En uge om året er der larm i gaderne, når årets festglade studenter kører ud på den årlige studenterkørsel. Det er for at markere, at deres to eller tre år på gymnasiet er ovre, og at de har fået friheden tilbage. De kører typisk rundt i 10-12 timer, hvor de stopper hos alle forældrene undervejs, hvor de får en masse drikkelse og mad inden bords. Men hvad pokker skal man servere, hvis man ikke har idéer til mad til studenterkørsel. Her kan du få inspiration til let mad til studenterkørsel. Meget af det kan du forberede dagen før, hvilket altid er meget rart at kunne gøre.

Studentervogn

Hvorfor kører man studentervogn?

Det at køre rundt i en studentervogn er en tradition, der stammer helt tilbage fra 1920'erne, men det blev først rigtig en ting efter 2. verdenskrig. Dengang var det dog ikke store og moderne lastbiler, som de unge studenter kørte rundt i. I stedet kørte de i hestevogne, hvor de også kørte rundt i byen.

Helt grundlæggende set kører man i en studentervogn for at fejre, at man er blevet student, og man enten skal læse videre eller direkte ud på arbejdsmarkedet. Det foregår oftest i den sidste uge inden sommerferien, og der vil typisk være nogle dage, hvor der kører flere lastbiler med festglade mennesker end andre.

Hvad kan man servere til vogntur?

De unge mennesker er typisk et sted mellem 15-20 minutter af gangen, alt efter hvor pakket et program de har. Man skal huske på, at de oftest vil få mad og drikke alle de steder de besøger, så nogle gange er de måske ikke nær så sultne, som man ville ønske. Der skal derfor slet ikke være et fuldt hovedmåltid til hver enkelt student.

Man skal også tænke ind i, hvad tid det er på dagen, at de kommer forbi. Det er måske lidt voldsomt at få burgere, hvis man er første stop. Her ville noget morgenmad være en god ide. Planlæg derfor maden alt efter, hvad tid på dagen at de glade studenter kommer forbi. En anden god ide kan være at opfordre de unge til at koordinere indbyrdes, hvilket mad der muligvis er de forskellige steder. Så undgår man i hvert fald, at der er 5 stop i streg, hvor der serveres pølsehorn eller pizzasnegle.

Det er vigtigt at huske på, at man slet ikke behøver at lave al maden selv. Du kan sagtens købe dig til nogle gode løsninger - dem giver jeg dig også eksempler på. De vil være at finde nederst i de to lister.

Mad til vogntur om morgenen

Hvis I er blandt de første 3-4 stops, så vil det ofte være om morgenen eller hen af formiddagen, at de kommer forbi jer. Her kan det være oplagt at servere lidt lette retter, som kan fungere som en form for morgenmad for de unge mennesker. Her får du nogle forslag til, hvad du kan lave af let mad til studenterkørsel.

års fødselsdag brunch

Du kan eventuelt servere følgende som morgenmad på vognturen:

Du kan servere disse drikkevarer:

Det kan du købe:

  • Franskbrød
  • Rundstykker
  • Wienerbrød
  • Frugt (melon, jordbær, hindbær, æbler) - alt skal gerne skæres i mindre stykker
Drikkevarer til studenterkoersel

Mad til vogntur om formiddagen/dagen/aftenen

Lige så snart at morgenmaden er overstået, vil resten af dagen nok flyde lidt sammen for studenterne. Igen her vil jeg påpege, at man indbyrdes får aftalt, hvornår der måske er lidt "tungere" mad på ruten, og hvor der ellers bare skal være lidt snacks, drikkelse og frugt. Derfor kan noget godt let mad til studenterkørsel været et hit.

Her er der ideer til mad til studenterkørsel:

Lækre snacks til:

Det kan du servere af drikkevarer:

Det kan være en festlig idé at hælde eksempelvis vand eller drinks op i store drinksdispensere (reklamelink). Så kan de unge selv tappe af hanen, og så ser det super fint ud, i stedet for at det står i flasker eller lignende.

Det kan du købe:

  • Pizza fra den lokale
  • Cheeseburgere fra McD
  • Isdisk med is fra den lokale isbutik
  • Få en pølsevogn til at komme
Studenterbroed
Studenterbrød

Gode tips og tricks

Det er en glædens dag for alle de unge, når de kører rundt i vognen hele dagen. Hvis det er en varm dag, er det vigtigt, at de får nok med væske på turen. En god ide kan være at købe nogle vandflasker, der er iskolde, og som de kan tage med sig, når de kører videre.

Flere steder har jeg også set, at de ligger tandbørster og tandpasta frem til de unge. De propper sig med mad, øl og sukkerholdige drikke i mange timer, og sådan en omgang tandbørstning giver en dejlig frisk fornemmelse i munden. Det kan godt lyde spøjst, men jeg lover dig - det er et hit!

De fleste står op på hele turen, og derfor kan benene godt blive en smule trætte en gang imellem. Derfor kan det være godt lige at sørge for, at der er nogle stole, som der er mulighed for at sidde i. Hvis du bor i hus og har have, så er det også dejligt, hvis der ligger tæpper på græsset. Så kan de lige tage sig et lille hvil, inden at de tager videre.

Husk: De er der ganske kort tid, og de spiser på alle stops - så bliv ikke skuffet, hvis de ikke smager på det hele.

Studenter pynt inspiration

Maden udgør en stor del af det at gøre klar til vogntur, men oppyntningen af det betyder også en hel del. Alt efter hvad type student de unger bliver, pynter man op i den farve. De to typiske er enten rød eller blå, og der kan man finde en masse lækkert pynt til studentergildet (reklamelink).

Man kan finde en masse fine servietter med huer på, flag, bordløbere og meget mere. Det er muligt at købe små kageflag med huer, som man kan sætte i maden (reklamelink). De pynter rigtig fint på et bord med en masse forskellig mad. Pust også en masse balloner op i huens farver, det giver et virkelig fint udtryk.

God fornøjelse med den festlige begivenhed!

Læserinteraktioner

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.