Græskar

Græskar findes i rigtig mange former og farver og kan bruges til rigtig lækker mad, selvom mange stadig primært forbinder den med udsmykning omkring Halloween. Men denne herlige råvare kan altså sagtens bruges på alverdens forskellige måder i køkkenet.

Du kan bruge græskar til at lave supper, du kan bruge dem til at lave fritter og du kan sågar også bruge til dem til at lave forskellige former for varme drikke eller kage. Og græskarkernerne kan du tage ud og riste som lækkert tilbehør.

Hvis du gerne vil blive klogere på græskar eller finde inspiration gennem lækre opskrifter med græskar, kan du læse med videre.

Graeskar

Indhold

Hvor sundt er græskar?

Et græskar er ganske sundt. Det indeholder ganske få kalorier, da den er meget vandholdig (ligesom mange andre frugter) og er derudover en glimrende kilde til bl.a. folat og kalium, som kan være med til at styrke eksempelvis dit immunforsvar, din hud og dit blodomløb.

Derfor er græskar et rigtig fornuftigt valg, hvis du er på jagt efter sund og fedtfattig mad. 

Hvis du vil, kan du læse mere om sundheds-fordelene ved græskar lige her

Er græskar en frugt eller en grøntsag?

Hvorvidt et græskar er en frugt eller en grøntsag, kan godt afhænge lidt af, hvem man spørger. Mange ville nok intuitivt kalde dem for en grøntsag på grund af udseendet og de vækstbetingelser, de har.

Men hvis man kigger på det set fra et botanisk perspektiv, er græskar en frugt. Det er de, fordi de er produkter af frøbærende og blomstrende planter.

Men betyder det virkelig noget, tænker du måske. Og nej, praktisk set betyder det ikke alverden, hvorvidt et græskar er at betragte som en frugt eller en grøntsag. Men at det er en frugt, er en fin påmindelse om, at det ikke kun kan bruges i det salte køkken. Det kan også sagtens bruges i det søde køkken. Her vil græskarets bløde tekstur gøre det til en oplagt ingrediens, når efterårets kager skal laves.

Hvornår er græskar i sæson?

Der er mange, som først finder græskarrene frem, når halloween nærmer sig i slutningen af oktober. Men faktisk starter sæsonen for græskar allerede omkring slut juli og varer indtil omkring halloween, eller indtil frosten kommer.

Kend de forskellige typer af spiselige græskar

De spiselige græskar kommer i mange forskellige varianter, som hver især har noget spændende og lækkert at byde på. Herunder gennemgås de mest almindelige typer af græskar herhjemme sammen med bud på, hvad du kan bruge dem til.

Halloweengræskar

Halloween graeskar

Halloweengræskaret er den store variant, som hos de fleste nok er mest kendt for at blive udhulet og skåret til, så det udgør en (u)hyggelig dekoration omkring Halloween. Men du kan sagtens bruge det til madlavning også. Dog skal du være opmærksom på, at kødet er mindre sødt og fast, og generelt har det heller ikke helt lige så meget smag, som både butternut og hokkaido byder på.

Hokkaidogræskar

Hokkaido graeskar

Hokkaidogræskaret er navngivet efter dens oprindelse, nemlig den japanske ø Hokkaido. Denne type af græskar er kendt verden over, men det er de færreste der ved, at det rent faktisk stammer fra Japan.

Hokkaidogræskaret er nok den mest kendte og brugte type af græskar, og der er således også et væld af muligheder, når det kommer til måder, man kan bruge det på i køkkenet.

Den orange skal synes hård og tyk, men faktisk indgår den også i mange af opskrifterne og kan sagtens spises. Sørg dog i så fald for at købe økologisk eller vaske dem grundigt. Udover eksempelvis at kunne bruge hokkaidogræskar til supper eller som fritter er hokkaido også det oplagte valg, når du skal bruge græskar til at lave kage. 

Butternut squash

Butternut Squash

Butternut squashen er ikke helt ligeså kendt som hokkaido, men kan stadig findes i langt de fleste supermarkeder, og vigtigst af alt kan det bruges til rigtig meget lækker mad.

Den har en lidt mere bleg orange farve, sin karakteriske pærelignende form samt en tynd og hård skal. Smagen er meget distinkt og ret anderledes fra hokkaido. Hvor hokkaido er lidt sødere i smagen, er butternut squash lidt mere smør-agtig og lidt nøddeagtig i smagen.

Selvom butternut squash er ret anderledes i forhold til hokkaido, er det meget de samme måder, man bruger det på i madlavningen. Det er altså også i suppe, som en lækker mos eller som en gang sundere pomfritter.

Mine opskrifter med Græskar

Kort sagt er græskar fantastisk til madlavning og kan bruges i rigtig mange forskellige opskrifter. Herunder har jeg samlet alle mine opskrifter, hvori der indgår græskar. Jeg håber, du kan finde ny inspiration til lækre måder at bruge græskar på.