Louises Madblog

  • Alle opskrifter
  • Morgenmad
  • Aftensmad
  • Søde sager
  • Om
menu icon
go to homepage
  • Alle opskrifter
  • Morgenmad
  • Aftensmad
  • Søde sager
  • Om
search icon
Homepage link
  • Alle opskrifter
  • Morgenmad
  • Aftensmad
  • Søde sager
  • Om
×
Forside » Opskrifter » Søde sager

Talkage

Udgivet: 21. jul 2020 · Opdateret: 30. sep 2021

talkage 1-tal

Talkager er simpelthen så smukke og passer bare rigtig godt til mange festlige lejligheder! Instagram og Pinterest flyder nærmest over med inspiration til de fine kager. Men nu får I altså også mit bud på en talkage lavet af en fantastisk god brownie med lys chokolademousse og serveret til min datters 1-års fødselsdag.

Hvad er en talkage?

En talkage er blot en kage, der bages i bradepande, som derefter skæres ud til et hvilket som helst tal efter en skabelon. Hvis man hellere vil lave en bogstavkage, så er det præcis samme fremgangsmåde, der skal blot bruges en skabelon til et bogstav. Jeg fandt en skabelon på Arla.dk, som jeg har brugt. Men du kan egentlig bare selv gå ind i Word og skrive et meget stort tal eller bogstav og printe det ud i A4 format.

Hvad skal jeg pynte talkagen med?

Jeg har lavet mit forslag til hvordan man kan pynte sin talkage. Jeg synes selv den er blevet ret fin, og gæsterne var meget imponerede :-)

Jeg har lavet en chokolademousse, som jeg har sprøjtet ud med en sprøjtepose og en tylle. Og så har jeg ellers pyntet lidt med nogle små hjemmelavede marengs. Jeg brugte denne opskrift på marengs, men tilsatte ikke noget smag. Istedet rørte jeg lidt rød pastafarve i marengsen, fordelte den i sprøjtepose og sprøjtede små dutter ud på en bageplade og bagte dem. Dette kan du gøre lang tid før du skal servere kagen.

Så pyntede jeg også med lidt friske blåbær og hindbær, lidt Toffifee, spiseligt guldstøv og lidt forskellig krymmel/kugler.

Hvornår kan man servere en talkage eller bogstavkage?

En talkage er oplagt at servere til en fødselsdag, hvor tallet selvfølgelig skal afspejle alderen. Hvis det er til en større fødselsdag, hvor man er oppe på et to-cifret tal (f.eks. 30 år), så skal du lave to tal og dermed dobbelt op af opskriften. Derudover ville det også være helt perfekt at lave en talkage til f.eks. et sølvbryllup eller guldbryllup. En bogstavkage passer sig super godt til f.eks. en barnedåb eller navngivningsfest, hvor man kan lave forbogstavet på barnet eller hele barnets navn, hvis der er mange gæster.

Det er kun fantasien der sætter grænser og man kan sagtens lave en lysere kage og pynte den med hvid chokolademousse eller med smørcreme og på den måde skabe et lysere udtryk. Til barnedåb kan man f.eks. vælge at holde pynten i lyseblå eller lyserøde nuancer afhængig af kønnet på barnet. Mulighederne er mange og jeg håber at nedenstående opskrift kan hjælpe med en skøn og smuk kage!

piskeris Grullo

Talkage af brownie

4.30 fra 65 stemmer
Justér antalJustér antal: 10 personer
Holdbarhed: 1-2 dage
Fryseegnet: Ja
Forb. tid 2 timer t
Tilb. tid 45 minutter min
Hviletid 8 timer t
Samlet tid 10 timer t 45 minutter min

Udstyr (reklamelink)

  • (reklamelink)Form 30x40 cm
  • (reklamelink)Håndmixer
  • Skabelon til talkage - jeg brugte denne fra Arla.dk
  • Tandstikker - til at fæstne tallet på kagen med
  • (reklamelink)Sprøjtepose
  • (reklamelink)Tylle - jeg bruger denne fra Blomsterbergs
- undgå din skærm går ud

Ingredienser

Browniebund

  • 375 g (reklamelink)mørk chokolade, mindst 54 %
  • 200 g smør
  • 200 g (reklamelink)valnødder
  • 7 æg
  • 550 g sukker
  • 100 g (reklamelink)hvedemel
  • 1 tsk (reklamelink)bagepulver
  • 25 g (reklamelink)kakaopulver
  • ½ tsk salt

Mælkechokolademousse

  • 4 dl piskefløde
  • 250 g (reklamelink)mælkechokolade (reklamelink), jeg bruget Callebaut no 823 33,6 %
  • 3 ark (reklamelink)husblas

Pynt

  • Toffifee
  • små marengs
  • friske hindbær og blåbær
  • (reklamelink)spiseligt guldstøv
  • ODENSE rosa perler
  • ODENSE bronze crunch

Sådan gør du
 

Browniebund

  • Smelt smør og chokolade stille og roligt over vandbad. Imens kan du gå videre med de næste trin i opskriften.
  • Hak valnødderne groft.
  • I en stor skål piskes æg og sukker lyst og skummende, men ikke alt for luftigt.
  • Rør det smeltede smør og chokolade i æggemassen lidt ad gangen.
  • Bland mel, bagepulver og kakao sammen i en skål og sigt det ned i chokoladeblandingen. Rør rundt så det er en ensartet dej.
  • Tilsæt salt og de hakkede valnødder til dejen og rør rundt.
  • Fordel dejen i en form cirka 30x40 cm med bagepapir.
  • Bag brownien i ovnen ved 170 grader varmluft i 40-45 minutter.

