personer :-)

      Svar
  4. Nina skriver

    november 30, 2017 at 7:42 am

    Hej Louise. Kan man forberede risene dagen før, så man kun skal koge dem på selve dagen? ☺️

    Svar
    • Louise Dam skriver

      januar 26, 2018 at 6:52 pm

      Det har jeg faktisk ikke prøvet, men det kan du måske godt.

      Svar
  5. Karoline skriver

    september 01, 2017 at 4:05 pm

    Hej! Skal risene koges i de 8dl vand, når de er blevet vasket og har stået i blød, eller skal de blot koge i det vand, som de har suget til sig?

    Svar
    • Louise Dam skriver

      september 05, 2017 at 4:29 pm

      De skal koges i nyt vand. Du skal lade risene stå og dryppe helt fri for vand og så koger du dem i de 8 dl vand. Held og lykke med det :-)

      Svar
  6. Kjerstine skriver

    juli 23, 2017 at 8:19 pm

    Hej!

    Når du køber fisken, køber du den så frossen og optør det?

    Svar
    • Louise Dam skriver

      juli 30, 2017 at 6:03 pm

      Nej, jeg køber det hos fiskehandleren. Rejerne køber jeg dog frosne.

      Svar
  7. piravinth skriver

    november 10, 2016 at 7:20 pm

    bravo et lækkert indlæg, som står skrapt!! :D

    Hilsen
    Piravinth Pakyanathan
    http://www.sushiplanet.dk

    Svar
  8. hannah skriver

    oktober 24, 2016 at 5:31 pm

    Hejsa
    Hvor har du fundet det flotte trækar til at lave risene i ?
    mvh Hannah

    Svar
    • Louise Dam skriver

      oktober 26, 2016 at 7:18 pm

      Hej Hannah
      Det er vist fra en kinesisk butik i København. Men det hedder en Hangiri - så du kan se om du kan Google dig frem til noget :-)

      Svar
  9. Stine skriver

    september 28, 2016 at 10:35 am

    Wow hvor ser det lækkert ud - ville ønske jeg var lige så godt til at lave det selv. Har prøvet at finde nogle råd på http://hjemmelavet-sushi.dk - men det bliver aldrig lige så godt som på billederne :(

    Men øvelse gør vel mester. Jeg vil prøve at følge dine råd nærmere og se om det lykkedes :)

    Svar
  10. Sophie skriver

    juni 01, 2012 at 11:30 am

    Lækkert! Det ser altså bare super skønt ud. Og det er vildt rart med nogle gode sushi opskrifter, som kan bruges til inspiration, så tak for det.

    Svar
  11. Louise skriver

    oktober 18, 2011 at 9:31 pm

    Mmm... jeg kunne faktisk også godt snuppe et par stykker :-)

    Svar
  12. Kim skriver

    oktober 18, 2011 at 8:56 am

    Det ser sørme lækkert ud :-) kunne godt bruge et par "hapsere" nu

    Svar
  13. Louise skriver

    juni 07, 2011 at 10:54 pm

    Tak for jeres kommentarer. Spring endelig ud i det med at lave sushi. Det er ikke så svært igen ;-=

    Svar
  14. Maria skriver

    juni 04, 2011 at 8:51 pm

    Super flotte og gode billeder!
    Jeg har selv flere gange lavet hjemmelavet sushi, og jeg elsker det. Du er virkelig dygtig :-)

    Svar
  15. italiensk restaurant København skriver

    maj 31, 2011 at 8:02 am

    Det ser super lækkert ud. Kunne være, at man skulle prøve at kaste sig ud i sådan en gang hjemmelavet sushi :)

    Hilsen

    Karsten
    http://italienskrestaurantkøbenhavn.dk/

    Svar
  16. Newyorkerbyheart skriver

    maj 30, 2011 at 10:11 pm

    Ih, hvor ser det godt ud!!

    Mange hilsner
    Birthe

    Svar
  17. Kim skriver

    maj 30, 2011 at 8:41 pm

    Waw, det ser godt ud :-)

    Svar
  18. Sofie skriver

    maj 30, 2011 at 8:30 pm

    NAMS! Sushi er min livret. Jeg kunne spise det dag og nat :)
    Jeg har i øvrigt stemt på dig som den bedste madblogger i konkurrencen. Din blog har givet mig meget inspiration. Dine opskrifter er nemt beskrevet og smager rigtig godt, så det var et nemt valg :)

    Svar
  19. Hanne's verden skriver

    maj 30, 2011 at 8:29 pm

    Jeg burde have vidst det, da jeg så overskrift. LÆS IKKE ... du får akut-sushitrang.
    Og ganske rigtigt.... Uhhhh, hvor ser det bare hamrende godt ud!!

    Svar
  20. Louise skriver

    maj 30, 2011 at 10:19 pm

    Mange tak Birthe. Det smagte også godt ;-)

    Svar
  21. Louise skriver

    maj 30, 2011 at 8:59 pm

    Hanne - Jeg fik også selv en stor trang til sushi da jeg sad og skrev indlægget. Men så er det jo godt vi skal have det igen i morgen ;-)

    Sofie - Det er vist også gået hen og blevet en af mine livretter. Det er bare så lækkert. Og mange tak fordi du har stemt på mig. Jeg er super glad for at du sætter pris på min blog. Det er dejligt der er nogen der kan bruge den til noget ;-)

    Kim - Ja, det er noget du kan lide ;-)

    Svar
3.67 from 51 votes (51 stemmer uden kommentar)

Skriv en kommentar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurdering af opskriften




Footer

↑ Til toppen


Opskrifter

Om Louises Madblog

Opskriftsindeks

Råvareindeks

Samarbejde, reklame, annoncering

Morgenmad

Frokost

Aftensmad

Tilbehør

Søde sager

Cookie- og privatlivspolitik

Kontakt


COPYRIGHT
Kopiering fra denne hjemmeside må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node, og kun indenfor de rammer, der er nævnt i aftalen.

For alle andre gælder det at der er copyright på billeder og tekst (også fra sociale medier som Facebook og Instagram). Billeder og tekst må derfor aldrig bruges uden forudgående skriftlig tilladelse.

Overtrædelse af ophavsretten medfører et krav om vederlag for krænkelse af ophavsret og krav om øjeblikkeligt at fjerne billeder.


Copyright © 2024 - Louises Madblog - CVR 35614788

Vurdér opskriften

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.