Garam masala

Garam masala er et krydderi som stammer fra Indien, og i virkeligheden er det en sammensætning af flere krydderier, der udgør hele krydderiet. Man kan derfor vælge at lave sit eget garam masala krydderi eller købe det færdigblandet i supermarkederne. 

Det udgør ofte grundstenene i rigtig mange forskellige indiske retter, så det er et must have i skabet, hvis du er fan af det indiske køkken.

Garam masala krydderi

Indhold

Hvad er garam masala?

Garam masala betyder faktisk krydderiblanding på indisk. Mellem det 12. og 14. århundrede blev inderne introduceret for nogle af de krydderier, der netop udgør grundstenene i garam masala.

Det er meget forskelligt, hvad der er i de forskellige blandinger, og man kan ofte prøve sig frem med forskellige kombinationer af krydderier. Der er dog nogle krydderier, som næsten altid vil gå igen i garam masala, men mængden af de forskellige kan godt variere.

Opskrift på din egen garam masala krydderi

Det er muligt at lave sit eget garam masala krydderi, hvor man blot tager en lang række forskellige krydderier og blander sammen til en krydderiblanding. De mest typiske garam masala krydderier er: Spidskommen, koriander, gurkemeje, chili, muskatnød, peber, nelliker og kanel.

Det vil ofte være krydderier, som mange har stående derhjemme i skabet, men der kan også være enkelte krydderier, som man ikke har. Hvis du ikke har dem alle sammen, kan du godt undlade et krydderi eller to.

Hvor kan man købe garam masala?

Man kan efterhånden købe garam masala i mange af de store supermarkeder. Det er dog ikke altid, at man kan købe det i de mindre supermarkeder, da de har et mindre udvalg af krydderier.

Hvis du ikke har heldet med dig i supermarkedet, kan du også prøve at kigge i specialbutikkerne. Der har de ofte et meget stort udvalg af krydderier, som vi ikke bruger så tit i det danske køkken.

Mine opskrifter med Garam masala

Jeg elsker at lave indiske retter, og der indgår næsten altid garam masala i opskrifterne. Du kan blandt andet lave denne lækre chicken tikka masala, som er en ret, hvor man marinerer sin kylling i en yoghurt-blanding. Marinaden kan sagtens suge ind i kyllingen i et døgns tid.

Butter chicken er nok en af de mest velkendte indiske retter, og her indgår der også garam masala i den krydrede sovs, som kyllingen ligger i. I den opskrift bruger jeg garam masala sammen med en række andre krydderier, og det er bare med til at give den helt rigtige smag til retten. Server gerne et lækkert naanbrød og mango lassi til dine mange indiske retter.

Lige herunder kan du finde alle de opskrifter jeg har lavet, hvori der indgår garam masala.