Avocado

Avocadoen er en frugt, der vokser på et avocadotræ. Typisk vokser de i Mellemamerika eller i andre lande, der har et godt og tropisk klima. Den har et karakteristisk udseende, og det er inden under frugtens skal, at man finder den del af avocadoen, som man kan spise. Inderst er der en avocadosten, som man ikke kan spise, så den skal blot fjernes forsigtigt med en kniv eller ske. Du kan se her hvordan du skærer din avocado nemt ud.

Avocado

Indhold

Avocado - En frugt, nød eller grøntsag?

Det store spørgsmål der ofte melder sig er, om avocado er en frugt eller grøntsag? Reelt set er det en frugt, men mange tror fejlagtigt, at det er en grøntsag. Med det sagt kan man lave mange forskellige opskrifter med avocado. Det er nemlig en frugt, der kan bruges både i det salte og i det søde køkken, alt efter hvordan du bruger den.

Sådan tjekker du om en avocado er moden

En avocado skal gerne være moden, og altså lidt blød i det, for at den er bedst at spise. Når den er helt umoden, vil du kunne mærke, at den er ret hård at trykke på. Derimod er den moden, når den er knap så hård i kødet, og det er her, at den desuden også smager bedst.

Den må endelig heller ikke være for blød, for det betyder, at den er overmoden, og så er den dårlig. Du kan også prøve at hive den lille stilk af for enden af avocadoen. Hvis den er nem at få af, så er det typisk et tegn på, at den avocado du står med i hånden er moden.

Sørg for rigtig opbevaring af dine avocadoer

Når du køber dem i supermarkedet eller i en grønthandler, vil de oftest bare blive opbevaret ved stuetemperatur. De må altså helst ikke opbevares i køleskabet, da de ikke så godt kan lide kulden. Dette hænger nok sammen med, at det er en tropisk frugt, der er vokset under varme himmelstrøg.

Det kan være en god ide at have dem liggende i en skål på køkkenbordet. Så kan du løbende følge med i, hvornår dine avocadoer er spiseklare. Det er lidt svært at sige, hvor længe en avocado kan holde sig. Det kommer helt an på, hvor moden den er, når du har købt den. Oftest vil de kunne holde sig i helt op til 7 dage, hvis du har fået fat i en meget umoden en. Er den derimod meget moden, kan det være, at den ikke holder længere end 2-3 dage.

Hvor mange kalorier er der i avocado?

Der er cirka 160 kalorier pr. 100 gram i en avocado. Frugten kan variere i størrelse, og hvis du har købt en stor avocado, vejer den oftest en 250-300 gram, hvilket betyder at der er 400-480 kalorier i en avocado.

Kalorierne skal tælles uden skrællen og avocadostenen, så det bare er “den rene avocado”, som der spises.

Er det sundt at spise avocado?

En avocado indeholder 15 g fedt pr. 100 gram, og det er derfor en god og nærende fedtkilde. Desuden indeholder den mange vitaminer og mineraler, og har et højt indhold af C-vitamin og Calcium blandt andet.

Mange anser avocadoen som værende sund, da den indeholder en masse godt. Man skal dog være opmærksom på, at det netop er en fedtkilde, og der er mange kalorier i pr. 100 gram. Læs mere om de forskellige sundhedsfordele ved avocado her.

Mine opskrifter med Avocado

Jeg er stor fan af at lave opskrifter med avocado, og derfor kan du også finde mange forskellige her på min hjemmeside. Prøv eksempelvis at lave de her sprøde forårsruller med avocado og cashewdip. Der er også den helt klassiske opskrift med avocado, hvor man bruger den til at lave guacamole

Tjek alle mine andre lækre opskrifter med avocado herunder.