Mælkechokolademousse

  • Læg husblassen i en skål med koldt vand.
  • Lun fløden i en lille gryde.
  • Vej chokoladen af i en skål.
  • Hæld den lune fløde over chokoladen i skålen og rør rundt til det er helt smeltet.
  • Klem husblassen fri for vand og kom den i den lune fløde/chokoladeblanding. Rør rundt indtil det er ensartet.
  • Læg husholdningsfilm over skålen med chokolademousse og sørg for det ligger helt nede ved moussen, så der ikke dannes kondens.
  • Sæt skålen i køleskabet indtil dagen efter.
  • Når du skal pynte kagen pisker du stille og roligt moussen blød og luftig med en elpisker. Pas på ikke at piske den for meget.
  • Fordel moussen i en sprøjtepose med en tylle i. Du kan godt have den liggende sådan på køl i lidt tid før du pynter kagen.

Skære talkagen

  • Print det ønskede tal ud på A4 papir og klip det ud.
  • Læg tallet ovenpå din kage og sæt det fast med tandstikker. Så er det nemmere at skære kagen ud og du undgår at tallet flytter på sig.
  • Skær nu langs kanterne af tallet. Skær gerne kagen i mindre stykker og fjern den løbende. (HUSK at gemme kageresterne!)
  • Når kagen er skåret færdig efter skabelonen flyttes den forsigtigt over på et fad, skærebræt eller lignende som du gerne vil servere den på. Pas på den ikke går i stykker når du løfter den.

Pynt

  • Sprøjt små 'dutter' af chokolademousse oven på kagen med din sprøjtepose og tylle. Start med at sætte dem rundt i kanten så den bliver pæn. Det i midten kan nemmere gemmes af pynt :-)
  • Pynt så kagen med det ønskede pynt (slik, bær, gulstøv osv.)
  • Hvis kagen ikke skal serveres forholdsvis med det samme sættes den på køl. Husk at tage den ud lidt før den skal spises så den ikke er iskold.

Video

Noter

 
Antal personer
Selve kagen passer til cirka 20 personer vil jeg tro. Men så skærer man jo en del fra når man laver sit tal. Der vil være forskel på hvilket tal du laver, hvor mange stykker du kan skære af kagen.
Vi serverede kagen efter en stor brunch for cirka 12 personer, og her var der stadig kage tilbage.
 
Holdbarhed
Brownien kan sagtens bages flere dage før den skal bruges. Det bliver den kun bedre af. Den burde kunne holde sig frisk i omkring 2 uger på køl.
 
Inspiration til opskriften
Opskriften på chokolademousse er fundet på Instagram på Sofie Andresens profil - som i øvrigt er så skøn følge!
Opskriften på brownie er Meyers Brownie, dog med lidt ændringer.

Næringsindhold (OBS! Kun vejledende)

Servering: 1 person | Kalorier: 1036 kcal | Kulhydrater: 102 g | Protein: 13 g | Fedt: 72 g
Gem på Pinterest Gem som favorit Gå til favoritter Udskriv
Opskrift af Louise Dam
Har du prøvet denne opskrift?Nævn @louisesmadblog eller tag #louisesmadblog!

Hvad med resterne af kagen?

Når du skærer din talkage ud vil du få en del kagerester. Dem skal du endelig gemme! Du kan skære noget af kagen i pæne firkantede stykker, som også bliver pyntet og serveret (husk at lave ekstra chokolademousse så). Ellers kan du blot fryse kageresterne ned. Når du har nok så kan du lave hjemmelavede romkugler eller hjemmelavede træstammer.

  • Smør og chokolade
  • æg og sukker piskes
  • Talkage
  • Talkage
  • hakkede valnødder
  • Talkage
  • Talkage
  • Talkage

Kommentarer

  1. Cathrine skriver

    januar 19, 2022 at 10:57 pm

    Hej Louise
    I første step til bunden: smeltes da smør og chokolade i samme vandbad og bliver én masse, eller smeltes de særskilt?

    Svar
    • Louise Dam skriver

      januar 20, 2022 at 9:56 am

      Hej Cathrine
      Det smeltes i samme vandbad til én masse.

