Kapers

Hvad er kapers?

Kapers kommer fra en lille busk, der er udstyret med grønne blade samt nogle lyse blomster. Her plukker man de små grønne kugler, hvorefter man sylter dem til det, vi kender som kapers. Det er noget, som man har dyrket siden oldtiden, og man er ikke helt sikker på, hvor det har sin oprindelse fra. 

Det er en plante, der godt kan vokse i den vilde natur, men man kan også dyrke den under mere kontrollerede forhold. Det er rent faktisk også muligt at dyrke den i et drivhus eller et andet sted, hvor der er dejligt lunt. Den giver de flotteste lyserøde blomster, så hvis man ikke kan lide kapers, så kan man også plante den bare for de smukke blomster.

Kapers

Indhold

Hvor kommer kapers fra?

Du kender dem nok fra de små glas, hvor de syltede kapers ligger i, men de vokser jo et sted. Som sagt kommer de fra små buske, og de buske bliver oftest dyrket i Sydeuropa i lande såsom Tyrkiet, Marokko, Spanien og Portugal. Rent faktisk er de også at finde i mange andre varme lande, hvor planten vokser mere vildt.

Kapers smager altså ikke af den syrlige og salte smag, når man plukker den direkte fra busken. Den smag bliver først tilført senere hen i sylteprocessen.

Kapers blomst

Caper flower with caper

Hvad er kapers lavet af?

Kapers er lavet af såkaldte blomsterbær, som man plukker og kommer i en syltelage. Det er så i den proces, at de får deres karakteristiske smag. 

De små bær bliver lagt i en syltelage, der godt kan variere, men som er med til at give den helt rigtige smag. Det er ikke alle, der smager ens, da det afhænger af, hvilken lage de er blevet lagt i.

Hvad smager kapers af?

Kapers smager ikke af ret meget, hvis man bare spiser dem helt rene direkte fra busken. Den intense smag bliver først tilført, når de bliver syltet og kommer på glas. Det er her, at de får en mere skarp og saltet smag, som man forbinder det med. De har også en smule syrlig smag, hvilket gør dem rigtig gode til de retter, hvor der måske er lidt for meget fedme. Det er derfor, at de eksempelvis bliver brugt rigtig meget oven på wienersnitzel.

Hvordan laver man kapers?

Man laver kapers ved at plukke de løse blomsterbær fra busken, hvorefter de bliver lagt i en lage. Det er i syltelagen, at der bliver udviklet den syrlige og salte smag, som de er kendt for.

Mine opskrifter med Kapers

Jeg elsker selv at bruge kapers i mine opskrifter, og ofte fungerer kapers som topping på en masse lækker mad. Det er blandt andet virkelig nemt at lave laks med porrer og dild, hvor jeg drysser med lidt kapers, inden at det kommer i ovnen. Det giver nemlig en dejlig saltet smag til retten.

Noget af det som man ofte bruger kapers til er at komme det ovenpå en klassisk wienerschnitzel. Der kommer man også revet peberrod, citron og kapers på. Udover det kan man også komme kapers i en karry kartoffelsalat med tomat og kapers.