• Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar
  • Gå direkte til footer
Louises Madblog
  • OPSKRIFTER
  • REJSER
  • SAMARBEJDE
  • OM
  • KONTAKT
  • Navigation Menu: Social Icons

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube
menu icon
go to homepage
  • OPSKRIFTER
  • REJSER
  • SAMARBEJDE
  • OM
  • KONTAKT
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube
  • subscribe
    search icon
    Homepage link
    • OPSKRIFTER
    • REJSER
    • SAMARBEJDE
    • OM
    • KONTAKT
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube
  • ×
    Forside » Tips

    Sankt Hans menu

    Udgivet: jun 21, 2023 · Opdateret: jun 21, 2023 af Louise Dam

    Den 24. juni hvert år er det Sankt Hans, men allerede aften før fejrer vi her i Danmark Sankt hans aften. Du kan her finde en masse lækre Sankt Hans opskrifter, så du kan sammensætte den helt rigtige Sankt Hans menu. Der er både mad til Sankt hans, som er nemt at lave og andet der tager lidt længere tid.

    Sankt Hans baal

    Mad til Sankt Hans

    Sankt Hans falder hvert år på den 24. juni, men der er tradition for at fejre det aftenen forinden den 23. juni. Det er ofte en god anledning til at samle familie og venner og gå ned og se det lokale bål eller selv lave et derhjemme.

    Det er derfor også en god anledning til at lave en lækker Sankt Hans menu. Dog er det jo sådan, at Sankt Hans sagtens kan falde på en hverdag, og det er sjældent der, at man har mest tid til at stå i køkkenet og lave mad.

    Det er derfor en god ide at lave noget mad, der ikke tager lang tid, eller som man eventuelt kan forberede meget af dagen før. Du får her inspiration til mine bedste Sankt Hans opskrifter, så du kan få lækker mad, uden at det tager al din tid.

    Bag for Børnetelefonen - Børns vilkår

    Forslag til Sankt Hans menu

    Her får du mine bedste bud på, hvad du kan lave af mad til Sankt Hans. Jeg kommer med forslag til hovedretten og så kan du finde forslag til en god dessert, der enten kan spises hjemme eller tages med til bålet. Derudover er der lidt forskellige snacks, som kan serveres før eller efter maden.

    Hovedret til Sankt Hans

    Som hovedret til Sankt Hans synes jeg det er virkelig lækkert med noget god grillmad. Derfor vil jeg foreslå noget lækkert kød og måske pølser på grillen og så nogle gode salater til.

    • Grillet oksemørbrad
    • Pastasalat med karrydressing
    • Klassisk kartoffelsalat
    • Grøn kartoffelsalat med pesto
    • Kartoffelsalat med avocadodressing
    • Tomatsalat med nektariner

    Dessert til Sankt Hans

    Sådan en dessert til Sankt Hans må gerne være nemt, og hvis det skal være rigtig godt, så skal man kunne lave desserten dagen for inden. Nogen spiser desserten hjemme, imens at andre tager den med sig til bålet. Om du skal det ene eller andet, får du her nogle bud på, hvad du kan servere.

    Hvis I skal spise derhjemme, og du gerne vil lave desserten før tid:

    • Daim islagkage
    • Chokolade pavlova
    • Skildpadde® is
    • Sommerkage med bær
    • Isbuffet med hjemmelavet is eller købt is og en lækker guf

    Hvis I skal spise ude:

    • Nem cheesecake i glas
    • Bagte rabarber med mascarpone i glas
    • Kanelkage
    • Cookies med chokolade
    • Is-sandwich med cookies
    • Se alle mine opskrifter på desserter i glas.

    Snacks til Sankt Hans

    Der skal selvfølgelig nogle lækre snacks til på sådan en aften. Det kan både været noget, der skal serveres inden mad, men også noget der måske skal tages med til bålet.

    • Saltede cashewnødder med paprika
    • Saltede mandler
    • Bruschetta
    • Rugbrødschips

    Derudover så går man nok aldrig galt i byen med popcorn, chips, noget frugt og lidt lækkert slik.

    Hvorfor holder vi og fejrer Sankt hans?

    Der er efterhånden rigtig mange traditioner i Danmark, så det kan godt være svært at finde rundt i, hvorfor vi nu lige fejrer det ene eller andet. Vi ved, at jul har noget at gøre med Jesus fødsel, og at påsken omhandler hans død.