      Svar
  2. Andrea Vrac Christensen skriver

    januar 19, 2022 at 10:04 am

    Hej,

    Tak for en fin opskrift. Nu har jeg printet tallet ud i A3 størrelse, da A4 ville blive en minikage.. Men jeg kan ikke forstå hvordan der stadig skal være til 10 mennesker i én kage, selv efter jeg har printet skabelonen ud i A3 størrelse. Jeg holder en 1 års fødselsdag for min søn på lørdag og skal bage til 20 personer. Havde tænkt mig at lave et 1-tal og et N. Bliver det virkelig nok kage til alle de gæster, eller får de ministykker?
    Med venlig hilsen Andrea

    Svar
    • Andrea Vrac Christensen skriver

      januar 19, 2022 at 10:05 am

      Og - skal jeg doble opskriften når nu jeg har printet ud i A3?
      Så i princippet skal jeg vel firedoble opskriften, hvis jeg skal lave to kager.

      Svar
      • Louise Dam skriver

        januar 20, 2022 at 10:16 am

        Hej Andrea
        Hvis du vil lave tallene i A3 størrelse så ville jeg nok lave 1,5 portion til ét tal og bage den i en dyb bradepande i ovnen for at den bliver stor nok. Jeg tror næsten der bliver for meget dej hvis du laver dobbelt portion. Og så skal du selvfølgelig lave to kager for at kunne lave to bogstaver så i alt skal du gange med 3 - eller blot vælge 30 personer i opskriften så ganger den op for dig.

        Jeg vil bestemt mene, at det bliver nok kage til 20 personer. Du kan evt. skære nogle stykker af den brownie der ikke bliver til tal eller bogstav, som du også pynter og sætter ind på et fad ved siden af.

        God fornøjelse med bagning og fødselsdag :-)

        Hilsen Louise

        Svar
  3. Michelle skriver

    september 16, 2021 at 9:10 pm

    Hej Louise.

    Kan du være behjælpelig med mål på 1tallet?
    Hilsen Michelle :)

    Svar
    • Louise Dam skriver

      september 27, 2021 at 3:28 pm

      Hej Michelle
      Jeg brugte bare den skabelon de har liggende på arla.dk. Se her: https://ipaper.ipapercms.dk/ARLA/arla-denmark/arla-foodies/talkage/1/

      Svar
  4. Anne skriver

    august 13, 2021 at 12:13 pm

    Hej Louise.

    Kan man lave moussen aftenen før? i så fald, hvordan håndterer man den så?

    Svar
    • Louise Dam skriver

      september 01, 2021 at 2:25 pm

      Den skal gerne laves dagen før og så skal den bare piskes op på dagen og sprøjtes på kagen.

      Svar
  5. male skriver

    juli 18, 2021 at 3:15 pm

    hej jeg har bare et spørgsmål kan man godt lade være med at putte valnødder i jeg spørger da jeg ikke kan tåle nødder :)

    Svar
    • Louise Dam skriver

      august 02, 2021 at 10:18 pm

      Ja, du kan godt undlade valnødderne.

      Svar
  6. Nicoline skriver

    maj 15, 2021 at 5:06 pm

    Hej. Passer opskriften godt nok til en hel bradepande? Du skriver 30x40 cm. Men synes ikke den form på billedet ligner en bradepande? :)
    Mvh. Nicoline

    Svar
    • Louise Dam skriver

      maj 19, 2021 at 10:49 pm

      Hej Nicoline
      Opskriften passer til en bradepande/form der måler cirka 30x40 cm. Det er den størrelse den på billedet har. Det er sådan en bradepande, hvor der hører en rist til. Det er denne her jeg har brugt: https://www.ikea.com/dk/da/p/koncis-bradepande-med-grillrist-rustfrit-stal-10099053/

      God fornøjelse med kagen :-)

      Hilsen Louise

      Svar
  7. Melissa Andersson skriver

    februar 11, 2021 at 5:18 pm

    Hej Louise
    Jeg har et spørgsmål, hvad skal man gøre med kagen efter man har taget den ud af oven. Skal den på køl?
    Glæder mig meget til at smage på kagen!

    Svar
    • Louise Dam skriver

      februar 11, 2021 at 10:21 pm

      Hej Melissa
      Hvis den ikke er pyntet endnu, så ville jeg bare pakke den godt ind i bagepapir og en pose f.eks. og lade den stå på køkkenbordet.
      Hilsen Louise

      Svar
4.30 from 65 votes (65 stemmer uden kommentar)

Skriv en kommentar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurdering af opskriften




Footer

↑ Til toppen


Opskrifter

Om Louises Madblog

Opskriftsindeks

Råvareindeks

Samarbejde, reklame, annoncering

Morgenmad

Frokost

Aftensmad

Tilbehør

Søde sager

Cookie- og privatlivspolitik

Kontakt


COPYRIGHT
Kopiering fra denne hjemmeside må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node, og kun indenfor de rammer, der er nævnt i aftalen.

For alle andre gælder det at der er copyright på billeder og tekst (også fra sociale medier som Facebook og Instagram). Billeder og tekst må derfor aldrig bruges uden forudgående skriftlig tilladelse.

Overtrædelse af ophavsretten medfører et krav om vederlag for krænkelse af ophavsret og krav om øjeblikkeligt at fjerne billeder.


Copyright © 2024 - Louises Madblog - CVR 35614788

Vurdér opskriften

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.