Ricotta

Ricotta er en ost, der har en meget mild og sød smag. Det er en såkaldt friskost, ligesom vi kender fra mozzarellaen, og den har også en meget blød konsistens, der gør den lækker at arbejde med. Osten har en lav fedtprocent, samtidig med at proteinindholdet er højt.

Det er en ost, som du skal opbevare på køl, og den typiske holdbarhed er en 14 dages tid, når den ikke er åbnet. Er den derimod åben, kan den holde sig i en 3-4 dages tid.

Ricotta

Indhold

Hvad er ricotta?

Ostens navn stammer fra det latinske ord ‘recoctus’, der betyder ‘genkogt’. Og det hænger godt sammen med, at ricotta osten bliver lavet af valle-overskud, hvorefter det bliver kogt igen til den færdige ost.

Det er altså den overskydende væske fra en anden osteproduktion, der bliver brugt til at lave ricotta. I følge Arla så bliver osten fremstillet af både ko-, fåre-, gede og bøffelmælk. Dog er dem vi kan finde herhjemme i Danmark oftest lavet af komælk.

Det kan du bruge ricotta ost til

Typisk vil man bruge ost i det salte køkken, men ricotta ost egner sig faktisk også i det søde køkken, hvor den oftest bruges. Osten har et forholdsvist højt indhold af laktose, hvilket giver osten en sød smag, der derfor gør den oplagt som en ost til det søde køkken.

Den mest klassiske ricotta opskrift man kan lave er nok cannelloni. Retten består af små, lækre pastaruller, som man kan fylde med ricotta og andre lækre ting. Jeg har f.eks. denne lækre opskrift på cannelloni, hvor der også kommer ricotta ost i.

Alternativer til ricotta

Hvis du ikke har eller vil bruge ricotta ost i en opskrift, hvor der normalt skal ricotta i, kan du godt erstatte den med noget andet. Et godt ricotta alternativ ville være at erstatte den med hytteost. Dog kan smagen godt blive lidt mere salt, hvis man bruger hytteost i stedet for.

Mine opskrifter med Ricotta

Ricotta er så lækkert, og det smager særligt godt, hvis man laver ricotta pandekager, som er et lækkert sødt indslag. Man kan også lave lækre aubergineruller, der bliver fyldt med ricotta ost og parmesan i. Osten er med til at gøre mange opskrifter meget cremede, så hvis du godt kan lide det, er opskrifter med ricotta oplagte at lave.

Herunder kan du se alle mine lækre opskrifter, hvori der indgår ricotta.