    Sankt hans har dog intet med Jesus og kristendommen at gøre - tværtimod faktisk. Traditionen stammer helt tilbage fra 1500-tallet. Navnet Sankt Hans er en forkortelse for Johannes Døberens navn.

    Det er oftes sådan, at Sankt Hans falder samme dag som Midsommeraften, som de eksempelvis fejrer i Sverige. Det er en indikation på, at man den dag har den korteste nat på hele året og altså den længste dag.

    Den dag blev markeret ved at folk indsamlede forskellige urter og bad en bøn. Folket troede altså, at alt man foretog sig den dag og aften havde en større betydning og kraft end alle andre dage. Man fejrede det gode og prøvede at holde det onde på afstand.

    Hvad har hekse og Sankt Hans med hinanden at gøre?

    Det er vist ikke gået nogen forbi, at mange i dag laver en falsk heks og kommer dukken på bålet. Det kommer af en ældgammel tradition tilbage fra 1600-tallet. Dengang var det bare rigtige kvinder, der blev brændt på bålet.

    Heldigvis brænder vi ingen hekse på bålet i dag. Dog brænder man af tradition en heksedukke på bålet for at holde det onde væk. Gammel folketro siger nemlig, at hekse er særligt aktive på Sankt Hans aften. Så for at forhindre heksene i at slå sig ned i byen, brænder man en heksedukke af.

    Hvilken dato tænder man Sankt Hans bål?

    Hvert år falder Sankt Hans dag den 24. juni, men det er faktisk dagen før, at man landet over tænder det berømte Sankt Hans bål. Nogen vælger at tænde et bål i haven, imens at andre søger ned i den lokale idrætsklub, hvor der ofte er et arrangement.

    I 2023 er der dog mange steder et afbrændingsforbud pga. af tørke og derfor er rigtig mangle Sankt Hans bål blevet aflyst rundt omkring i landet.

    Følg mig på Instagram
    « Sommerkage med bær
    Halloween mumier »

    Læserinteraktioner

    Comments

    No Comments

    Skriv et svar Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

    Vurdering af opskriften




    Primær Sidebar

    Louise

    Jeg hedder Louise, jeg er 35 år og bor i København sammen med min kæreste Martin og min datter Amalie. Jeg elsker at stå i mit køkken og lave lækre opskrifter til jer. Her på min blog finder du nemme og lækre retter, ofte med billeder af fremgangsmåden. Her kan alle være med! Jeg håber du finder en opskrift du kan bruge i blandt de over 800 opskrifter på siden.

    Mere om mig →

    NYE OPSKRIFTER

    • Vegetariske boller i karry ()
      Vegetariske boller i karry
    • Pestosnegle ()
      Pestosnegle
    • Nytår
      Nytårsmiddag
    • Dadler med peanutbutter og chokolade
      Dadler med peanutbutter og chokolade
    • Persillesovs
      Persillesovs
    • Halloween mumier af romgkugler
      Halloween mumier

    POPULÆRE OPSKRIFTER

    • Gulerodskage med floedeosteglasur
      Gulerodskage med ostecreme
    • Syltede rødløg
      Syltede rødløg
    • Bananpandekager
      Bananpandekager
    • Dahl opskrift
      Indisk dahl
    • Pastasalat med cremet karrydressing og groentsager
      Pastasalat med cremet karrydressing og grøntsager
    • Bagekartofler opskrift
      Bagekartofler
    Bag for Børnetelefonen

    Tilmelding til mit nyhedsbrev

    Ved at tilmelde dig mit nyhedsbrev, accepterer du, at jeg må sende dig mails når jeg udgiver en ny opskrift. Du kan til enhver tid afmelde dig nyhedsbrevet igen.

    Footer

    Copyright

    Kopiering fra denne hjemmeside må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node, og kun indenfor de rammer, der er nævnt i aftalen.

    For alle andre gælder det at der er copyright på billeder og tekst (også fra sociale medier som Facebook og Instagram). Billeder og tekst må derfor aldrig bruges uden forudgående skriftlig tilladelse.

    Overtrædelse af ophavsretten medfører et krav om vederlag for krænkelse af ophavsret og krav om øjeblikkeligt at fjerne billeder.

    Footer

    ↑ Til toppen


    Om

    Råvareindeks

    Kontakt

    Privatlivspolitik


    Copyright © 2021 - Louises Madblog - CVR 35614788